Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Właśnie wróciłem z Polski gdzie "polecany" lakiernik (nie firma) prawdopodobnie spaprał mi lakier. Właśnie dlatego pisze o tym bo mam kilka pytań. Więc Chciałem "taniej" zrobić rdze na klapie i doły progów drzwi bo widziałem że pod lakeirem zaczyna się coś dziać.

Muszę przyznać że klapa i to co zrobił wygląda świetnie. Ale chłopak tak się rozpędził, że przepolerował mi cały samochód w celu usunięcia rysek. Przy odbiorze widać było sporo smug po polerce, ale zapewnił że po zmyciu zejdą, pasta była w zakamarkach itp.

Nie wiem czemu pojechałem umyć auto karcherem i gdzie niegdzie przykładałem końcówkę powiedzmy na 10 cm od lakieru. Po umyciu zobaczyłem pełno malutkich odprysków na masce drzwiach, dachu (ale na dachu akurat to raczej tylko spłukiwałem). SZOK.

Przy odbiorze nie widziałem tego więc prawdopodobnie zrobiłem to sobie sam myjnią bezdotykową "bezpieczną".

Jak myślicie to przez karcher? Znaczek z przodu też sobie "zmazałem" :( .

Najgorsze że smugi po polerce ciągle są. Wczoraj umyłem pastę z zakamarków wodą i pojechałem na myjnię. Wziąłem najdroższą opcję wymyło mi go porządnie, ale dalej pod słońce widać nieregularne załamania światła.

I teraz kilka pytań:

1. Te odpryski to moja wina (za blisko przykładałem karcher) czy lakiernik mógł coś spaprać.

2. Co z tymi smugami? Jak będę miał trochę czasu wypucuję go ręcznie.

Opublikowano

Po 1.

To Twoja wina, a dokładniej Karchera, włóż ręke w strumień Karchera 10cm od dyszy i zrozumiesz dlaczego masz odpryski.

Po 2.

Przepoleruj ręcznie i smugi powinny zniknąć, no chyba że to nie smugi pasty tylko za bardzo spolerowany klar, wówczas oznacza to że laiernik spaprał polerkę.

Opublikowano

Dzisiaj przemylem kawalek i lekko przepolerowalem recznie i wyglada troche lepiej. Ale wygląda, że przypalil klar.

Jutro przemyje caly samochod. Teraz jak to naprawic?

Opublikowano
...Po umyciu zobaczyłem pełno malutkich odprysków na masce drzwiach, dachu (ale na dachu akurat to raczej tylko spłukiwałem). SZOK.

Przy odbiorze nie widziałem tego więc prawdopodobnie zrobiłem to sobie sam myjnią bezdotykową "bezpieczną".

Jak myślicie to przez karcher? Znaczek z przodu też sobie "zmazałem" :( ...

nie zartuj :duh: ,lanca na myjni bezdotykowej,nie ma szans zrobic cokolwiek z lakierem.Owszem,gdyby to byl Karcher przemyslowy to mozna cos pogdybac...

Sa dwie opcje twojego problemu.

1.albo uzywales wczesniej woskow koloryzujacych i to one siedzialy w tych odpryskach,szczelnie je wypelniajac.Nastepnie po umyciu pod cisnieniem poproszu je wyplukales...

2. albo miales te odpryski wczesniej i nie zwracales na nie uwagi.

Jezeli chodzi o hologramy po polerce,to uzyj mleczka polerskiego (recznie badz maszynowo na malych obrotach)

I nie najezdzaj na lakiernika,bo skoro przy odbiorze odpryskow nie bylo to cudow nie ma...

Opublikowano

Co do odprysków to nie oceniam nikogo. Polerką by tego nie zrobił. Samochód mam rok dlatego też zakładam że auto miało pewne zabiegi ukrywające.

Ale smugi smugami. Jestem teraz w Szwecji i cieżko mi coś dostać. Podajcie nazwy tych mleczek. Polerować musiał bym ręcznie bo nie mam sprzętu.

Opublikowano

Dobra wczoraj umylem go porzadnie Turtle Wax super wash 2x i wypolerowalem recznie szmatkami bawelnianymi i wygląda ladnie, sa mini smugi ale widoczne tylko w pelnym sloncu od boku pod katem. Zrobilem z 30 zdjec i tylko na tych 3 widac male smugi.

Moze troche spanikowalem, ale auto wygladalo jak na fotce z progiem (zapomnialem wypolerowac).

http://img294.imageshack.us/img294/6788/bmws1.jpg

http://img651.imageshack.us/img651/2262/bmws2.jpg

http://img691.imageshack.us/img691/5792/bmws3.jpg

Teraz kwestia odprysków Byly właściciel dał mi oryginalny lakier w sprayu (2 spraye) i w tubce z pedzelkiem. Wiec zakladam ze uzywal tego do maskowania tych odpryskow.

Wiec zakladam opcje

1. Kupic nowy spray i tubke (303 cosmosschwarcmet... + 303 Lackspray), ale nie wiem jak to zrobic boje sie zaciekow lub roznic warstw lakieru.

2. Kupic zestaw chyba Sonax szampon koloryzujący z fluidem plus kretka

Opublikowano
Nie no, chologramy widac straszne na tym zdjęciu. Chyba kolego nie widziałeś dobrze wypolerowanego czarnego koloru. Czarny w polerce jest najtrudniejszy do zrobienia. Oddaj samochód do dobrego zakładu, tylko do dobrego, takich u nas nie ma za dużo. Zapłacisz ze 400zł ale naprawde będziesz zadowolony. Wszystkie rysy po myjkach znikną i lakier będzie prawie jak nowy. I napewno niebędzie takich chologramów jak na zdjęciach :duh: Co do odprysków to oddaj do lakiernika niech to zrobi pożądnie a nie będziesz się bawił jakimis sprayami.
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a gdzie za 400 zl mozna zrobic dobra polerke?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1