Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z otwarciem maski zerwała mi się linka czy ktoś zna jakiś sposób by zewnątrz jakoś dostać się do zamka i otworzyć awaryjnie maskę. Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano
Mam problem z otwarciem maski zerwała mi się linka czy ktoś zna jakiś sposób by zewnątrz jakoś dostać się do zamka i otworzyć awaryjnie maskę. Z góry dziękuję za pomoc

Potrzebujesz 40 cm drutu, ale nie linki czy kabla, ale drutu, takiego, który trwale się odkształca i jest sztywny.

Taki żebyś mógł go wygiąć ręką,

a) zginasz go na pół, robiąc wąską pętle w kształcie "U", taką łezkę, z jednym końcem krótszym,

b) łezka musi być na tyle wąska, żeby weszła pomiędzy dwa żeberka "nerki",

c) wsuwasz tak daleko, żeby krótszy koniec przeszedł za hak maski,

d) obejmujesz hak swoim drucianym "U",

e) cofasz do siebie, tak żeby krótszy kawałek wysunął się przez nerkę,

f) zawiązujesz drut solidnie (to się przyda naprawdę, bo opór sprężyny haka jest spory),

g) ciagnąc tak zrobioną pętlę do siebie, powoli odsuwasz hak i podnosisz maskę. Rozwiązanie bardzo trwałe, u mnie coś ze 4 miesiące :)

h) szukasz na allegro lub w intercars zaczepu maski albo zamka, w zależności od tego, co padło,

i) wymieniasz i jest OK,

pozdrawiam,

Marcin

• 1 rok później...
Opublikowano
Mam pytanie. Czy można dopasować od innego modelu, czy innego samochodu pierwszą od rączki linkę do otwierania maski? Może macie doświadczenie w tym temacie?
Opublikowano

Linka jest zwyczajna, stalowa w oplocie, moze byc dluzsze ciegno od roweru, to bez znaczenia. Ale linka odblokowuje gniazdo haka, wiec jak zlamales sam hak (zdaza sie na mrozie, bo dzwigienka jest plastykowa) to wymiana linki nic nie da.

Marcin

• 2 lata później...
Opublikowano
Czesc ja u siebie odkrecilem kolo i nadkole. Wydarlem linke rozlaczylem na zlaczce i otworzylem maske
Opublikowano

Hej kolego. Ja miałem ten sam przypadek urwana linka przy rączce .W serwisie bmw kosztowała 103 zł więc nie szukaj nic innego ,ani używki.

Pozdrawiam.