Skocz do zawartości

316TI chodzi jak kosiarka - katalizator?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów,

Otóż od dawna nosze się z naprawą ale jakoś nigdy czasu nie było. Opisze mój problem. Brak mocy do 2000 obrotów. Powyżej zaczyna iść. Nie wiem czy to normalne bo mam tak od początku. Pomiędzy 2500 a 3000 słychać dzwięk jak z kosiarki. Diagnoza u tłumikarzy - wycięty KAT. Po diagnozie na kompie problem z sondą lambda za katalizatorem. I tutaj mam kilka pytań bo zamierzam kupić sondę. Sprawdziłem w katalogu i ta ostatnia sonda jest diagnostyczna o numerze 0258005270. Na allegro chodza po 50-100zł. Czy może się okazać że sonda jest sprawna tylko na kopie jest błąd bo nie ma kata ? Po drugie szukam kata i nie mogę znaleźć. U tłumikarzy wciskają mi uniwersalne. Ale mam pewne obawy. No bo jeśli wymienie o innej charakterystyce to automatycznie wpłynie na przekłamanie informacji na sondzie (diagnostycznej ) i efekt może byc taki sam jak bez kata. Znalazłem na allegro kat. http://allegro.pl/item1159868262.html. Różni się trochę PN. Ja powinienem mieć 7511642, a ten na allegro to 7789039

Moj silnik to 1,8l 115kM, a te z allegro jest do 2,0 140KM

Czy ktoś może mi doradzić w tej materii

Opublikowano
Z tego co mi wiadomo to nie mozna usuwac kata jesli jest sonda za nim, ale czy to prawda nie jestem pewny, sam chce usunąc kata tylko nie ma nigdzie rzeczowo i jasno napisane czy polepszy sie czy po gorszy moje auto ma 138 tys oficjalnie wiec pewnie i tak kat jest trupem.
Opublikowano
No właśnie też słyszałem że można bez kata. Tylko trzeba by oszukać komputer aby nie brał pod uwage wskazań z sond. Za kolektorem wydochowym masz jeszcze dwa małe ceramiczne katy. Podejrzewam że po usunieciu tych trzech zabawek będzie dodatkowo o 20-30% więcej mocy