Skocz do zawartości

320D Wymiana silnika na 3,0 D ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam taki problem, urwała mi się klapka w kolektorze ssącym i rozwaliła silnik ( tłko, cylinder, głowica ) do tego potrzebny kolektor itp. Nie mogę nigdzie znaleźć silnika 2,0 D 150 KM, zaproponowano mi że mogę włożyć 3,0 D i w zasadzie bardzo bym chciał :) ale pytanie czy to możliwe, że wystarczy silnik, wiązka i przekaźnik ? Potrzebuję info czy to da się zrobić nie inwestując więcej niż 6 tys ? ( silnik mam za 3 tys z osprzętem ) Mechanik nie robił takiej przekładki ale handlarz silnikami twierdzi, że to da się zrobić i to w niewielkich pieniądzach. ale co ze skrzynią, rozstawem łap itp. Czy rzeczywiście taka operacja jest możliwa >?

Proszę o info czy ktoś to robił ?

Tworzymy własny styl, który kształtuje się poprzez pomysł na architekturę...

www.pwarchitekci.pl

Opublikowano
No to wychodziło by że operacja praktycznie nie możliwa ale w tym temacie z linku w zasadzie nikt konkretnie się nie wypowiedział ... te części które są wymienione nie koniecznie muszą się różnić jak dla mnie ...

www.pwarchitekci.pl

Opublikowano
No to wychodziło by że operacja praktycznie nie możliwa ale w tym temacie z linku w zasadzie nikt konkretnie się nie wypowiedział ... te części które są wymienione nie koniecznie muszą się różnić jak dla mnie ...

są takie projekty jak np. E46 335d z silnikiem 286KM. nie zmieścisz się w kwocie 6 tys zł, ale przy większym budżecie możesz atakować np. M57T2 231KM z E90. wymiana na zwykłe M57 moim zdaniem będzie nieopłacalna. najtaniej wyjdzie ci założyć nowy silnik M47TU i ew. sprzedać auto jeśli chcesz 3.0d

Opublikowano

Chodzi właśnie o to że nie mogę znaleźć silnika 2.0 150 KM a te które są na allegro to kolesi już całkiem ponosie w kwestji ceny bo np. jest ogłoszenie że goły silnik za 5500 zł albo kompletny za 8000 zł to przecież trzeba się leczyć jak samochód jest wart 20000 a silnik chcą 8000 to rozumiem że samochód lata na samym silniku ..........

Dlatego jakiś handlarz zaproponował mechanikowi 3.0 i twierdzi, że to da się tanio ogarnąć bo to tylko wiązka i przekaźnik oraz oczywiście kompletny silnik ...

Jakby ktoś miał silnik w rozsądnej cenie to chętnie się piszę na taki temat .......

www.pwarchitekci.pl

Opublikowano
Chodzi właśnie o to że nie mogę znaleźć silnika 2.0 150 KM a te które są na allegro to kolesi już całkiem ponosie w kwestji ceny bo np. jest ogłoszenie że goły silnik za 5500 zł albo kompletny za 8000 zł to przecież trzeba się leczyć jak samochód jest wart 20000 a silnik chcą 8000 to rozumiem że samochód lata na samym silniku ..........

hmm, a jakiś rozbity anglik ze sprawnym silnikiem?

Opublikowano
No znalazł mechanik za 8000 zł anglika bez boku ale twierdzi że chyba nie wyciągnie się z niego 4000 bo jest mocno skasowany po całym lewym boku a silnik podobno oki. I tak się zastanawiam czy samemu go nie wziąść ale nie wiem jescze go nie widziałem

www.pwarchitekci.pl

Opublikowano
anglika najłatwiej ponieważ oprócz silnika skrzyni wału mostu potrzebujesz zawieszenie hamulce pewnie koła ( no chyba że u siebie masz 17 ) .....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Właśnie jeśli chodzi o skrzynie to jest identyczna jak w 320, sprawdziłem na realoem ma nawet ten sam numer, właśnie hamulce itp się różni ale problem myślę, ze jest dopiero z komputerem i całą elektryką. Dlatego raczej będę szukał M47TU, albo naprawiał bo znalazłem wreszcie tłok którego mi brakowało. Zastanawiam się jednak nad zasadnością remontu bo wychodzi ponad 6 tys....ale znów używany silnik może też nie pochulać zbyt długo ... albo być zamuł ... mój był rakieta nawet inni posiadacze takich samych twierdzi, że lata wyjątkowo dobrze ... ale to już przeszłość :(

www.pwarchitekci.pl