Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te 4 mi sie podobaja

Virtus Carbon Polish

Regnum Black Diamond

Regnum Carbon Polish

Radiavi Carbon Polish

Jedne sa w rozm 18 a pozostale w rozm 19.

Ostatnie pytanie jak bym sie zdecydowal na kola 19 cali to jakie oponki przod i tyl oraz czy 19 cali to nie beda za duze do mojego bmw. Powiem tak ze teraz mam 17 i profil opon 225 45 wszytskie i komfort jazdy jest ok jak na m pakiet (troszke sztywna jest) czy na takich 19 nie bedzie jeszcze twarsza co za tym idzie po naszych miejskich drogach nie zniszcze sobie tych felg na dziurach i szybciej bedzie zawieszenie do wymiany.

Opublikowano

Ostatnie pytanie jak bym sie zdecydowal na kola 19 cali to jakie oponki przod i tyl

Najlepiej na przod 235/35R19 dla felg 8.5" (dla 8.0" moze to byc 225/35R19) i minimalnie na tyl 255/30R19 (lub lepiej 265/30R19).

oraz czy 19 cali to nie beda za duze do mojego bmw.

Nie, tak wygladaja 19" w E46, naprawde robia wrazenie

http://img687.imageshack.us/img687/2639/img4144h.jpg

zobacz tez jak wklesle sa tylne felgi

http://img202.imageshack.us/img202/2537/dsc0114rk.jpg

Powiem tak ze teraz mam 17 i profil opon 225 45 wszytskie i komfort jazdy jest ok jak na m pakiet (troszke sztywna jest) czy na takich 19 nie bedzie jeszcze twarsza co za tym idzie po naszych miejskich drogach nie zniszcze sobie tych felg na dziurach i szybciej bedzie zawieszenie do wymiany.

Duzo zalezy od opon jakie wybierzesz, oczywiscie samochod bedzie zawsze troche twardszy. Co do dziur, najwazniejsze jest, aby pilnowac prawidlowego cisnienia powietrza, oczywiscie duze dziury trzeba omijac (to samo dotyczyc kraweznikow), dlatego, ze zadna felga z nimi nigdy nie wygra. Jezeli chodzi o zawieszenie, to duzo zalezy od jego obecnego stanu, jezeli nic mu nie dolega, to po zmianie rozmiaru felg tez nic sie nie zmieni (waga calych kol bedzie podobna do 17", ktore masz w tej chwili).

Opublikowano
czy 19 cali to nie beda za duze do mojego bmw. Powiem tak ze teraz mam 17 i profil opon 225 45 wszytskie i komfort jazdy jest ok jak na m pakiet (troszke sztywna jest) czy na takich 19 nie bedzie jeszcze twarsza co za tym idzie po naszych miejskich drogach nie zniszcze sobie tych felg na dziurach i szybciej bedzie zawieszenie do wymiany.

Dwa słowa ode mnie o mitach jazdy na 19" po polskich drogach

Słowo pierwsze: na 19" jest twardo. Bardzo twardo. Ale w porównaniu z rozmiarami 15-16". Różnica w twardości pomiędzy 17", a 19" już nie jest tak bardzo odczuwalna, więc nie ma co robić tragedii. Każdy, kto się na taki rozmiar decyduje chyba zdaje sobie z tego sprawę. Czasami mam wrażenie, że teksty w stylu "na polskie drogi to max 16 cali" wypisują ludzie, którzy sami na większych rozmiarach nie jeździli. A że się zawieszenie zużywa nieco szybciej to niestety naturalne. Ale też bez tragedii. U mnie przez ok. 45 tys. km. na niskich profilach nic się nie odzywało.

Słowo drugie: ostatnie dwa sezony przejeździłem najpierw na 235/40R18 + 245/40R18, potem na 225/40R19 + 255/35R19. Wyłącznie po polskich drogach, głównie po dziurawych lubelskich ulicach + jeden wypad na Ukrainę, gdzie drogi są jeszcze gorsze. W sumie ~40 tys. km. I co? I nic. Felgi proste, opony całe, żadnych niepokojących sygnałów od zawieszenia. A nie omijałem jakoś mega-uważnie wszystkich dziur, bo przeważnie się zwyczajnie nie dało. Nie turlałem się też po mieście 30km/h. Miałem jedną przygodę - jakieś dziewczę przestraszyło się autobusu, któremu "uwaga zachodzi" i uciekło na mój pas. Nie mając wielkiego wyboru uciekłem na trawnik. Uderzenie w krawężnik było przy mniej więcej 60-70km/h. Felga PROSTA. Na oponie bąbel, ale niewielki, ciśnienie trzymała jeszcze długo.

Wnioski: Chcesz jeździć na wielkich kołach to:

- weź pod uwagę twardość i potem nie marudź na niższy komfort,

- kup PORZĄDNE felgi renomowanej marki i dobre opony.

Opublikowano

Witam dzieki za pomoc:)

Mysle wlasnie nad jakim rozm 18 lub 19 ale podobaja mi sie np:

Radiavi Carbon Polish Komplet 19x8.5 + 19x9.5

a z mniejszych

Virtus Carbon Polish Komplet 18x8.0 + 18x9.0

Opublikowano
Witam dzieki za pomoc:)

Mysle wlasnie nad jakim rozm 18 lub 19 ale podobaja mi sie np:

Radiavi Carbon Polish Komplet 19x8.5 + 19x9.5

Radiavi Graphite Gray tez powinno pasowac do koloru nadwozia :wink:

http://img833.imageshack.us/img833/8809/radgg2.jpg