Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie pomocy !

Kilka dni temu jadąc żółwim tempem po centrum miasta w 30 stopniowym upale zauważyłem że spod maski zaczęły się wydobywać dziwne dźwięki (takie cykliczne popiskiwanie w rytmie pracy silnika) , postanowiłem niezwłocznie udać się do warsztatu ... byłem już prawie na miejscu gdy w pewnej chwili z środkowych nawiewów buchnął biały dym . Auto zatrzymałem , po konsultacji z mechanikiem wyłączyłem wszystkie odbiorniki oraz klimę i ruszyłem dalej . Diagnoza była szybka , padło na koło pasowe silnika , po prostu guma pomiędzy kółkami rozwarstwiła się .

Koło oczywiście zostało wymienione , i tu pojawił się problem , jak w tytule pasek skacze jak szalony po rolkach wydając przy tym piski .

Wygląda to tak jakby miał za chwilę spaść (bardzo możliwe że tak było przed wymianą koła ) . Pasek został wymieniony na nowy , nic nie pomogło . Napinacz wygląda na sprawny , rolki również .

Jaka może być przyczyna tej usterki ? Dodatkowo mam pytanie ... czy w tej wersji silnikowej E46 320D 136KM występuje sprzęgło na alternatorze ? U mnie jest zwykłe kółko bez sprzęgła . Znalazłem na forum podobny temat , ktoś wspomniał o zastosowaniu mniejszego paska , może ktoś poda rozmiar ?

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez roberts150
Opublikowano
zdejmij zaluzje z chlodnicy i odpal sobie autko.obserwuj ktorym kolem rzuca.szybko zdiagnozujesz sprawe. jesli niemasz krzywego walu co jest malo mozliwe to jedyna opcja jest napinacz lub rolka prowadzaca przed napinaczem.lozysko moze sie sypnelo? (A jeszcze jedno, pytanie co ci tam mechanik zamontowal,jak oryginal to ok jak zamiennik to moze byc problem ze elementy sa zle polaczone-zalane gómą i rzuca.)