Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po ustawieniu celu podróży następuje wyliczenie trasy, poczym pokazuje na mapie gdzie obecnie jestem, a na górze widnieje napis „Kein Zielführung möglich”, co by oznaczało, że nie może prowadzić do celu. Po pewnym czasie nie ma już tego napisu ale nadal wskaźnik aktualnej pozycji pozostaje w tym samym miejscu.

Czy może mi ktoś pomóc bo obawiam się najgorszego, a mianowicie, iż jest problem z nawigacją?

Pozdrawiam

Opublikowano

Podejrzewam, że kończy się laser ;), o taka typowa - kojena - usterka w naszych autach :)

A jak pracuje w ogóle nawigacja? Słychać jakieś 'mielenie płyty' w napędzie?

Pzdr.

Opublikowano
Słychać mielenie ale tylko przez chwilę. Cała mapa włącznie z wyznaczoną trasą jest wgrywana szybko i bez problemu. Można nawet przejżeć przez jakie punkty została poprowadzona trasa. Dodam, że nie jst to mapa oryginalna, ponieważ w oryginalnej niestety nie uwzględniono Polski jako państwa europejskiego :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co to znaczy że nie jest to oryginalna mapa ?? Co ktoś Ci ja napisał ?? Masz pewnie kopię oryginalnej płyty ale to nie ma znaczenia pod warunkie że została prawidłowo przekopiowana.
Krzysztof
Opublikowano

Proponuję nagrać mapę na inną płytę, wtedy wyeliminujesz, że to wina płyty a nie odtwarzacza.

A czy np pliki mp3 odtwarza normalnie?

Pzdr.

Opublikowano

Wszystko dokładnie sprawdziłem i wykluczyłem czytnik, ponieważ czyta DVD bez problemu i to każdą, jaką mu wrzucę. Antena też wygląda na ok, gdyż jak podaje nowy cel to od razu przelicza trasę i to dokładnie z tego miejsca gdzie aktualnie jestem i podaje np. za 250 m. skręć w prawo i na tym koniec. Nie pokazuję natomiast żadnych postępów podczas jazdy, tak jakby wyliczył trasę i nic więcej. Jeśli podczas jazdy podam nowy cel, to znowu wyliczy trasę od aktualnej pozycji i jakby się zawieszał.

Znalazłem coś takiego, że w niektórych samochodach nawigacja jest sprzężona z czujnikiem, który padaje sygnał z tacho? Czy nawigację w BMW może się kalibruje?

Już nie wiem co o tym myśleć :(

Opublikowano
Wszystko co możliwe do sprawdzenia we własnym zakresie sprawdziłem i w przyszłym tygodniu jestem umówiony w serwisie więc napiszę później co się okazało, bo możliwe iż się to komuś w przyszłości przyda.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Właśnie dostałem informację z serwisu, że przyczyną jest moduł CCC (jakiś hip), który trzeba cały wymienić :/ Dziwi mnie, że trzeba wymienić cały sprzęt i to działający, bo z tego co zrozumiałem, to jest to moduł z panelem, który zawiera dwa czytniki dvd, radio, TV i nawigację. Wszystko oprócz navi działa bez zarzutu, a wygląda na to, iż muszę wymienić wszystko :/ Jestem bardzo rozczarowany brakiem możliwości wymiany samej navi, bo oczywiście koszta takiej operacji idą drastycznie w górę :(
Opublikowano
Czy orientujecie się może, jaka jest możliwość naprawy tego sprzętu i czy ktoś się takim czymś zajmuje? Wydaje mnie się, że dobry elektronik z odpowiednim softem i programatorem powinien bez problemu usunąć usterkę bez wymiany całego sprzętu, a jeśli już to tylko podmodułu odpowiedzialnego za nawigację?