Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Andrze100 chyba musisz bardziej sprecyzować czego szukasz. Powrzucałeś linki do aut o różnych cenach, silnikach i nawet seria3 się znalazła. Równie dobrze mógłbyś napisać: przejrzyjcie otomoto i podeślijcie mi linki do aut, które warto zobaczyć :)
  • Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

interesują mnie samochody z województwa pomorskiego, wielkopolskiego, zachodni- pomorskiego,

diesel,

seria 116, 118, 120

2 drzwiowy lub 4 to bez różnicy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Drodzy,

chcąc uczynić zadość wymogom formalnym, obowiązującym nowych użytkowników Forum, przywitałem sie w odpowiednim, przeznaczonym do tego temacie. Link znajduje się poniżej:

viewtopic.php?f=124&t=127563&p=2048241#p2048241

Przechodząc do meritum:

Przygodę z motoryzacją rozpocząłem stosunkowo niedawno, prawo jazdy uzyskałem w zeszłym roku. Do tej pory poruszałem sie wysłużonym Seatem Ibizą z 2002 r. i uznałem, że przyszedł czas, by rozejrzeć się za samochodem, którego prowadzenie będzie sprawiało mi większą frajde. Stąd ukłon w stronę marki przyświecającej temu Forum. Od pewnego czasu starałem się śledzić na bieżąco wypowiedzi umieszczane przez osoby, które są użytkownikami Jedynek i w miarę upływu czasu utwierdzałem się w przekonaniu, że warto zdecydować się na zakup tego auta. Wiem na co sie decyduję, zdaję sobie sprawę z kosztów, które towarzyszą eksploatacji pojazdów marki premium. Przeczytałem też dokładnie historię jakiegoś Pana Józia/Czesia/Bronka i jego BMW e61. Przeanalizowałem wszystkie za i przeciw - decyzja zapadła.

Co skłoniło mnie do tego, żeby ujawnić się, przedstawić i zacząć brać nieco bardziej czynny udział w życiu Forum? Otóz znalazłem na popularnym portalu aukcyjnym egzemplarz, który zwrócił moją uwagę. Prosiłbym Was o obiektywną ocenę samochodu (oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że na kanwie kilku zdjęć nie da się w rzetelny sposób ocenić auta, ale chciałbym zaryzykować. Może tak się składa, że ktoś z Was już miał okazję oglądać auto lub zna jego właściciela?). Poniżej zamieszczam link:

http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-1-120i-bogata-wersja-szwajcaria-ID6y4dxT.html

W dniu wczorajszym nawiązałem kontakt ze sprzedającym i oczekuję na udostępnienie zdjęć wnętrza auta (fotela kierowcy, kierownicy, dźwigni zmiany biegów etc., etc.)

Od siebie dodam, że szukam auta w budżecie do 30 tysięcy złotych (w przypadku aut sprzed liftingu) lub do 35 tysięcy złotych (w przypadku poliftów). Oczywiście jest to kwota, którą chcę przeznaczyć docelowo na samą transakcję, co oznacza, że mam w zanadrzu budżet, który powinien pozwolić na dopieszczenie wybranego egzemplarza (oleje/filtry/usterki zawieszenia/pełen pakiet ubezpieczenia/opony). Interesują mnie silniki benzynowe o pojemności 2 litrów (motory 1.6 o mocy w przedziale 115-122 km chciałbym odsunąć na dalszy plan i skupić się na nieco mocniejszych wersjach).

Zachęcam do dyskusji i proszę o opinie na temat przedstawionego samochodu. Każda wypowiedź mile widziana. :)

PS: Jeżeli post powinien zostać umieszczony w innym dziale - proszę administratora o przeniesienie. Chciałbym uniknąc karcenia i nagan wzrokowych, dopiero uczę się tego Forum (naturalnie, zapoznałem się z Regulaminem przed rejestracją. ;) ).

• Moderatorzy
Opublikowano

No muszę przyznać, że wzorowo zacząłeś aktywność na forum :) Twój post powinien być zawarty w regulaminie jako wzór ;)

Co do auta, wygląda interesująco... Kogoś tylko poniosło z tą wykładziną shaggy :D Oprócz dokładniejszych zdjęć załatw VIN - sprawdzimy zgodność wyposażenia.

