Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem następujący: Podczas pracy silnika na wolnych obrotach przy otwartej masce słyszalne jest takie miarowe cykanie (ok 120 uderzeń na minutę). Co może być problemem? Najwyraźniejsze jest w okolicach napinacza paska wieloklinowego. Nie wiem do czego mogę to porównać, ale z tego co zauważyłem, to występuje też na wyższych obrotach, ale przy głośności silnika zanika (silnik je zagłusza), a tempo jest uzależnione od obrotów.

Mowa oczywiście o 525tds z 96r :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mialem ten sam objaw.Wymienilem napinacz paska,na dwa dni przestalo cykac,ale potem powrocilo,az w koncu padlo kolo pasowe.Ja obstawiam ze konczy ci sie kolo pasowe.PZDR
Opublikowano

czym grozi padniecie kola pasowego i jak to sie objawia?

Jakie objawy daje konczace sie to kolo? Klekot silnika sie nieco zmienia (oprócz tego, ze może cykać)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do pewnego monentu tylko cykanie,potem smrod palacej sie gumy i nagle tracisz wspomaganie,ladowanie i chlodzenie.U mnie bylo tak ze jak krecilem kiera do oporu to zapalala sie kontrolka ladowania :shock: ,silnik pracowal dalej a pasek stal w miejscu.Nie zauwazylem zmiany dzwieku silnika.
Opublikowano
'gk tds' dzięki. A kojarzysz może jakie to były koszty? Pytam orientacyjnie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolo kupilem ori uzywane koszt cos kolo 700zl.Nowe w zamienniku kosztowalo chyba 1300zl.
Opublikowano

do 3.0d montowane Corteco (kolo pasowe) kosztuje 850zł. Hiszpańskie IJS można znaleźć za 550zł. Polecają dolozyc 300zł i olać OE BMW.

Do TDS'a nie sądze, że byłoby droższe.

Do pewnego monentu tylko cykanie,potem smrod palacej sie gumy i nagle tracisz wspomaganie,ladowanie i chlodzenie.U mnie bylo tak ze jak krecilem kiera do oporu to zapalala sie kontrolka ladowania :shock: ,silnik pracowal dalej a pasek stal w miejscu.Nie zauwazylem zmiany dzwieku silnika.

Podobno od zuzytego kola pasowego pedał sprzęgła drga przy jego lekkim wcisnieciu? Prawda to?