Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

mam 320d e91 według kompa mam jeszcze 21000 do serwisu ale oleju na bagnecie mam poniżej polowy wiec będę musiał dolać... i tu pytanie co mam dolać jeśli nie wiem jaki byl, mam full książkę serwisowa ale nie ma żadnej karteczki ani wzmianki.??

Opublikowano
Ile już jeździsz tym autem? Kupiłeś z pewnej ręki? W Polsce czy za granicą? Jaki przebieg?
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano

BMW zaleca Castrol -musi spelniac norme Long Life 4,moze to byc 0W30,lub 5W30 ewentualnie 5W40-najlepiej aby byl przeznaczony do aut z filtrem DPF-bo z pewnoscią go posiadasz,oczywiscie mozna lać też oleje innych marek-np. Motul,Mobil-lecz one tez musza spełnić norme LL04,miałem podobny problem i zdecydowałem sie na Castrol 0W30 Turbo Diesel-dostepny tylko w Niemczech(przynajmniej w Polsce nie mogłem go dostac,a próbowałem długo :duh: )Natomiast bez problemu dostaniez 5W40 Turbo Diesel LL04-takze teoretycznie tez może byc i jest dla motorów z DPF :cool2:

pozdro

icon4.png
Opublikowano

po co dolewać?

masz połowe więc jest ok, jeżeli zobaczysz, że zmniejsza Ci się olej to wtedy dolej.

a najlepiej wymień olej i filtry już "dziś" - masz pewność, że poprzedni właściciel auta zalał go niedawno? podejżewam że ta pewność jest zerowa bo nawet nie masz informacji co tam jest wlane.

proponuje wymianę całego oleju.

Opublikowano

autko mam od nie dawna mieszkam w UK mam pełna książke serwisowa, wszystkie regularne przebieg mam 157000 km, co do dpf to chyba go nie mam tak mi mowi stronka gdzie podajesz vin

co do oleju to znalazlem 2 rodzaje 0w30 jeden ma czarna nalepke http://cgi.ebay.co.uk/CASTROL-EDGE-0W30-FULLY-SYNTHETIC-ENGINE-OIL-4x4LTR-/390108607733?cmd=ViewItem&pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item5ad448f4f5 a drugi ma zielona http://cgi.ebay.co.uk/BRAND-NEW-UNOPENED-Castrol-Edge-0W30-1-Litre-/320484055252?cmd=ViewItem&pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item4a9e5698d4 oba nazywaja sie ta samo castrol edge

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
zdecydowalem ze wymienie wszystkie filtry w tym olej.... ile wchodzi oleju do 2,0d ?
Opublikowano
Przyłączam się do tematu. Mam autko świeżo sprowadzone i serwisowane w niemczech. Jaki olej dolac? Moze ten oryginalny BMW ktory mozna zakupic na allegro?
Opublikowano
Przyłączam się do tematu. Mam autko świeżo sprowadzone i serwisowane w niemczech. Jaki olej dolac? Moze ten oryginalny BMW ktory mozna zakupic na allegro?

Witam

Pewnie tutaj znajdziesz odpowiedzi zwiazane z wymianą (lub dolaniem ) oleju viewtopic.php?f=70&t=110947 :mrgreen: :D

pozdro

icon4.png
Opublikowano
zdecydowalem ze wymienie wszystkie filtry w tym olej.... ile wchodzi oleju do 2,0d ?

Według ksiązki 5,5l,ale w praktyce 5 lub niewiele wiecej niz 5l

pozdro

icon4.png
Opublikowano
BMW zaleca Castrol -.....- zdecydowałem sie na Castrol 0W30 Turbo Diesel-dostepny tylko w Niemczech(przynajmniej w Polsce nie mogłem go dostac,a próbowałem długo :duh: )

Jest dostepny ale ciężko go znaleść :search:

Ja objechałem dokładnie 9 stacji w Krakowie :duh:

i w końcu na stacji BP na Bora przy Krokusie go kupiłem.

Ja jak byłem ostatnio na serwisie olejowym na fakturze policzyli mi jako 6 litrów oleju.

Serwis olejowy: wymiana oleju z filtrem koztowała mnie 649zł brutto.

Opublikowano

Ja jak byłem ostatnio na serwisie olejowym na fakturze policzyli mi jako 6 litrów oleju.

Serwis olejowy: wymiana oleju z filtrem koztowała mnie 649zł brutto.

Wchodzi równe 5L i wskaznik pokazuje 3/4 na bagnecie - nie dajcie sie robić w bambuko :wink:

Opublikowano

No to ciekawe :shock:

Sie podpytam następnym razem.