Pozdrawiam i gratuluję wyboru. Ja swoją jedynkę sprzedałem i już za nią tęsknię :) Dawała mnóstwo przyjemności podczas prowadzenia. Jednak trójka to nie to samo :D

Opublikowano
Ja swoją jedynkę sprzedałem i już za nią tęsknię :) Dawała mnóstwo przyjemności podczas prowadzenia. Jednak trójka to nie to samo :D

mam tak samo Kubik .... 5-er to bardzo wygodne auto w dodatku rodzinne. gdyby jedynka miala miejsce na 2 wozki dzieciece... ehhhhh

mam nadzieje ze sprazentuje sobie jeszcze jedynke jako drugie auto :)

Opublikowano
Ja swoją jedynkę sprzedałem i już za nią tęsknię :) Dawała mnóstwo przyjemności podczas prowadzenia. Jednak trójka to nie to samo :D

Dlatego właśnie ja coraz częściej się zastanawiam nad tym czy kontynuować sprzedaż swojej dwustu konnej jedyneczki, która daje mi nie mało radości z jazdy :8) a jak pomyślę, że muszę ją sprzedać za śmieszne pieniądze :mad2: (jest to moje osobiste zdanie i nie musicie się z nim zgadzać) to mnie krew zalewa :mad2:

mam tak samo Kubik .... 5-er to bardzo wygodne auto w dodatku rodzinne. gdyby jedynka miala miejsce na 2 wozki dzieciece... ehhhhh

mam nadzieje ze sprazentuje sobie jeszcze jedynke jako drugie auto :)

Nic dodać nic ująć... widzę nie tylko ja mam takie problemy, ale kolego nie ma co płakać, jak młody / młoda już podrośnie i będą możliwości to jedynka zaparkuje w garażu :8)

http://www.4shared.com/download/N-TL0Wk0ce/u5pw.jpg?sbsr=29fdbbca5e3a694bc526b93bccac24c495e&lgfp=3000

Moje byłe BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=209629

Moje obecne BMW: ...

• Moderatorzy
Opublikowano
Ja tam rok temu kupiłem sobie jeszcze E30... i mam nadzieję, że ona godnie zastąpi moją jedynkę :D. Wstępnie jak ją jeździłem (póki nie uziemiłem)... to dawała jeszcze więcej radości z jazdy niż jedynka ;) Także tą opcję polecam wszystkim byłym właścicielom jedynek ;)
  • Moderatorzy
Opublikowano

Mi tam wystarczy R6 w rzędzie 2,5l - m20b25 :D

Ale mówiąc o funie z jazdy to go miałem nawet w 2l na gazie (z mocą pozostałą poniżej 100KM) z hamulcami do dupy, brakiem zbieżności itp... To auto po prostu jest cudowne (nawet w fatalnym stanie). Jak wszystko zrobię tak jak chcę, to dopiero będzie fun :D

Opublikowano
No muszę przyznać, że wzorowo zacząłeś aktywność na forum :) Twój post powinien być zawarty w regulaminie jako wzór ;)

Co do auta, wygląda interesująco... Kogoś tylko poniosło z tą wykładziną shaggy :D Oprócz dokładniejszych zdjęć załatw VIN - sprawdzimy zgodność wyposażenia.

Pozdrawiam i gratuluję wyboru. Ja swoją jedynkę sprzedałem i już za nią tęsknię :) Dawała mnóstwo przyjemności podczas prowadzenia. Jednak trójka to nie to samo :D

Dzięki za aprobatę. :) Niemniej, z góry przepraszam za moje wypowiedzi, które ciągną się w nieskończoność. Co do zasady jestem rzeczowy i od płomiennej mowy bardziej trafia do mnie sucha, chłodna analiza, ale w kontekście samochodów - cóż, czuję, że mógłbym dyskutować cały dzień i pół nocy. :)

Numer VIN pozyskałem od sprzedającego bez większego problemu, zamieszczę go w zwieńczeniu wypowiedzi wraz ze zdjęciami, żeby to wszystko ułożyć w spójną, logiczną całość.

Kierownica obszyta.

Auto ze Szwajcarii więc nie licz na bezwypadkowość.

Załatw VIN i fotkę pod maską to pewnie znajdzie się coś wiecej

Nigdy bym na to nie wpadł... Serdeczne dzięki za zwrócenie uwagi.

Utwierdzacie mnie w przekonaniu, że zwrócenie się do Was z prośbą o pomoc może wyjść mi i mojej potencjalnej wybrance jedynie na dobre.

Pozyskałem kilka dodakowych zdjęć (między innymi przedstawiających sytuację pod maską). Znajdują się w końcowej części wypowiedzi.

