Skocz do zawartości

BMW 525 [e34] Gaśnie!! Automat!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z BMW 525 tds z 93r. w automacie.

Gdy jade pewną prędkością, zaczynam hamować to samochód czasami gaśnie. Również podobnie jest gdy stoje na postoju(P) i ustawie skrzynie na jazde(D lub R) lub w ogole na inny bieg.

Co to może być?

Czekam na odp.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Trzeba podjechać na kompa i zobaczyć czy nie ma błędów. Może to być problem skrzyni jak i silnika. Może się robić jakieś zwarcie i zapłon siada, miałem tak u siebie, chociaż Ty masz diesla. Może być mechanika skrzyni uszkodzona lub konwerter i blokować silnik, aż do zaduszenia. Ciężko tak na odległość ustalić. Może być pompa siadająca, też tak miałem kiedyś.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano (edytowane)
może być tak,że za słabo wciskasz hamulec i auto usiłuje ruszyć na półsprzęgle po czym przyhamowane dławi się.Kolejny problem to kończące się sprzęgło hydrokinetyczne... Edytowane przez piotreksz4
Opublikowano
Moze to wcale nie wina automatu,sprawdz szczelnosc w ukladzie dolotowym ,moze przeplywomierz,moze sterownik ? ... diagnostyka wyjasni wszystko:) pozdrawiam
iZzI
Opublikowano

I tutaj się mylisz kolego.Jeżeli bylaby nieszczelność w dolocie to auto pracowałoby nierówno na P i na N.Moim zdaniem auto w pewnym momencie nie wysprzęgla lub też ma za niskie obroty w momencie wrzucenia jakiego kolwiek biegu skutek taki że gaśnie.

A jak jest na Neutralu??Auto pracuje równo?

Opublikowano

:) nie twierdze ze mam racje ale... tak tylko sobie mysle:)

pozdrawiam

iZzI
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tak jak kolega "ttrol" już wcześnej napisała ja też twierdzę ze to konwerter. Swego czasu miałem TDS-a w automacie i miałem podobny problem: wrzucałem obojętnie jaki bieg i auto niby chciało ruszyć ale coś je trzymało i się dławiło. Po wymianie konwertera problem zniknął.
Chroń mnie Boże, przed Diabłami w mundurach o niebieskim kolorze...