Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie ,czy mogła paść turbina od spalin z kolektora wydechowego.

Okazało się ,że kolektory wydechowy przepuszcza spaliny i czułem je w kabinie.

Pojechałem do mechanika i umówiłem się z nim za 3 dni na wymianę i zapytałem czy tak mogę jeździć-odpowiedział tak tylko będę miał dyskomfort w postaci spalin.

Więc wsiadłem w samochód i pojechałem ,zatankowałem i po jakichś 10km nagle brak mocy, kontrolka od silnika, kontrolka samochodu z wykrzyknikiem (co oznacza ,że trzeba się zatrzymać i wyłączyć silnik) ,zjechałem na pobocze bo zgasł silnik.

Spróbowałem odpalić, odpalił ale dźwięk silnika przypominał dźwięk silnika traktora (głośny jak cholera)

Więc auto na lawete i do tego mechanika , on jak usłyszał taki silnik to powiedział ,że jeszcze nie spotkał się z takim dźwiękiem.

Mówi ,że prawdopodobnie nie ma to nic wspólnego z tym kolektorem wydechowym i spalinami.

Czekam na jego diagnozę, ale chciałbym wiedzieć co to może być:(

• Moderatorzy
Opublikowano
Jeśli pęka kolektor wydechowy tzn. masz auto z 2003 lub 2004r i mógł wysypać się kolektor ssący.
Opublikowano

wszystko już jasne...popaliło kable od instalacji i szlag trafił sterownik silnika...dramat

na dzień dzisiejszy czeka mnie naprawa (lutowanie instalacji) bo nowa i wymiana to ogromny koszt oraz naprawa lub wymian sterownika z innego auta

także przestrzegam przed jazda w sytuacji kiedy czujecie spaliny wewnątrz auta i wydostają się one do komory silnika