W odniesieniu do kwestii wrażeń z jazdy - BMW Serii 1 zbiera ogrom pochlebnych opinii. Wierzę, że jak już zasiądę za sterami, to stworzę z autem spójną całość i będę czuł, że współdziałamy ze sobą na każdej płaszczyźnie. Jak już Jedynka trafi pod mą światłą kuratelę, to zostanie otoczona należytą opieką i uwagą. :) Na jednym z blogów rzuciła mi się kiedyś w oczy i zapadła w pamięć zuchwała deklaracja, zgodnie z którą autor artykułu twierdził, że jest w stanie najechać dowolnym, wyznaczonym kołem na kapsułkę espumisanu - tak precyzyjnie prowadzi się 1er. :)

Będe bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi odnośnie zdjęć, które przedstawiam oraz za pomoc w kwestii rozkodowania numeru VIN. Jednocześnie serdecznie dziękuję za uwagę i czas, który poświęciliście dotychczas, utożsamiając sie z moimi rozterkami. :)

Numer VIN: WBAUF51000JS56948

Dodatkowe zdjęcia:

http://i61.tinypic.com/205ffco.jpg

http://i57.tinypic.com/33vht28.jpg

http://i61.tinypic.com/2mfxi7q.jpg

http://i62.tinypic.com/bhhvrc.jpg

http://i57.tinypic.com/dc8qau.jpg

http://i61.tinypic.com/300h1m9.jpg

http://i58.tinypic.com/99fdx2.jpg

http://i60.tinypic.com/2i03rwk.jpg

http://i58.tinypic.com/2hn9n3o.jpg

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
Kierownica obszyta.

Kurdę Bronx, patrząc na te dodatkowe fotki co kolega podesłał wyżej, wydaje mi się że kiera jest oryginalna, nie jest obszywana... ale mogę się mylić, w końcu nie siedzę w temacie handlu autami tak mocno jak Ty :norty: A co do tego, że auto miało przeszłość powypadkową to raczej jest pewne bo jak wspomniałeś kraj pochodzenia - Szwajcaria i każdy kto choć trochę ogarnia się w temacie to wie co to znaczy :mrgreen:

http://www.4shared.com/download/N-TL0Wk0ce/u5pw.jpg?sbsr=29fdbbca5e3a694bc526b93bccac24c495e&lgfp=3000

Opublikowano (edytowane)
Auto przejechało do tej pory - stosownie do opisu aukcji - 217 tys. kilometrów. Zachodzę w głowę, czy stan wnętrza może (patrząc optymistycznie) traktować o takim przebiegu. Nie jest - w mojej ocenie - ekstremalnie wyeksploatowane. Oczywiście mogę wielu istotnych aspektów nie dostrzegać, dlatego też zwróciłem się z prośbą o weryfikację do osób, które miały do czynienia ze znacznie większą liczbą samochodów ode mnie i są w stanie bardziej miarodajnie ocenić to, co przedstawiają fotografie. :) Edytowane przez S2YBKI
Opublikowano
Kierownica obszyta.

Kurdę Bronx, patrząc na te dodatkowe fotki co kolega podesłał wyżej, wydaje mi się że kiera jest oryginalna, nie jest obszywana... ale mogę się mylić, w końcu nie siedzę w temacie handlu autami tak mocno jak Ty :norty:

Ja teraz sam się zastanawiam - bo auto powinno mieć sportową kierownicę czyli coś takiego:

http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/50/80/73/44/5080734403_1

Na zdjęciach z ogłoszeniach brakowało mi dwóch górnych przeszyć, ale tu na dokładniejszych nie ma też profilowania i skóra wygląda na oryginalną. Prawdę mówiąc nie spotkałem się jeszcze na żywo z taka kierownicą w e8x ale teraz patrze na ogłoszenia i znalazłem taką samą w innym 120i - więc chyba trzeba sie wycofać z tego co napisałem :D

Po oglądnięciu dokładniejszych fotek - w których nie ma nic niepokojącego, trzeba zweryfikować przebieg - jesli będzie OK trzeba oglądać:)

Opublikowano
Po oglądnięciu dokładniejszych fotek - w których nie ma nic niepokojącego, trzeba zweryfikować przebieg - jesli będzie OK trzeba oglądać:)
Tutaj pojawia się moje pytanie - są jakieś propozycje co do tego, jak można to zrobić? :)
Opublikowano
Tutaj pojawia się moje pytanie - są jakieś propozycje co do tego, jak można to zrobić? :)

Napisz do Kolegi DRAY sprawdzi Ci cała historię samochodu (napisze co, kiedy, jak i przy jakim przebiegu) - to Szwajcar wiec powinno być bogato

I tak jak pisałem z CH do PL trafiają tylko auta z dużymi przebiegami lub po dzwonach, innych po prostu się nie opłaca, bo tam auta są dwa razy droższe, do tego trzeba doliczyć drogi transport, VAT i zarobek handlarza i wychodzi, że za to auto zapłacił 4.500CHF

Opublikowano (edytowane)
Na zdjęciach z ogłoszeniach brakowało mi dwóch górnych przeszyć, ale tu na dokładniejszych nie ma też profilowania i skóra wygląda na oryginalną. Prawdę mówiąc nie spotkałem się jeszcze na żywo z taka kierownicą w e8x ale teraz patrze na ogłoszenia i znalazłem taką samą w innym 120i - więc chyba trzeba sie wycofać z tego co napisałem :D

Z tego co się orientuję to kierownica bez przeszyć i bez profilowania występowała przed liftem a po lifcie dołożyli te przeszycia i profilowanie. Z resztą ja u siebie mam taką samą kierownicę (bez tych górnych przeszyć i profilowania) tylko blędę mam w kolorze listew a nie czarną i tak samo jak tutaj po rozkodowaniu nr VIN oznaczenie tej kierownicy to "S255A Kierownica sportowa ze skóry z poduszką". Czyli raczej kierownica jest oryginalna i nikt jej nie wymieniał a jak już to na taką samą jak była fabrycznie.

Co do wypadkowości to tak jak pisze kolega Bronx, Szwajcaria = auto rozbite lub przebieg kosmos :norty: a co do kierownicy to może koleś wymienił na inną oryginalną która była mniej zużyta.

Auto przejechało do tej pory - stosownie do opisu aukcji - 217 tys. kilometrów. Zachodzę w głowę, czy stan wnętrza może (patrząc optymistycznie) traktować o takim przebiegu. Nie jest - w mojej ocenie - ekstremalnie wyeksploatowane. Oczywiście mogę wielu istotnych aspektów nie dostrzegać, dlatego też zwróciłem się z prośbą o weryfikację do osób, które miały do czynienia ze znacznie większą liczbą samochodów ode mnie i są w stanie bardziej miarodajnie ocenić to, co przedstawiają fotografie. :)

Z tym byłbym ostrożny, na to jak wygląda auto w środku bardzo duży ma wpływ to jak ktoś o nie dbał i jak je eksploatował i nie zawsze zużycie środka idzie w parze z dużym przebiegiem zwłaszcza teraz kiedy stosowane materiały są gorszej jakości (nawet w BMW jakoś użytych materiałów spada :/ ) może ktoś nie dbał o skórę, może porysował gałkę i inne elementy biżuterią albo zwyczajnie nie dbał o nie a może handlarz nie wszystko zatuszował po korekcie licznika :duh:

Edytowane przez BruceLee :)

Opublikowano

Skorzystałem z oferty bmw-check, poniżej zamieszczam rozkodowany numer VIN:

30.03.2005 - 1353 km - zmieniarka cd

01.11.2005 - 18 925 km - zmiana kół

20.03.2006 - 27 423 km - programowanie pojazdu, wycieraczki przód i tył, serwis olejowy - olej, filtr oleju

29.08.2006 - 40 605 km - moduł fotela

15.09.2006 - 41 292 km - mikrofiltr, wycieraczki przód i tył

17.01.2007 - 49 576 km - serwis olejowy - olej, filtr oleju, płyn hamulcowy, wycieraczki przód i tył

30.01.2007 - 49 623 km - pompa wspomagania, przewód układu chłodzenia

04.09.2007 - 67 791 km - serwis olejowy - olej, filtr oleju, wycieraczki przód i tył

07.10.2008 - 97 061 km - serwis olejowy - olej, filtr oleju, mikrofiltr, świece zapłonowe, filtr powietrza

30.12.2008 - 99 999 km - płyn hamulcowy

Ostatni zapisany szczyt z kluczyka - 207 535 km

Wszystkie akcje serwisowe wykonane, brak akcji aktywnych dla danego pojazdu.

Numer podwozia WBAUF51000JS56948

Kod typu UF51

Typ 120I OL (EUR)

Typoszereg E E87 ()

Seria 1

Rodzaj konstrukcji SH

Układ kierowniczy LL

Drzwi 5

Silnik N46

Pojemność skokowa 2.00

Moc 110

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

Tapicerka LEDER LEASURE/SCHWARZ (LHSW)

Data prod. 2004-09-06

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Selekcja COP ważnych pojazdów

S226A SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG Sportowe dostosowanie podwozia

S249A MULTIFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy

S255A SPORT-LEDERLENKRAD Kierownica sportowa ze skóry z poduszką

S2CHA LM RAEDER STERNSPEICHE 142/MISCHB. Obr. BMW, st. le. spr. gw. 142

S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S434A INTERIEURLEISTEN Listwy wewnętrzne

S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących

S468A SKISACK Worek na narty

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Fotel sportowy

S493A ABLAGENPAKET Zespół schowków

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S507A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control z tyłu (PDC)

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S540A GESCHWINDIGKEITSREGELUNG Tempomat

S563A LICHTPAKET Pakiet oświetlenia

S5DCA FONDKOPFSTUETZEN KLAPPBAR Zagłówki w siedzeniu tylnym składane

S609A NAVIGATIONSSYSTEM PROFESSIONAL System nawigacji Professional

S676A HIFI LAUTSPRECHERSYSTEM System głośników HiFi

S694A CD-WECHSLER VORBEREITUNG Instalacja zmieniarki BMW na 6 CD

P7RPA ADVANTAGE PAKET Pakiet Advantage

P7RTA PAKET DYNAMIC + COMFORT Pakiet Dynamic + Comfort

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie COP

S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Dummy-SALAPA

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S321A EXTERIEURUMFAENGE IN WAGENFARBE Zakr. wyp. zewn. w kolorze pojazdu

S411A FENSTERHEBER,ELEKTRISCH VORN/HINTEN Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki

Jak widać - ostatni wpis (według historii w ASO) jest z 30.12.2008 r., wówczas w aucie odnotowano przebieg w wysokości 99 999 km. W trakcie rozmowy ze sprzedającym uzyskałem informację, że samochód był serwisowany od początku właściwie do samego końca w tym samym punkcie, co rzekomo udokumentowane jest książką serwisową. Jako że kwestia książek, książeczek serwisowych i "udokumentowanego przebiegu" była wielokrotnie omawiana - nie jest to dla mnie raczej wiarygodne źródło informacji.

Zauważyłem też, że jednym z elementów wyposażenia dodatkowego jest sportowa kierownica (S255A SPORT-LEDERLENKRAD) i zastanawiam się, czy ta ukazana na fotografiach odpowiada pierwotnej konfiguracji. :)

Z nurtującymi mnie kwestiami zwróciłem się bezpośrednio do sprzedającego. Oto, jaką otrzymałem odpowiedź:

"Witam w odpowiedzi na Pana maila informuje:

- ze szwajcarskich dokumentów które otrzymałem w momencie zakupu auta ( dowód rejestracyjny, książka serwisowa) wynika ze samochód został wyprodukowany w 2005 roku. Data pierwszej rejestracji to 02.2005. Biorąc pod uwagę wiadomości jakie otrzymał Pan bo zweryfikowania nr VIN podejrzewam ze faktycznie samochód mógł zostać wyprodukowany w 2004 a pierwszy raz zarejestrowany w 2005.

- w kwestii serwisowania samochodu to trudno jest mi wytłumaczyć dlaczego serwis nie wprowadził do systemu kolejnych przeglądów, które są wpisane w książkę serwisową ( w tej samej stacji diagnostycznej od 02.2005) i wyglądają następującą po dacie 30.12.2008: 28.08.09 przebieg 118641, 19.11.2009 przebieg 126012, 30.08.2010 przebieg 143076, 10.05.2011 przebieg 154723, 17.07.2012 przebieg 173541, 15.01.2013 przebieg 184942, 05.08.2013 przebieg 193963, 02.06.2014 przebieg 207 533 co by się zgadzało z odczytem z kluczyka.

- co do kierownicy to wyszukalem w Google podany przez Pana model i moim zdaniem jest ona taka sama jak w moim samochodzie i z całą pewnością jest wykonana ze skóry i obszyta czego może nie było widać na przesłanym przeze mnie zdjęciu.

Jeżeli będzie Pan miał potrzebę to mogę przesłać foto w/w dokumentów i książki serwisowej.''

Co o tym myślicie? Jestem kompletnie zdezorientowany. :mad2: Gorąca prośba o wsparcie. ;)

Opublikowano

Kilka razy spotkałem się z sytuacją, w której ASO w Szwajcarii nie dodawało wpisów do systemu a jedynie wbijali pieczątki do książki.

Z tego co się dowiadywałem w polskich ASO w Szwajcarii nie mają takiego obowiązku a jedynie zalecenie.

2 lata temu chciałem kupić Astrę ze Szwajcarii - książka była prowadzona do samego końca, napisałem do ASO potwierdzili mi że rzeczywiście serwisowali auto. W bazie jednak jedyny wpis jaki był to zakup auta :)

Jeśli chcesz potwierdzić autentyczność wpisów napisz do konkretnego serwisu - powinni odpowiedzieć.