Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

318i 118kM rok 2000 touring

Problem dotyczy odpalania, po kilku dniach postoju.

Wsiadam i odpalam bez większych problemów co prawda muszę go dłużej kręcić chociaż reguły nie ma, ponieważ czasami odpala za jednym dotknięciem kluczyka.

Problem pojawia się dopiero w momencie kiedy postoi około 1 godz ( jeszcze ciepły silnik ) łapie na raz, przyczym zaraz gaśnie i tak muszę go odpalać 3-5 razy.

Żadne przegazowywanie mu nie pomaga. ( coś jak by się dławił )

Natomiast jeśli czas od zgaszenia nie jest zbyd długi około 15-20 min pali jak zdrów.

Odnoszę wrażenie jakby uzależnione to było od czasu postoju.

Jedną żecz jaka zaobserwowałem, to po lewej stronie niedaleko włącznika świateł mam malutką diodę, która mrygnie dwa razy, kiedy gaszę samochód i tyle.

Natomiast przy zapalaniu czasami słychać jakby coś pykneło ( ciężko nadać temu odpowiednio słowo - odgłos podobny do wciśnięcia klawisza na telefonie ),jeśli przekręce zapłon i uruchmie silnika i jeśli to gów..no pyknie to mam pewność, że nie zgasnie. Lecz to gówno odzywa się kiedy podchodzę do próby odpalania już któryś raz z kolei.

Mechanik wspominał coś o przeczyszczeniu EGR, inny o filtrze paliwa, inny o uszczelce pod głowicą, kolga o wymianie przewodów i świec, a inny twierdzi że : Będe Miał Wydatek :nienie:

Proszę o pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pierwsza podstawowa sprawa to podjedź do normalnego machanika, który dysponuje INPĄ i przeskanuje auto. Podobny objaw jest przy uszkodzonym czujniku temperatury płynu chłodzątego, ten dający sygnał do kompa. Jak jest uszkodzony włącza się automatyczne ssanie i wtedy zalewa świece i auto nie pali. Spróbuj gdy za 1 razem nie zapalisz wcisnąć gaz do oporu i próbuj odpalić. Jeżeli zaskoczy to będzie to, osuszysz zalane świece. Na początek polecam podjechać jednak na kompa bo utopisz kase a auto i tak nie bedzie sprawne. Silnik masz N42 ?
Krzysztof
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po podłączniu kompa wyskoczył kilkanaście razy komunikat o problemie z czujniekiem położenia wałka rozrządu.

Wymieniłem na nowy i dalej nic.

Dodatkowo wymienił mi przepływomierz i sprawdził zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej z wiązku z dławieniem się przy dawaniu mu przysłowiowego buta - to akurat pomogło.

Z tym odpalaniem powiedział, że ma jeszcze dwa pomyły

- wymiana pompy paliwa

- przeczyszczenie wtryskiwaczy podłączając pod jakieś urządzenie.

- lub wymiana mechanika !!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

drobne sprostowanie jak twierdzi mechanik, w moim przypadku wystąpiły dwa problemy z zapalaniem a przy tym gaśnięcie przy rozruchu silnika

U mnie sprawa wyglądała następująco.

Na zimnym silniku kręcę go, aż w końcu łapie i gaśnie i tak kilka razy 3-5

Czujnik położenia wałka rozrządu był odpowiedzialny za gaśnięcie i to udało mu się naprawić.

Teraz pozostał problem z bardzo długim czasem zanim załapie.

Jak już załapie to słychać jakby nie palił na wszystkie gary.

Po upływie 4 może 5 sek jest już wszystko ok.

Na innym forum, otrzymałem podpowiedź o czujniku temp płynu chłodzącego, dając zły sygnał... i zalewa mi świece ???

Opublikowano
Kolego, ja mialem u siebie (w identycznym silniku) identyczny problem. I podejrzewalem to samo co ty... I wiesz co u mnie było? Przepływomierz! Cały czas pokazywał przepływ powietrza, nawet na zgaszonym silniku! I silnik sie zalewał lub nie dostawał odpowiedniej dawki paliwa. Podmień przepływkę z innego (takiego samego silnika) auta, moze to własnie ona wprowadza błąd...?
Opublikowano

Teraz pozostał problem z bardzo długim czasem zanim załapie.

Jak już załapie to słychać jakby nie palił na wszystkie gary.

Po upływie 4 może 5 sek jest już wszystko ok.

Na innym forum, otrzymałem podpowiedź o czujniku temp płynu chłodzącego, dając zły sygnał... i zalewa mi świece ???

A może po prostu świece już cienkie i wymiana by się przydała, ew. dodatkowo przewody...?

Komputer jaki błąd wywala?

Tak wogóle to skąd jestes plmarcello?