Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zdiagnozowaliśmy usterkę w mojej buni - koło dwumasowe. moje pytanie, czy przy wymianie dwumasa zaleca się lub/nakazuje wymianę sprzęgła ? mój mechanik stwierdził że lepiej także wymienić sprzęgło żeby za 20 lub 30tkm nie rozbierać ponownie auta celem wymiany sprzęgła. co myślicie?

320d po wirusie: 202KM i 406Nm

"Jeśli Bóg byłby za przednim napędem, chodzilibyśmy na rekach" :D

Opublikowano
Widze, że masz mocnego wirusa więc sprzęgielko razem z dwumasem dostaje dużo wiecej "czadu". I tutaj jest ruletka, padnie szybko, czy nie padnie wcale?. Wydaje mi sie, ze nikt Ci pewnej odpowiedzi nie da, decyzja należy do Ciebie. Ryzyko nie jest wielkie (cena robocizny wymiany sprzęgła) bo za sprzeglo i tak trzeba zaplacic teraz lub póżniej.
Opublikowano
Ja bym wymienil. Nakazu nie ma ale jak masz wszystko rozebrane to lepiej to zrobic teraz, dokladnie tak jak powiedzial ci mechanik.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
po prostu to jeden i ten sam koszt robocizny, po prost dochodzi tylko koszt sprzęgła jako części. Jeśli masz juz ok 150 kkm to mysle, ze szarpnałbym sie na te 500-700 PLN i wymienił wszystko. Jakie miałeś objawy z tym dwumasem?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
telepie autem podczas ruszania najbardziej w okolicach 1000-1200 obr/min oraz podczas jazdy np. 5 bieg i 1200obr .

Opublikowano
telepie autem podczas ruszania najbardziej w okolicach 1000-1200 obr/min oraz podczas jazdy np. 5 bieg i 1200obr .

Jak jest zimny czy jak ciepły ?

Opublikowano

zimny i ciepły.

boże ludzie nie jeżdżę na 5 biegu i 1000obr/min, czytajcie uważnie PODAŁEM PRZYKŁAD że przy tym biegu i tych obr też telepie, zresztą na każdym biegu przy tych obr telepie.

Opublikowano
zimny i ciepły.

boże ludzie nie jeżdżę na 5 biegu i 1000obr/min, czytajcie uważnie PODAŁEM PRZYKŁAD że przy tym biegu i tych obr też telepie, zresztą na każdym biegu przy tych obr telepie.

Teoretycznie dwumas rzuca jak sie silnik nagrzeje, szarpanie na zimnym silniku moze oznaczac takze zryte sprzegło a wiec sytuacja moze ci sie wyklarowac po sciagnieciu skrzyni bo to tak naprawde wtedy dopiero okaze sie co i jak i własnie wtedy decyzja bedzie nalezała do ciebie.

Opublikowano

czysto teoretycznie nagrzanie silnika nie ma nic do tego jak dwumas jest walniety to będzie telepał i tyle.

pozostaje jeszcze jedna kwestia a mianowicie koło dwumasowe do mojego modelu w ASO kosztuje 1400zł a LUK 1800zł więc normalne że zakupie ORI, lecz sprzęgło w ASO 1450zł a LUK 650zł. Nie będzie problemu jeśli dwumas będzie z ASO a sprzęgło LUK ?

Opublikowano
czysto teoretycznie nagrzanie silnika nie ma nic do tego jak dwumas jest walniety to będzie telepał i tyle.

/quote]

W praktyce jednak dwumas bardziej objawia sie na nagrzanym silniku - nie na zimnym - spytaj pierwszego lepszego mechanika. Jeśli jednak u Ciebie jest to juz symptom ciągły to musi byc juz źle :mrgreen: :mrgreen:

Po robocie daj znac gdzie i za ile ostatecznie robiłeś.

P.s., z tego co pamietam to LUK jest wkładany na pierwszy montaz a wiec sprzegło spokojnie podejdzie.

Opublikowano

pozostaje jeszcze jedna kwestia a mianowicie koło dwumasowe do mojego modelu w ASO kosztuje 1400zł a LUK 1800zł więc normalne że zakupie ORI, lecz sprzęgło w ASO 1450zł a LUK 650zł. Nie będzie problemu jeśli dwumas będzie z ASO a sprzęgło LUK ?

nie będzie

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv