Skocz do zawartości

[E39] Jak sprawdzić model skrzyni biegów, automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. W jaki sposób można sprawdzić jaki mam u siebie model skrzyni biegów? Jedyne oznaczenie jakie znalazłem na samej skrzyni, to zielona naklejka z ciągiem cyfr. Chyba, że źle szukam, może jest gdzieś na boku skrzyni jakaś tabliczka.

Chciałbym to wiedzieć, żeby wlać właściwy olej.

Na forum jest opis jak wymienić olej w automacie E46, czy podobnie jest w E39? Tzn. czy dać do warsztatu i zapłacić 700zł, czy ryzykować samemu?

Opublikowano

Steptronic 5HP18 (A5S310Z)potrafia platac figle.To samo 5HP19 (A5S325Z).Moja rozpadla sie po miesiacu urzytkowania auta.

Jednak dopoki dziala,to jest to wg. mnie najlepsza skrzynia z mozliwych.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

Opublikowano
Steptronic 5HP18 (A5S310Z)potrafia platac figle.To samo 5HP19 (A5S325Z).Moja rozpadla sie po miesiacu urzytkowania auta.

Jednak dopoki dziala,to jest to wg. mnie najlepsza skrzynia z mozliwych.

aha no jak narazie działa elegancko. to chyba eksploatowałęś auto maksymalnie co? :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

5hp18 i 5hp24 - niezniszczale skrzynie.*

*Zniszczyc je moze tylko glupota/niewiedza uzytkownika.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Czyli General Motors Company, skrzynia 5L40E, dodatkowo "assembled in Strasbourg, France

Czyli uważać na nią? Czy gorzej? ;-)

Opublikowano
Wg. tego wyszło A5S 390R. Czyli?

Czyli z ograniczeniem momentu obrotowego do 390Nm.Byly 320,390 oraz 420.

to chyba eksploatowałęś auto maksymalnie co? :D

Nie.Ja dbam o swoje auta :nienie:

Zabila ja moja nieuwaga.Cieklo z weza chlodnicy oleju(pomalutku)Wiec nie bylo sladu pod autem.Kiedy sie polapalem,ze cos nie tak to mi sie olej wylal u mechanika na placu.

Koszty remontu £1500 :shock: .Poszla na zlom :cry:

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

• Członkowie klubu
Opublikowano
Czyli General Motors Company, skrzynia 5L40E, dodatkowo "assembled in Strasbourg, France

Czyli uważać na nią? Czy gorzej? ;-)

Skrzynia eksploatowana prawidłowo powinna posłużyć bezawaryjnie, chociaż akurat w wypadku GM to najgorszym jej wrogiem jest poprzedni właściciel :mad2: Na temat wymiany oleju w tej skrzyni, oleju jaki wlać i innych perypetii użytkowników masz tematów od groma :search:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Na temat wymiany oleju w tej skrzyni, oleju jaki wlać i innych perypetii użytkowników masz tematów od groma

Niby jest sporo, ale zdania podzielone co zalać. Więc chciałem się zapytać kogoś doświadczonego, co wlać, jaki filtr (czy oryginał czy jakiś np. febi), oraz czy zabierać się samemu, żeby nie zepsuć czegoś;-)

Może ktoś znajdzie chwilkę cierpliwości i odpowie na moje zapytania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niby jest sporo, ale zdania podzielone co zalać. Więc chciałem się zapytać kogoś doświadczonego, co wlać, jaki filtr (czy oryginał czy jakiś np. febi), oraz czy zabierać się samemu, żeby nie zepsuć czegoś

Nie ma podzielonych zdan "co zalac". Jesli takie rzeczy piszesz znaczy, ze nie przeczytales tematow o swojej ASB. Zalewa sie tylko jednym, dedykowanym olejem i wklada oryginalny filtr.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Znalazłem na samej skrzyni takie oznaczenia:

7514530

96024869

P24 -- 0420793

Coś one komuś "mówią"?

Jest jeszcze GM, to akurat nietrudne.

• 3 lata później...
Opublikowano

Ales wygrzebal :duh: .

Nie wiem na jakim ebayu znalazles 5HP19 za £100 bo na moim chodza po ok.£400.

Za 100we kupisz 5HP18,tu sie zgodze.

Co do cen remontu-ile kosztuje kapitalka skrzyni w Polsce,bo chyba nie jest to 1000zl? Wiec przelicz sobie funty na zlotowki i zobaczysz,ze wielkiej roznicy w cenie nie ma.

Zreszta samochod poszedl na zyletki trzy lata temu(moze nawet cztery...nie pamietam) wiec rozkminianie tematu nie ma najmniejszego sensu.W dodatku Twoj post niczego nie wnosi do tematu(czyt. nabijanie postow).