Skocz do zawartości

330d - czujnik zajmowania fotela, świeci kontrolka airbag

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Od jakiegoś czasu zapala się i gaśnie kontrolka airbag. Podpinałem pod kompa i wyświetliło błąd czujnika zajmowania fotela. Mechanik poza przeczytaniem z laptopa informacji nic nie umial z tym zrobić.

Ktoś miał podobny problem? Taki czujnik jest do wymiany? Czy może coś z kabelkami?? Gdzie on w ogóle jest?? Dodam, ze nigdy nie miałem czujnika zapięcia pasów, jeśli to jest z tym też związane.

pozdro

Opublikowano
a wiesz moze jak tą wtyczkę się wyjmuje ? DOść ciężki dostęp a nie chciał bym czegoś urwać. Może jak wyjmę i włożę ponownie wszystko będzie ok.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Cała masa posiadaczy BMW miała i ma ten problem a to nic innego jak mata zajetosci fotela pasazera ktora jest w siedzeniu pasazera i zaczela juz szwankowac u ciebie. Najprosciej i najtaniej to kupic emulator http://www.allegro.pl/item1092762619_emulator_maty_bmw_czujnik_fotela_mata_gratis.html lub kupic nową mate ale to juz koszta rosną. Edytowane przez guzior2
Opublikowano

haha nieźle, dzięki wielkie za info... SPrawdzę najpierw kostkę, jak nie pomoże, to kupię ten emulator.

Żal mi tylko tych pseudo mechaników którzy wielkie g.... wiedzą i tylko mówią- coś pewnie z kabelkami. AMATORZY !!!!!

Opublikowano
SPrawdzę najpierw kostkę, jak nie pomoże, to kupię ten emulator.

nowa mata ok 300 400 pln + tapicer, natomiast w razie lekkiego nawet dzwona odpalają ci wszystkie poduchy... koszta wtedy będą grube....

poza tym typ pisze że ...''Uszkodzona mata która znajduje się wewnątrz fotela sygnalizuje wciąż nieobecność pasażera, a co za tym idzie- podczas wypadku poduszka w ogóle nie wystrzeli- może to doprowadzić do poważnych uszkodzeń ciała czy nawet do śmierci...'' - to chyba lekka bzdura, przy uszkodzeniu maty domyślnie przy uderzeniu odpalą się poduchy od strony pasażera, a emulator tylko oszukuje kompa.... (kontrolka i błędy). Poprawcie mnie jeśli się myle...

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano

Najpierw niech ktoś Ci to dobrze sprawdzi. Bo.....mielismy to samo i .......pierwsza wizyta w Inchcape Wrocław. "wykasujemy błąd i wszystko bedzie OK".....pomogło na 2 dni. Druga wizyta w Bawaria Katowice "do wymiany mata. Materiał +robocizna około 1,2K". Czasu nie było by auto zostawic wiec tego nie zrobilismy. .....ale..... przy okazji przegladu okresowego tym razem w Inchcape WARSZAWA zlecilem naprawe i sie okoazalo ze jakas wiazka - calosc cos okolo 200PLN.

Dlatego niech CI to ktos dobrze sprawdzi bo moze sie okazac ze koszty smieszne a i zrobione bedzie bez rzezby.

Opublikowano

właśnie zamontowałem ten symulator i wygląda na to, że jest ok, kontrolka airbag już się nie zaświeca w czasie jazdy, zobaczymy czy bedzie dobrze za parę dni, ale tak czy siak myślę, że to działa.

Pare min roboty i po problemie. Polecam !

pozdro

Opublikowano
nie łatwiej było zakodować w kompie, że fotel jest cały czas zajęty? miałbyś pewność że w razie czego poduszka wystrzeli i koszty zerowe jeśli masz sprzęt do podłączenia auta do kompa :)
Opublikowano
nie mam kompa :-((( A jest teraz jakieś podejrzenie , że w razie co poduchy mogą nie wystrzelić?? Chyba nie prawda? Bo przecież emulator oszukuje kompa informując, że fotel jest zajęty przez pasażera co jest równoznaczne z tym, że wszystko działa poprawnie, bo żadna kontrolka się nie zapala.
Opublikowano

ja też mam ten emulator i polecam, prosty montaż i sprawdzane na kompie jest okay

tylko nie zapomnijcie kasować błędu poduszki po montażu emulatora