Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , pytanie jest skierowane raczej do posiadaczy 328 E46 , wychodzi mi z komputera i z obliczeń (tankowanie pod korek i ponowne po przejechaniu 100km ) wysokie spalanie około 15 litrów , jazda mieszana z klima felga 17' średnio dynamicznie .Auto jeździ dobrze ma równe obroty itd . Od czego zacząć sprawdzanie , gdzie szukać . z licznych opinii na temat spalania tego silnika byłem przygotowany na około 11 w trybie średnim

pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem czego się spodziewałeś bo prawie 3l motorze, no ale 8litrów to palić nie będzie.

W cyklu mieszanym musi swoje łyknąć.

Pozdrawiam
  • Członkowie klubu
Opublikowano

wszystko zależy od tego jak i gdzie jeździsz

bo spalanie może być OK, lub faktycznie za duże

ja bym się musiał starać, żeby tyle spalić, dla mnie jest za duże

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
miasto raczej mało zakorkowane parę skrzyżowań z światłami , wiec wydaje mi się za duże. Dodam ze znajomy jeździ podobnie tym samym autem i ma spalanie średnie 10.5 ze wskazań kompa ja mam 16 ponad
  • Członkowie klubu
Opublikowano

tym samym (czyli Twoim 328i) czy takim samym (czyli jakimś innym 328i)?

chyba trzeba zacząć od podpięcia pod komp... (sonda, czujniki)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Raczej zbyt dużo, od zawsze Ci tyle paliło czy tak nagle zaczęło? Tak jak wyżej-komputer pewnie coś powie jeśli sonda ubita.

byłem przygotowany na około 11 w trybie średnim

Kolego, 11L/100 to mi pali mój 320d 136km w cyklu mieszanym. Pozdr

A tym się nie ma co chwalić, benzyniaki o tej mocy mniej palą :roll:

Opublikowano
a ile pokazuje czujnik temperatury zewnętrzenej?
Opublikowano
A tym się nie ma co chwalić, benzyniaki o tej mocy mniej palą :roll:

Ironizowałem... dżisus! :duh:

Taaa....

Opublikowano
Nie wiem czego się spodziewałeś bo prawie 3l motorze, no ale 8litrów to palić nie będzie.

W cyklu mieszanym musi swoje łyknąć.

Owszem pali 8l nawet mniej, co prawda nie w cylku miesznaym. Sprawny silnik M52B28 na autostradzie potrafi zejść nawet poniżej 7l. w Polskich realich ma sie to tak. 7-8l trasa, cykl mieszany 40% miasto 60% trasa 8-9l., cykl mieszany 50/50 9-10l, miasto 11-12 l. + klima do wyników trasa i miesznay + 10% do wyników miasto 15%. 100% sprawdzone nie tylko na jednym 328i. I mówimy tu a Radości z Jazdy, a nie o wleczeniu się... Dla porównania wyników 318i M43 118KM wyniki ma identyczne, o Radości z jazdy można podyskutować...

Opublikowano
tym samym (czyli Twoim 328i) czy takim samym (czyli jakimś innym 328i)?

chyba trzeba zacząć od podpięcia pod komp... (sonda, czujniki)

takim samym modelem nie moim , czujnik tem zewnętrznej uszkodzony pokazuje -40 ale raczej nie ma to wpływu na prace silnika , tak mi się przynajmniej wydaje

Opublikowano
czujnik tem zewnętrznej uszkodzony pokazuje -40 ale raczej nie ma to wpływu na prace silnika , tak mi się przynajmniej wydaje

Ma wpływ na pracę sprężarki, tylko jak pokazuje -40 to raczej wpływu mieć nie powinno (wygląda to na zwarcie w miejscu czujnika), chociaż nie wiem do końca... wiem, że jakby było odwrotnie +40 (brak czujnika bądz taka pogoda...) wtedy spalanie z klimą było by zrozumiałe... bo sprężarka klimy chodziła by non stop... raczej pokusił bym się o wymianę tego czujnika... na początek... a bez włączonej klimy jak pali?

Opublikowano

Owszem pali 8l nawet mniej, co prawda nie w cylku miesznaym. Sprawny silnik M52B28 na autostradzie potrafi zejść nawet poniżej 7l. w Polskich realich ma sie to tak. 7-8l trasa, cykl mieszany 40% miasto 60% trasa 8-9l., cykl mieszany 50/50 9-10l, miasto 11-12 l. + klima do wyników trasa i miesznay + 10% do wyników miasto 15%. 100% sprawdzone nie tylko na jednym 328i. I mówimy tu a Radości z Jazdy, a nie o wleczeniu się... Dla porównania wyników 318i M43 118KM wyniki ma identyczne, o Radości z jazdy można podyskutować...

perpetum mobile jednym słowem

Opublikowano

Kup - pojeździj - wypowiadaj się, koniecznie w tej kolejności.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja swoja 328 najnizej zszedlem na 7.2 jadac na autostradzie 110 km/h wydaje mi sie ze ponizej sie juz nie da( w koncu to nie jest diesel) w miescie spalanie okolo 11,5 litra miasto dosc ruchliwe. 15 to jednak troche za duzo. w zime mi nawet tyle nie pali. podepnij pod kompa dowiesz sie czy cos ja boli.

🙃🙃

Opublikowano

Kup - pojeździj - wypowiadaj się, koniecznie w tej kolejności.

nie chodzi mi o spalanie 328 tylko o podane porównanie miedzy 318

silniki 6-cio cyl. palą relatywnie mało przy stałej predkosci ale miasto w porównaniu do 4-ki ?? wystarczy zobaczyc dane fabryczne

chyba ze jeżdzicie jak taksówkarze??

dla oszczędnych są diesle

kupowac nie musze zeby poznac auto bo mam dostep do roznych samochodow i jezdze sobie w weekendy

teraz mam E 39 525 na automacie - nie polecam jesli chodzi o spalanie chociaż dynamika ma min. przyzwoitosci

Opublikowano

silniki 6-cio cyl. palą relatywnie mało przy stałej predkosci ale miasto w porównaniu do 4-ki ?? wystarczy zobaczyc dane fabryczne

kupowac nie musze zeby poznac auto bo mam dostep do roznych samochodow i jezdze sobie w weekendy

teraz mam E 39 525 na automacie - nie polecam jesli chodzi o spalanie chociaż dynamika ma min. przyzwoitosci

Koelgo użytkowałem E46 318i M43 118KM równe 4 lata... Wierz mi, że wiem o czym piszę i wiem ile paliła... i jako użytkownik obydwu modeli mam prawo porównać... Bez klimy i owszem potrafiła zejść ponizej dychy "w koło komina" na klimie niżej 12 się nie dało, choćbym pedał gazu tylko muskał "jak taksówkarz"... Silnik jak i reszta auta, full sprawne, w ciągu 4 lat uzytkowania... trzy razy zarżnęła przepływkę BOSCH'a "okrutnie drogą"... mało tego na klimie mocno słabnie ten motor... 328 użytkuje od pół roku... pali mi 10,5 litrów "w koło komina" na klimie 12 litrów... i czy klima czy bez moc jest... i spalanie na przyzwoitym poziomie.. nic więcej niż poprzednik, no bez klmy troszke więcej... ale i dynamiczniej sie jeździ...

• Członkowie klubu
Opublikowano

no i widzisz ;)

a czujnik temp. zewnętrznej - sprawdź czy jeszcze go masz ;) a jak jest, to sprawdź styki ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Koelgo użytkowałem E46 318i M43 118KM równe 4 lata... Wierz mi, że wiem o czym piszę i wiem ile paliła... i jako użytkownik obydwu modeli mam prawo porównać... Bez klimy i owszem potrafiła zejść ponizej dychy "w koło komina" na klimie niżej 12 się nie dało, choćbym pedał gazu tylko muskał "jak taksówkarz"... Silnik jak i reszta auta, full sprawne, w ciągu 4 lat uzytkowania... trzy razy zarżnęła przepływkę BOSCH'a "okrutnie drogą"... mało tego na klimie mocno słabnie ten motor... 328 użytkuje od pół roku... pali mi 10,5 litrów "w koło komina" na klimie 12 litrów... i czy klima czy bez moc jest... i spalanie na przyzwoitym poziomie.. nic więcej niż poprzednik, no bez klmy troszke więcej... ale i dynamiczniej sie jeździ...

Racja według mnie M43 czy sie depta czy sie głaska pali podobnie dziwne to ;)

• 3 miesiące temu...