Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli uderzam w kierownice od dołu ręką to stuka gdzieś na kolumnie kierownicy. Jest to taki głuchy odgłos troche metaliczny jakby luzy na czyms były.

Dzieje sie to w kazdej pozycji ustawienia kierownicy z różnym nasileniem. Czasem na wiekszych dziurach tez stuka samo, bez uderzeń w kierownice.

Trochę mnie to denerwuje, nie mam żadnych innych luzów tylko te dziwne stuki gdy pobijam ręką kierownice od dołu. Kiedyś próbowałem tam zaglądnąć, pozdejmowałem plastiki ale nic nie widać. Odgłos stuków dochodzi gdzieś z okolicy kolan czy goleni. Nie wydaje mi sie aby to było na zewnątrz samochodu.

Mógłby ktoś sprawdzić u siebie czy ma coś podobnego czy totalny brak stuków?

Co mogło się tam wyrobić ? wybić?

Opublikowano
mam u siebie to samo, jestem po wymianie praktycznie calego zawieszenia, mimo tego cos mi stuka z okolic kierwonicy kolan, jest to dzwiek jak by bylo cos poluzowane i nie moge wyczaic gdzie? rozkrecalem sprawdzalem ale nic tam nie widze niepokojacego. Dokrecalem srube od regulacji kierwonicy ale dalej to samo.... moze ktos ma pomysl?
Opublikowano
Miałem to samo w poprzednim samochodzie - E36. Zużyty element maglownicy - listwa zębata. Na dziurach nawet przy wolnej jeździe stukało mimo iż zawieszenie było ok. Listwa zębata miała wytarte zęby ale nie na całej długości lecz tylko na środku przy jeździe na wprost. Maglownica nie ciekła , dokręcenie (ściśnięcie) listwy objawiało się zmniejszeniem tego stuku ale kierownica nie powracała po ostrych skrętach i trzeba było "wracać" ręcznie.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

Sprawdzilem i nie ma znaczenia w jakim stopniu mam skęcona kierownice :( To moze to jednak nie maglownica i wyrobione zęby?

Co to moze jeszcze być, sprawdzil ktoś moze u siebie?

Opublikowano
Sprawdz metalowo-gumowy lacznik kolumny kier. Od spodu auta go widac, tuz nad maglownica jest. Moze ta guma sie wyrobila. Choc wtedy raczej dzwiek nie bylby metaliczny bo stukalaby guma o metal.
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]