Skocz do zawartości

BMW E36 JAK OSZCZEDNIE JEZDZIC NA GAZIE

Rekomendowane odpowiedzi

witam Was drodzy forumowicze, posiadam bmw e36 94 rok, 1,6i 102 km , niedawno zalozylem gaz sekwencyjny stag 300 najnowszej generacji, i chcialbym sie zapytac czy macie jakies porady/pomysly/sprawdzone techniki jazdy co do jazdy na gazie, chodzi mi o oszczedna jazde zeby spalanie wyszlo jak najmniejsze

podstawowe wiadomosci to oczywiscie mam :). np jazda plynna nie pilowac obrotow, tylko tak w przedziale 2-3 tys, byc czujnym na drodze, przewidywac co sie moze stac itp, duzo sie o tym naczytalem na internecie(te zasady eco jazdy), ale jest jedna rzecz ktora mnie dosc mocno ciekawi, a mianowicie :

1.jak jest z hamowaniem silikiem, czy wtedy tak jak i na benzynie auto nic nie pali gazu? ( bo hamuje silnikiem np puszczajac noge z gazu, i tak z 2,5 tys az zejdzie do 1,5 tys obrotow i redukcja biegu na nizszy i zas to samo)- bo na benzynie to sie sprawdza ale jak jest na gazie? czy jest dokladnie tak samo(czyli auto nie zuzywa gazu)? czy poprostu auto spala tyle gazu na ile sa "wykrecone" te obroty, np 2.5 tys obrotow(noga zabrana z gazu) to auto pali tyle samo co bym mial wcisniety gaz i mial te 2,5 tys obrotow.

2. i drugie moje pytanie dotyczace jazdy na luzie, czy jadac na luzie spowoduje to znaczne(badz tez i mniej znaczne) zmniejszenie zuzycia gazu? bo sadze ze auto wtedy zuzywa mniej gazu poniewaz nie dosc ze gaz nie jest wcisniety to 2 sprawa ma obroty te 900(i pali tyle co na postoju) a nie wyzsze

Prosze Was koledzy o wypowiedzi, wiem jestem tu poczatkujacy wiec za bledy z mojej strony przepraszam, licze na wyrozumialosc i Wasze wypowiedzi :) pozdrawiam i czekam na odp

nigdy tico chodzi mi glownie o ten fragment mojej wypowiedzi :

1.jak jest z hamowaniem silikiem, czy wtedy tak jak i na benzynie auto nic nie pali gazu? ( bo hamuje silnikiem np puszczajac noge z gazu, i tak z 2,5 tys az zejdzie do 1,5 tys obrotow i redukcja biegu na nizszy i zas to samo)- bo na benzynie to sie sprawdza ale jak jest na gazie? czy jest dokladnie tak samo(czyli auto nie zuzywa gazu)? czy poprostu auto spala tyle gazu na ile sa "wykrecone" te obroty, np 2.5 tys obrotow(noga zabrana z gazu) to auto pali tyle samo co bym mial wcisniety gaz i mial te 2,5 tys obrotow.

2. i drugie moje pytanie dotyczace jazdy na luzie, czy jadac na luzie spowoduje to znaczne(badz tez i mniej znaczne) zmniejszenie zuzycia gazu? bo sadze ze auto wtedy zuzywa mniej gazu poniewaz nie dosc ze gaz nie jest wcisniety to 2 sprawa ma obroty te 900(i pali tyle co na postoju) a nie wyzsze

jezeli mozna prosze mi udzielic poprawnej odpowiedzi

... posiadam bmw e36 94 rok, 1,6i 102 km...

...chcialbym sie zapytac czy macie jakies porady/pomysly/sprawdzone techniki jazdy co do jazdy na gazie, chodzi mi o oszczedna jazde zeby spalanie wyszlo jak najmniejsze

Taniej to juz tylko rower.Bardziej oszczedzac to juz sie chyba nie da-1.6l z gazem :duh:

Na powaznie-po jakims czasie sam dojdziesz do tego jak jezdzic ekonomicznie.W miare pokonanych kilometrow nauczysz sie jezdzic oszczednie.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

jakbym miał tylko benzyne to moze bym troche mysłał nad ekonomią ale moim zdaniem samo posiadanie gazu to juz jest duza oszczednosc , dlatego jak jezdze na gazie to nie dbam ile pali (bo i tak jest taniej ) mam wiekszy silnik niz ty i w miescie spala mi okolo albo ponad 20 litrów gazu i zbytnio sie tym nie przejmuje , majac 1.6 i gaz tak jak ty to naprawde bym juz na oszczednosci nie patrzyl
http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg

• 2 tygodnie później...

Nie jestem w 100% przekonany ale wydaje mi się, że jadąc na gazie kiedy redukujesz biegi hamując silnikiem auto nie powinno spalać gazu tak jak w przypadku jazdy na Pb. Chyba powinien za to odpowiadać sterownik od lpg. To samo przecież pokazuje ekonomizer.

Co do spalania 316 to przecież do najniższych nie należy... niektórzy nawet twierdzą że jest wiekszę niż w 320 :lol: sam jeżdżę na gazie i bardzo podoba mi się jego cena :8)

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png

• Zasłużeni forumowicze
Możesz zmniejszyć ciśnienie gazu i będzie mniej palił.Do oszczędności z tytułu zmniejszenia ciśnienia gazu trzeba tylko doliczyć za jakieś 3 miesiące remont głowicy(bo zawory się wyjarają)plus uszczelka głowicy inne duperele i robocizna jakieś 1500zeta.To tyle z oszczędności.A co do pytań to przy jeżdzie na luzie auto spali więcej a przy hamowaniu silnikiem następuje odcięcie wtryskiwaczy.Tylko jak można na tym zaoszczędzić to może Ty nam wytłumaczysz?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Witam.W przypadku puszczenia nogi z pedału gazu, zarówno na benzynie jak i na gazie podczas hamowania silnikiem włącza się funkcja " cut off "czyli auto nie spala paliwa (pod warunkiem że jest na biegu).W przypadku gdy puścisz gaz i jednocześnie wyrzucisz na luz to silnik spala podobną ilość paliwa jak by stał na postoju.Wyrzucanie na luz sprawdzało się tylko w silnikach gaźnikowych.

Nie baw się w żadne zmiany ustawień gazowych np mniejsze ciśnienie czy zbyt uboga mapa - to skończy się awariami innych podzespołów.

Przy hamowaniu silnikiem i przy instalacji o jakiej piszesz czyli sekwencyjnej jak najbardziej komputer sterujący gazem odcina paliwo.

Bardzo ważne jest też odpowiednie ustawienie gazu - mnożników i mapy na pewno jeździj po samej autokalibracji bo raz samochod pewnie bedzie palił wiecej a dwa nie bedzie mial odpowiedniej mocy

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

==================================

Always look on the bright side of drive & wife :)

http://img182.imageshack.us/img182/295/podpisforum3ru.jpg