Skocz do zawartości

[E36] 325i po zresetowaniu komputera nie chce odpalic

bienias00

Rekomendowane odpowiedzi

czesc mam taki problem.. wymienialem dzis sonde lambda , po czym przejechalem sie i niby nic nie pomoglo chodzil tak jak na złej... po czym doczytalem ze trzeba aku odlaczyc na 15 min..

odłączyłem plus ! na 15 min (nie wiem czy dobrze bo jednak minus sie powinno odczepiac)

po czym auto nie chce odpalic.. pokreci załapie i gasnie !

mam sekwencje (auto na benzynie odpala ) stefanelli czy jakas taka..

a i pompa paliwa chodzi (sprawdzałem )

• Zasłużeni forumowicze
Odepnij obie klemy z tym że najpierw minus,może coś pomoże a swoją drogą to zawsze zaczynamy odpięcie od klemy minusowej a zapinamy odwrotnie.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze
Kumpel miał podobnie tylko że w e34,po zapięciu aku nawet nie zagadał.Aż jeden mechanik stwierdził żeby po podpięciu aku zrobić test zegarów i wtedy odpalić.Co dziwne odrazu zapaliła,i po każdym odpięciu aku bez testu zegarów nie chciała zapalić.Nie wiem co ma jedno z drugim wspólnego ale spróbować możesz.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Piszesz że na benzynie odpala. Więc może problem w instalacji LPG. Mam wprawdzie STAGa, ale po odłączeniu akumulatora zerują mi się mapy wtrysku gazu. Auto odpala i jeździ, ale trzeba ustawiać mapy od nowa. Może ten Stefanelli nie chodzi bez ustawień po resecie.

paweł zle mnie zrozumiałes auto nie odpala na benzynie w tym momecie chodziło mi o to ze proboje je odpalic na benzynie ...

pozatym dowiedziałem sie ze brat jak odkrecał kleme plus to zrobił zwarcie bo dotknął przypadkowo kluczem minusa i wlasnie po tym incydencie auto przestało palic..

sprawdzałem przekaznik dmc i jest sprawny . co teraz to moze byc ? jest jakis bezbiecznik od tego ? czy komp sie spalił ?

podepnę się pod temat.

mam podobny problem w IS 318, mianowicie po resecie nie chciał odpalić a jak odpalił to nie trzymał obrotów, jak trzymałem gaz to było dobrze jak puszczałem-gasł. potem jakoś trzymał ale nie równo a podczas jazdy przy nacisnięciu sprzęgła czasem gasł i tak jest do tej pory.działo się tak na gazie i na benzynie. mam sekwencję STAG4 i dziś zaczęło pipczeć-błąd sterownika. to możliwe że po resecie wysypały mi się jakieś mapy czy coś jednocześnie od gazu i benzyny??

jutro jade do gazownika...

aha reset wykonałem w następujący sposób:

odłączyłem - potem +

złączyłem ze sobą klemy,

przekręciłem kluczyk w stacyjce w pozycję zapłon na 15 minut,

potem rozłączyłem klemy podłączyłem + potem-.

tak wyczytałem na forum.

Ja bym podłączył pod kompa.Prawdopodobnie komp miał błędy i był cały czas na awaryjnym.teraz wyskakują mu błędy bo na nowo się zaadoptował. Zajedź na kompa bo masz coś padnięte :norty:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif

Wymieniłem silniczek krokowy i z początku było tak samo-no może ciut lepiej, sprawdziłem jeszcze raz świece-wyczyściłem i za nim udałem się do gazownika to zalałem verwy 98 na orlenie i sporo jeździłem na wysokich obrotach zgasł mi wtedy raz czy dwa tylko. następnego dnia rano pojechałem do gazownika skalibrować mapę.

Do tej pory nie zgasł ani razu( odpukać...) :D

jeszcze podjade do elektryka sprawdzić błędy bo za pierwszym razem miałem 3 błędy: w silniku, w ZGW-stacyjka chyba, i w jakimś EZK czy coś takiego ale nie wiem co to a On nie miał czasu sprawdzić co to dokładnie heh...:)ale dalej gasł po skasowaniu.

Także wina silniczka krokowego nie była tylko chyba tego że chciałem za dobrze zrobić i nie potrzebnie go wyczyściłem :mad2:

silnik dalej troche drży ale trzyma stałe obroty moc jest:) można jeździć.

*miałem jakąś kijową benzynę bo w sumie świece takie zaczernione były...

napisze jeszcze po powrocie od elektryka czy coś jeszcze było- może komuś się przyda ten post:)