Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem który szczerze mówiąc spędza mi sen z powiek :P Otóż moje Maleństwo wydaje dziwny odgłos podczas jazdy który nasila się podczas przyspieszania, jest to dziwne cykanie, trochę jak jakiś świerszcz pod maska, albo jak karta plastikowa uderzająca o szprychy roweru :P pewnie kojarzycie :P odgłos jest głośny i rytmiczny.

Również co jest dość istotne zauważyłem podobny odgłos u swojego znajomego w aucie, w peugeocie tyle, ze sporo cichszy, macie jakieś pomysły co to może być?

Z Góry dzięki

Marcin

Opublikowano

no właśnie co do klimy to chyba nie, bo odgłos jest i jak jest włączona i wyłączona, co to wtryskiwaczy to też nad tym myślałem ale z drugiej strony nie ma żadnych innych objawów, auto pali bez problemu, na obrotach się trzyma idealnie nie hałasuje specjalnie, chociaż trochę kopci podczas jazdy,

koło pasowe też chyba nie, bo odgłos jest tylko podczas jazdy, a jeszcze odgłos nasila się przy zwiększaniu obciążenia silnika, na wysokich obrotach jak jazdę agresywniej to odgłos jest naprawdę bardzo głośny,

macie jeszcze jakieś pomysły? jutro podskoczę do mechanika może mi powie co to, bo jak na razie 2 innych nie wiedziało i głupoty zaczynali gadać... o mapowaniu silnika, poluzowanych plastikach itp...

dzięki za odpowiedzi

Opublikowano
Jak podczas jazdy to dwumas moze :/
Opublikowano
Jeśli chodzi o cykanie, to miałem coś podobnego a po regeneracji wtrysków ustało. Była tak że wraz ze wzrostem obciążenia było bardziej słyszalne.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jeśli chodzi o cykanie, to miałem coś podobnego a po regeneracji wtrysków ustało. Była tak że wraz ze wzrostem obciążenia było bardziej słyszalne.

Możesz napisać gdzie robiłeś regenerację wtrysków i ile taki zabieg kosztuje?

Opublikowano
W nastepnym miesiacu jade na regeneracje wtryskow. Wymiana koncowek na noweczki. Teraz dymi jak traktor przy oraniu pola i cyka przy wcisnieciu gazu. Na kompie duza korekcja. Jak bedzie zrobione, dam znac o efektach. Koszt koncowki ok 200 zl Bosch + regeneracja ok 400-500/szt.
Opublikowano
A macie jakieś sprawdzone warsztaty które dobrze zrobiły regenerację, najlepiej w zachodniopomorskim, ale mogę też pojechać gdzieś dalej. I jeszcze jedno ile trwa taka regeneracja, czy to jest kwestia godziny - 2óch czy trzeba oddać auto na cały dzień?
Opublikowano

regeneracja zajmuje caly dzien no chyba ze nie maja na stanie jakiejs czesci wtryskow to 2 dni ale to max

wiem ze w Świebodzinie jest firma ale jak robi nie wiem moze inni sie wypowiedza na ten temat

mi robili regeneracje 3 sztuk a pozostale 3 nowe mialy byc a nie byly

gdzies w Polsce robili mechanik wyslal ale tak zrobili ze po 1000km pojechaly do reklamcji az 3 i jak narazie ok ale zmienilem tez paliwo bo regeneracja 6 sztuk w mom przypadku to byla porazka cenowa :duh:

gdybym wiedzial ze beda takie cyrki z wtryskami dolozylbym 1tys zl i mialbym nowki sztuki i zero stresa

wiec trzeba bardzo uwazac kto robi

i dam rade spiscie sobie nr seryjne wtryskow bo w moim przypadku powiedzieli ze mam 3 nowe a okazlo sie ze wymienili srodek a obudowa zostala moja

a ze wiedzialem jakie mialem nr to doszedlem i musieli oddac czesc kasy :mrgreen:

Opublikowano
Może ktoś jeszcze robił regeneracje i może polecić jakiś serwis, bo po mojej wizycie w Będargowie k/Szczecina wole mieć pewność, że dam auto w dobre ręce...
Opublikowano
tak Ci cyka :?: ...

O dokładnie coś takiego mam u siebie może trochę ciszej. Generalnie w czasie jazdy na niskich obrotach silnika nie słychać, tylko tak jak opisał

(...)wydaje dziwny odgłos podczas jazdy który nasila się podczas przyspieszania, jest to dziwne cykanie, trochę jak jakiś świerszcz pod maska,(...)

A co do spostrzeżeń końcowych yoshimura01 to mój dymi przy przyspieszaniu agresywnym, ale tylko na czarno, bez błękitu (oleju nie bierze), reakcja na pedał gazu wydaje się też natychmiastowa, i komputer spalanie też oblicza od razu.

Dodam jeszcze, że mam odczyty z DISa z serwisu i niby wszystkie wtryski są w normie: (może ktoś rozszyfruje)

Cylinder 1: - 0,1 | 0,1

Cylinder 3: 0 | 0,5

Cylinder 4: - 0,5 | 0

Cylinder 2: - 0 | 0,1 mg/stroke

Mimo to mój mechanik od BMek jest przekonany, że głośna praca i cykanie pod obciążeniem to "przepracowane" wtryski.

I dlatego poszukuję serwisu. yoshimura01 możesz napisać gdzie robiłeś regenerację.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam panowie czy możecie mi podać adres do serwisu w Świebodzinie woj lubuskie i dobrze jak coś napiszecie o tym zakładzie tz. czy warto oddać tam auto bo mam do roboty wtryskiwacze w 320D 150KM 2003 rok a może znacie jakiś zakład warty odwiedzenia w woj lubuskim to napiszcie pzd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na filmiku słychać rozwalony wtrysk.

Jeśli chcesz się dowiedzieć który wtrysk tak stuka to przystaw długi śrubowkręt do wtrysku i do rękojeści przyłóż ucho, posłuchaj tak wszystkich wtrysków i od razu będziesz wiedział który wali, sprawdzałem to kiedyś na swoim 330

Pozdrawiam