Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam krótkie pytania na które potrzebuję konkretnej odpowiedzi czy sworznie są wymienne czy też nie ? Przerabiał ktoś to u siebie ? Jakie koszta ? Chodzi o e46 przed liftem.
Opublikowano
jestem na etapie wymiany sworzni w wachaczach orginalnych bmw. dzisiaj stare sworznie wycisnelem na prasie a jutro lub po jutrze bede nowe wciskal kupione na allegro meyle hd sztuka 55 zl hd roznia sie tym ze sworzen nie posiada wokol gumy. tak jak jest w orginale i innych wachaczach.i czesto guma sie wyrywa a sworzen jest dobry bo na jablku luzu nie ma... a widac to po tym ze sworzen w wachaczu chodzi gora i dol..
Opublikowano
Jak dokończysz dzieło to pochwal się jak Ci wyszło i jak się sprawują a i tak dokładnie to który sworzeń wahaczy wymieniasz ?
Opublikowano

Witam, ja u siebie wymienialem sworznie na meyle na orginalnych wachaczach. Wymienialem wszystkie sworznie na obu wachaczach. Prosta robota na prasie sciagamy stare i zakladamy nowe.

Geometria i zbieznosc wyszly ok, wszystko idealnie, pozdrawiam

Opublikowano
bidule kombinują i kręcą, a potem zaliczają drzewa przydrożne. jak cie chłopie nie stać na nowe zawiasy to kup sobie bilet i jeździj autobusem. wahacze ori są nie rozbieralne, a kombinacje to są dowodem na przysłowie, że "polak potrafi"
Opublikowano

sworznie wachaczy orginalnych sa wymienialne ! i nie sa to zadne kombinacje, wystarczy tylko prasa wyciagnac stare i wlozyc nowe.

nie ma takiej opcji zeby zrobic cos nie tak, one maja w wachaczu swoje odpowiednie miejsce.

Opublikowano
Jak to w Polsce.Nawet ze złomu można zrobić "nówke".Napiszcie jeszcze jak z łysych opon wydłubać "nowe" i jak z kawałka sklejki zrobić klocki hamulcowe.Ziemi sworznie Meyle różnią się od oryginalnych i są przystosowane do montażu w wahaczach firmy Meyle a nie w oryginałach.To ,że je tam wcisnełeś o niczym nie świadczy bo takim sposobem to można wszystko "naprawić".Tu wcisnąć,tam skleić ,coś przypiłować i jest "elegancko".A potem takie składaki jeżdzą po polskich drogach :cry2: Wahacze to nie radio ,że można się tym bawić i kombinować.Tu chodzi o bezpieczeństwo.
Opublikowano
Zanim sworznie zostaly wlozone na prase, zostaly cyfrowo z duza dokladnoscia sciagniete umiejscowienie tych sworzni, po to zeby pozniej sprawdzic czy po prasie idealnie tak samo wszystko pasuje. Wiec kolego nie pisz ze sa inne sworznie, bo wyszlo ze sa idealnie w tym samym miejscu co fabryczne. i jeszcze raz powtarzam to nie sa zadne kombinacje, u mnie to jest firma ktora sie tym zajmuje i jest bardzo znana na cala europe, produkuje rozne czesci do roznych marek, poczawszy od audi konczac na oplu.
Opublikowano
A jak mogę się dowiedzieć czy w aucie mam org wahacze czy też maley bądź innej firmy ?
Opublikowano
Ziemi nie chce mi się dyskutować na ten temat bo odpowiedz jest oczywista.Producent nie przewidział możliwości wymiany tych sworzni więc taka operacja nie wchodzi w grę.Wpasować w e46 możesz nawet lampy od Tico a co to oznacza chyba nie trzeba komentować.Co do prasy i wciskania tulei to mnie akurat nie musisz pouczać bo robiłem to już sporo razy ale w samochodach w ,których producent przewidział taką możliwość.Widziałeś żeby w innych krajach ,ktoś robił podobną operacje w e46? Tylko w Polsce jest to możliwe.W mojej e46 założyłem nowe wahacze bo tak właśnie ma być.Gdybym wymienił same sworznie to mojej rodziny na pewno do takiego samochodu bym nie wsadził.Tak jak kolega pisał wyżej.Jak kogos nie stać na normalne naprawy to również proponuje bilet autobusowy.Będzie dla wszystkich bezpieczniej
Opublikowano

Owszem producent nie przewidzial wymiany samych sworzni.

Ja jednak wymienilem w firmie ktora zajmuje sie produkowaniem roznych podzespolow do roznych marek samochow. Mam na to gwarancje.

Nie bylo to robione u " pana Henia w garazu", tylko osob ktore znaja sie na rzeczy, ktore z odpowiednia prezycja i z odpowiednia sila wcisneli te sworznie w ten owy aluminiowy wachacz.