Widze ze ty masz 318d ale to raczej znaczenia nie ma :roll:

Opublikowano
pamiętajcie, że jakaś minimalna ilość zostanie w silniku, ale nie wierze, że wchodzi 6 litrów oleju - akurat sam zmieniam olej w swoim furaku i wchodzi cała banieczka 5l i bagnet wskazuje 3/4

Dokładnie tak, zas pełna pojemnosc wg strony Castrola to 5,2L a wiec wszystko sie zgadza.

Opublikowano
wlej najlepiej Castrola z normą BMW LL 04 albo 0W30 albo 5W30, w serwisie leją SLXa ale mam bardzo niepochlebne informacje o tym oleju od kolegi, który pracuje w ASO. Sam leje EDGEa. Dolej dolej oleju bo TD stan powinien być co najmniej połowa na bagnecie.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

ja jezdze na bdb oleju o ktorym nikt tu jeszcze nie pisal- BMW LL04 0W-40 i chwale sobie go bo ma wiekszy zakres temp-

dolewam okolo 0,5 litra na 10 000km

Opublikowano
Ja także na innym tj 5W40 Motul X-Clean 8100 - oczywiscie najwyzsze normy w tym LL04
Opublikowano
Pytanie do fachowców. Czym różnią się oleje kategorii LL01 i LL04 i który jest lepszy?

Wg CASTROL

W przypadku wymagań stosowania olejów zgodnych z normy BMW LL-01 można stosować norma BMW LL-04, która jest w pełni kompatybilna z wymaganiami normy Longlife - 01 w zakresie obsługi technicznej wszystkich pojazdów wyposażonych w silniki marki BMW (poza modelami serii M3, M5, M6, Z8 z silnikami benzynowymi 6-,8-, 10-cylindrowymi) Stosując wyższą normę BMW LL 04 uzyskujemy mniejsza skłonność do tworzenia się osadów, większą czystość elementów silnika i mniejsze jego zużycie. Dodatkowo norma ta jest zgodna z wymaganiami dla olejów o niskiej zawartości popiołów, co zapewnia bezawaryjną pracę i pełną kompatybilność z układami wydechowymi wyposażonymi w reaktory katalityczne i filtry cząstek stałych. Olejem zgodnym z wymaganiami normy BMW LL04 jest EDGE Sport 0W-40.

Pzdr.

Opublikowano
Pytanie do fachowców. Czym różnią się oleje kategorii LL01 i LL04 i który jest lepszy?

po prostu wyższa norma, zawiera/przewyższa parametry LL01

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
a wg ASO BAWARIA MOTORS W-wa njlepszy dla BMW diesel jest MOBIL (5w30 chyba seria 3000) ten dla silnikow z pompowtryskami :cool2: :cool2: , spelnia norme wiec mozna lac :cool2: a wytlumaczenie jest takie: inne oleje sa zalecane ale ten jest dopuszczony, dodatkowo stare silniki wymagaly lepszego smarowania wiec dla obecnych CR jest to idealne :mrgreen: :mrgreen:

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Odnosnie tych norm LL-01, LL-01FE i LL-04.

LL-04 to norma, ktora rozszerza LL-01 o zmniejszona zawartorsc popiolow jako produktow spalania. Ta norma dotyczy co do zasady tylko diesli z filtrem czastek stalych.

Chodzi o to aby filtr, mowiac kolokwialnie, "tak szybko sie nie zapychal".

LL-01 to bazowa obowiazujaca dzis norma BMW.

LL-01FE to norma dla olejow silnikowych o lepkosci zmniejszonej aby zmniejszac zuzycie paliwa. Tego typu oleje moga byc lane tylko do silnikow z zaplonem iskrowym (benzyniaki) z Valvetronic.

Najlepsza odpowiedzia na pytanie jest odpowiedz z instrukcji BMW.

U mnie na stronie 209 stoi jak byk:

Silniki benzynowe:
Jako pierwsze stosowac: LL-01, LL-01FE
Alternatywnie: LL-04, LL-98

Diesle:
Jako pierwsze stosowac: LL-04
Alternatywnie: LL-01, LL-98

Oleje zatwierdzone przez BMW maja nastepujace klasy lepkosci: SAE0W-40, SAE0W-30, SAE5W-40 i SAE5W-30

Jesli brak dostepu do olejow spelniajacych normy BMW mozna zastosowac oleje spelniajace norme ACEA A3/B4 pod warunkiem, ze posiadaja jedna z wyzej wymienionych klas lepkosci SAE.

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara