Skocz do zawartości

320d czujnik położenia wału korbowego-gdzie się znajduje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam,od paru dni mam dziwne objawy,autko nie chce czasem zapalić,ale jak odpali to jest wszystko OK.Po podpięciu pod kompa wyświetliły się błędy p3ec0 oraz p3ec1,nie wiem co one oznaczają ale po objawach silnika wskazuje na uszkodzony czujnik położenia wału korbowego.Mógłby ktoś przesłać jakiś schemat,fotke gdzie dokładnie się on znajduje????z góry dzięki
Opublikowano
W silnikach diesla możesz takiego czujnika szukać do świat i nie znajdziesz!!! Takie czujniki wbudowane są tylo w silnikach na benzynę.
Opublikowano
dzięki za schemat yoshimura01,jutro poszukam bo już dziś już za pózno i dam znać :8)
Opublikowano
dobra chłopaki,teoretycznie to mniej więcej wiem gdzie on się znajduje,ale w swojej buni nie mogę go znalezć,jak wiadomo posiadaczom e46 niema miejsca pod maską na nic, nawet jak rękę włożyć gdziekolwiek.Czy ktoś go wyciągał i wie co trzeba najpierw odkręcić żeby go dostać.??
Opublikowano
znalazłem GO-chyba,ale faktycznie trzeba zdemontować rozrusznik.Narazie tego nie robiłem,pojade na jakiegoś innego kompa zobacze co on pokaże
Opublikowano
witam ponownie,nie znalazłem innego kompa i wziąłem się za ten czujnik,przy wymianie zauważyłem że jest zaolejony,i nie wiem czyżby jakiś simering puścił, i ładuje na czujnik a gdy ten jest mokry bierze zły odczyt i nie chce odpalać.Z tego co mi wiadomo to on powinien być suchy a tam nie powinno być oleju,co innego czujnik na wałku rozrządu... i mam teraz dylemat bo żeby wymienić ten simering to trzeba skrzynie od sinika oddzielić :mad2:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

po ponownym podpięciu pod "profesjonalnego"kompa-problem rozwiązany;

P3EC0-camshaft sensor position

P3EC1-camshaft sensor position

po wymianie autko pali tak jak dawniej

:mrgreen: