Skocz do zawartości

czy wartości są prawidłowe na komputerze?? [BMW e 39 530D]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam miłośników BMW. Mam prośbę do posiadaczy BMW, otóż kilka dni temu miałem przygodę z samochodem. Jechałem i nagle zgasł silnik, wskazówka od paliwa wskazywała 15 litrów co się okazało później że było pusto w zbiorniku, więc wiedziałem co już może być. Okazało się że pompka w zbiorniku zawieszała się i nie przepompowywała paliwa. Moje pytanie jest takie : jak sprawdzić czy wszystko będzie dobrze po wymianie tej pompki, bo pompka została już wymieniona. Dzisiaj przy stanie (na wskazówce 30 litrów) wyświetliło mi się takie wartości. Zdjęcie poniżej.

http://img249.imageshack.us/img249/7743/dsc07690.jpg

I jeszcze jedna prośba, co oznaczają dane wartości?? (wiem tylko nie które co znaczą)

Mówimy o modelu e 39 530D 184 KM.

Pozdrawiam i dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Opublikowano

Po kolei:

Limit - prędkość, przy której usłyszysz gong. Takie ostrzeżenie o przekroczeniu tej właśnie prędkości (u Ciebie 60 km/h). Można ją ustawić w menu Board Computer.

Reichweite - zasięg w km na posiadanym paliwie. Tu niczego nie ustawisz, to kwestia ciężaru Twojej nogi

Distanz - dystans pozostały do przejechania ("brany" z nawigacji). Po dojechaniu do celu przed liczbą pojawia się znak "-"

Ankunft - godzina przybycia do celu

Timer - stoper

Verb 1, Verb 2 - średnie spalanie

Geschw - średnia prędkość.

A czy wartości są prawidłowe - oceń sam.

Opublikowano
Ale czy to możliwe że mając (wg wskaźnika na zegarach) 30 litrów ropy przy spalaniu 9,9 przejadę odcinek długości 372? Samochód jest w automacie. Pytam Was, bo odkąd kupiłem samochód zawsze źle pokazywał wskaźnik od paliwa (okłamywał o 15 litrów). Wczoraj się za to wziąłem i nie mam porównania wogóle, a nie chciałbym stanąć w drodze z braku paliwa ;(. Wstyd jak cholera żeby paliwa zabrakło w samochodzie ;/
Opublikowano
Ale czy to możliwe że mając (wg wskaźnika na zegarach) 30 litrów ropy przy spalaniu 9,9 przejadę odcinek długości 372? Samochód jest w automacie. Pytam Was, bo odkąd kupiłem samochód zawsze źle pokazywał wskaźnik od paliwa (okłamywał o 15 litrów). Wczoraj się za to wziąłem i nie mam porównania wogóle, a nie chciałbym stanąć w drodze z braku paliwa ;(. Wstyd jak cholera żeby paliwa zabrakło w samochodzie ;/

Możliwe jest takei spalanie. U mnie przy stanie paliwa 15 litrów pokazuje zasięg około 230-250km (tyle, ze ja mam 2.5d w manualu).

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie przy stanie paliwa 15 litrów pokazuje zasięg około 230-250km

:shock: To pol darmo... :wink:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
U mnie przy stanie paliwa 15 litrów pokazuje zasięg około 230-250km

:shock: To pol darmo... :wink:

Zawsze to jakaś zaleta diesla - zrównoważona oczywiście droższymi w naprawie elementami. Coś za coś :wink:

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ostatnio przy zatankowaniu do pelna pokazalo mi sie 999 km zasiegu (i niestety wiecej nie poszlo, bo widocznie licznik jest 3 cyfrowy), pozniej zasieg spadl dosc szybko kiedy wjechalem "na trase", generalnie mam srednia 7,8l/100 km przy sredniej predkosci ok. 65 km/h, bardzo malo jezdze w miescie

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
ostatnio przy zatankowaniu do pelna pokazalo mi sie 999 km zasiegu (i niestety wiecej nie poszlo, bo widocznie licznik jest 3 cyfrowy), pozniej zasieg spadl dosc szybko kiedy wjechalem "na trase", generalnie mam srednia 7,8l/100 km przy sredniej predkosci ok. 65 km/h, bardzo malo jezdze w miescie

U mnie jest tak samo - maxymalny zasięg wyświetlany na kompie to 999 km.

Pzdr.

Opublikowano
generalnie mam srednia 7,8l/100 km przy sredniej predkosci ok. 65 km/h, bardzo malo jezdze w miescie

O ja pierdziu. Żwawo kolega musi jezdzić.. :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
unikam korkow :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
u mnie przy zatankowaniu do konca roznie 950-980 ale przy spokojnej jezdzie w trasie przy predkosciach 90-120 jusz mi pokazalo 1100 nawet a betina zrobilem na baku 1050
Opublikowano
u mnie przy zatankowaniu do konca roznie 950-980 ale przy spokojnej jezdzie w trasie przy predkosciach 90-120 jusz mi pokazalo 1100 nawet a betina zrobilem na baku 1050

No właśnie to jest dziwne. Jak prowadziłem swoją Betę do Wrocławia to wydaję mi się, ze wtedy pokazało mi zasięg na baku coś ponad 1000km. Od tego czasu potem już tylko pokazywało mi na maxa 999km. Wie ktoś jak to jest z tymi licznikami w e39??? Czy one są 3-cyfrowe czy jak?