Skocz do zawartości

320d 136KM - odma - wymienic pokrywe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

"wypadlem" z tematu odmy 320d ok rok temu, wtedy wszyscy zgodnie twierdzili ze wystarczy zalozyc nowy filtr z 330d za ok 90zl w ASO. Ale pojawialy sie glosy ze nalezy kupowac jednak ten caly komplet dedykowany do 320d 136KM za ok 170zl bo tam jest odrazu nowa pokrywka , a w tej pokrywce rowniez jest membrana ktora zatyka sie.

Jaki jest stan wiedzy na dzis ? Czy ta pokrywke w 136KM rowniez nalezy zmieniac ?

Wlasnie 32 tys km temu zalozylem ten nowy filtr od 330d, ale pokrywka jest orginal, nie wymienialem jej nigdy i teraz chce znowu zmienic odme- bo chyba sie ja powinno wymieniac wlasnie co 30 tys km, czy jestem w bledzie i to za czesto ?

Co kupic ? Komplet od 330d za polowe kasy tego co jest dedykowany do 320d 136KM czy mam nie oszczedzac i kupic pokrywke takze ?

Drugie pytanko - od bardzo krotkiego czasu mam mala "dziure" przy przyspieszaniu z 3. biegu (na 4. jest juz na ogol OK) miedzy 2200-2400 obr. EGR odpiety juz od ponad 70 tys, EGR wczesniej byl czyszczony, te filterki na zaw. sterowania turbem i egrem takze. Przeplywka raczej ok. Co moglo pasc? zawor sterujacy turbem ?

dzieki

pozdrawiam

Piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Egr podepnij na nowo to jeszcze pogarsza jazda z odpiętym , ponieważ współczynnik napełniania cylindra jest mniejszy......

czyszczenie filterków od zaworków też nie zawsze się sprawdza , najlepiej kupić nowe.....

nie wiem jak u Ciebie z katalizatorami , ale jeśli są to na pewno nie pomagają ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Katalizatora nie ma (tego pierwszego za turbem bo on jest chyba jedyny) - pusta pucha jest.

Nie podepne EGR'u bo przez ponad 70 tys. km jazdy z odpietym wszystko bylo perfektycjnie, zmierzona moc na hamowni 140KM, zadnych dziur w ciagu, po prostu perfekt. A z podpietym EGR'em pamietam ze mial chwile zastanowienia po wcisnieciu gazu zawsze.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Ja wymieniłem całą odmę,kompletną za jakieś 190zł.Z ciekawości rozmontowałem starą pokrywę i nie wiem co tam mogło by się zepsuć, jest gumowa membrana i tyle, łatwo sprawdzić dmuchając i zasysając powietrze przez okrągły "dziubek" jeśli czujesz, że membrana pracuje to ok.Jeśli czuć opór spróbuj zalać naftą, powinno pomóc.Pozdrawiam.
Opublikowano
No i to jest konkretna odpowiedz ! :cool2: Raczej nie mam czasu wyciagac odmy przed zamowieniem nowej, wiec musze zdecydowac czy kupuje z pokrywa czy sam filtr, czyli powiedz prosze - z twoja stara pokrywa odmy bylo wszystko OK, tak ?
Opublikowano
Piotres, ja mam opracowany temat z przedliftowym filterkiem oraz z semi-poliftowym wkładem (z resztą nie tylko ja na forum, ale się chłopaki chyba z gorąca pochowali). Zdarza się, że zaglądasz do odmy, a tam filterek od nowości. Ale nawet wtedy po jego wymianie i czyszczeniu obudowy wszystko wraca do normy, przynajmniej w moich przypadkach, a kilka filterków się już w życiu wymieniło. Czyli teoretycznie obudowa jak dla mnie nie musi być wymieniana (trzeba tylko sprawdzić jej stan po umyciu). Membrana, o ktorej mówi kolega wyżej rzeczywiście raczej nie ma prawa się zniszczyć jeśli pokrywkę dobrze założono przy montażu. Ale zważywszy, że koszt nie powala, a interwał wymiany dość długi, to jeśli nie jesteś pewien, ile Twoja odma ma już nalatane, to wymień całość. Tak dla pewności. Ja przyjąłem zasadę taką, że za pierwszym razem staram się wymienić całość (raz zdarzyło się, że dysponowałem jedynie samym wkładem), a potem to co drugą wymianę oleju wymieniam filtr, co czwartą wymieniam obudowę. Tak robię ja, nie namawiam, ani nie odradzam.