Powiem tak jesli ktos ma wiecej gotowki , albo nie jest pewien czy wachacze sa nie pokrzywione to osobiscie wolal bym kupic cale wachacze dobrej firmy, ale jesli z pieniedzmi gorzej to nawet bym sie nie zastanawial z wymiana samych sworzni pod warunkiem, ze ten ktos udziela na to gwarancji.

Opublikowano
to ze producent zalecal wymieniac cale wachacze to nie znaczy ze tak trzeba robic. bo sama wymiana sworzni w org. wachaczach jest bardzo latwa i skuteczna i nic tu ma prawa nie wyskoczyc nie wysunac sie.. do dolu sworzen sie nie wysunie bo trzyma go zwrotnica do ktorej jest przykrecany. do gory sie nie wysunie bo od dolu trzyma go kolnierz na sworzniu wiec to wszystko sie tak zachowuje jak w innych autach...a wy ludzie dalej kase pchajcie w samochody bo tak wam producenci zalecaja. producent powinien zalecic aby samochody zmieniac powyzej 5 lat uzytkowania. bo po co ich naprawiac skoro mozna wymienic na nowe...
Opublikowano

Nie masz kasy na samochód to kup rower

Sworznie mozna zmienic ale moze byc problem z własciwa siła ich osadzenia a nawet z pęknieciem materiału.

Tak dzieje sie czesto w przypadku wymian sworzni czy silentblocków w stopach aluminium (nawet w tych przewidzianych do wymiany)

I nie piszczie o tym ze sa bezpieczne. moga sie wysunąc ( nie całkiem oczywiscie ) i auto straci trochę sterowność, czego nie polecam przy pewnych predkosciach.

Wydaje mi sie że te auta ludzie kupuja do bezpiecznej i szybkiej jazdy a tu takie rzezby ??

Równie dobrze można przy remoncie silnika włozyc tłoki od np: Poloneza, bo sie da na pewno.

Tylko chyba nie taki jest zamysł kupienia i użytkowania szybkiego, nowoczesnego i bezpiecznego samochodu.

Moja rada : zmienic same sworznie bo wystarczy wtedy kasy na ringi a może nawet na ledy do tyłu, a to ważniejsze ( w końcu sąsiedzi na to patrzą a sworzni nie widać ????

Opublikowano
takie mamy społeczeństwo że wszystko na pokaz .... mam bmw i jestem kozak .... a potem kup od takiego gościa samochód i przez rok nie możesz dojść do ładu...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Dokładnie tak jak mówisz TC. Ja właśnie kupiłem samochód od "takiego gościa" i od stycznia dochodzę do ładu i jeszcze mi troche brakuje.

Ostatnio np zebrałem się w końcu za usunięcie pseudo-xenonów i wstawienie normalnych H7, nieważne że wymiana spalonego ksenonu na trasie była by po prostu niemożliwa, grunt że w furze kozackie oświetlenie heheh... Niestety takie jest myślenie wielu osób, wiele robią na pokaz a żydzą na podstawowe wymiany i naprawy. Sorry wielkie za off top ale jakoś nie mogłem się powstrzymać

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dokładnie tak jak mówisz TC. Ja właśnie kupiłem samochód od "takiego gościa" i od stycznia dochodzę do ładu i jeszcze mi troche brakuje.

Ostatnio np zebrałem się w końcu za usunięcie pseudo-xenonów i wstawienie normalnych H7, nieważne że wymiana spalonego ksenonu na trasie była by po prostu niemożliwa, grunt że w furze kozackie oświetlenie heheh... Niestety takie jest myślenie wielu osób, wiele robią na pokaz a żydzą na podstawowe wymiany i naprawy. Sorry wielkie za off top ale jakoś nie mogłem się powstrzymać

.....bla bla bla mogłeś dołożyć 1/3 kwoty co dałeś za samochód , wymienić na euro i jechać po samochód na zachód.

pytanie było ścisłe, a więc czy fizycznie istnieje możliwość wytłoczenia i wtłoczenia nowych części.

A ile jest dróg gdzie można jechać u nas 130?! Większość to 90. Szybko jak chcę to siadam na moje 105 KM na 2 kołach.

Opublikowano
ja juz wymienilem sworznie w orginalnym wachaczu nie ma zadnego problemu aby ich wymienic.. zrobilem juz 2 tys km i jest spoko..za sworznie zaplacilem 110 zl mayle hd...
Opublikowano
wlasnie tacy jak ty kase wydaja nawet nie wiedza na co bo mechanik powie ze tak trzeba a wy tak robicie...

Grzes, nie pogrążaj się......... :shock: :mad2:

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1