Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich zainteresowanych tematem jak wyżej. Ponieważ mam tą niewątpliwą przyjemność jeździć BMW E61 chciałbym się podzielić z kolegami na forum refleksjami w kwestii różnic (czyt. przewagi) serwisu BMW Germany nad BMW Polska. Szczęście moje, że mieszkam przy naszej zachodniej granicy i z ewentualnymi problemami jeżdżę do sąsiadów.

Zawsze, gdy pojawia się jakiś kłopot to najpierw przeglądam tut. forum w poszukiwaniu rozwiązania. Sam jeszcze nie korzystałem z usług serwisu w Polsce, bo to i daleko i jak się okazuje koszmarnie drogo. Przyznam się, że niewiele tych napraw było, a dodam, że autko katowane jest jako taksówka, ale w porównaniu do tego, co wyczytałem tutaj wychodzi jak nic, że za miedzą płacę około 60 % tego, lub nawet nic, co koledzy w Polsce! Wymieniłem do tej pory silnik rolety, przednie tarcze, coś (nie wiem jak to się nazywa) co powodowało wyciek oleju z intercooler'a, pompę nivo, przewód paliwowy, kilka razy robiłem przegląd serwisowy i jestem w trakcie wymiany tylnich amortyzatorów. Jakby ktoś chciał znać szczególy to proszę pytać! Chętnie również pomogę w ustaleniu realnych kosztów innych napraw czy zakupu części. Szlag mnie trafia jak czytam o tym, co wyprawia nasz krajowy serwisant, a słowo daję, że tam serwis BMW nie różni się niczym od serwisu np. Audi, VW, Opla itp. pod względem cen! Masz pytanie to je zadaj! BMW rulez!!!

Opublikowano

Było już o tym trochę na forum , sam też zabierałem głos na ten temat ,gdyż mieszkam w Chojnie i do najbliższego serwisu bmw mam 15 km a jest on właśnie w Niemczech , w Schwedt .

Tylko tam serwisuje swoje bmw i jestem naprawdę zadowolony .

Nie potrafię jednak wskazać różnic , bo nigdy jeszcze nie serwisowałem auta w ASO bmw w Polsce i z tego powodu nie mam porównania .

Opublikowano
Wymiana kolektora ssącego to: 611,57 EURO bez rabatów, gdzie: 409,98 EURO to części (kolektor+ 12 uszczelek), 120,75 EURO robocizna (21 jedn. czasowych), 100,84 EURO podatek 19%. Pozdr
Opublikowano
Wymiana kolektora ssącego to: 611,57 EURO bez rabatów, gdzie: 409,98 EURO to części (kolektor+ 12 uszczelek), 120,75 EURO robocizna (21 jedn. czasowych), 100,84 EURO podatek 19%. Pozdr

czyli cena ta sama.

ps jaki masz przebieg?

pozdrawiam Konrad
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

czy ja wiem ze w DE tak tanio jest?wlasnie jestem po wymianie oleju,jak odstawialem auto to pani tylko zapytala czy wymiec filtr kabinowy,ja na to ze nie i zapytalem ile kosztuje wymiana?pani ze 230€.

nastepnego dnia pojechalem po auto i szok rachunek 540€ wymienili filtr paliwa i filtr powietrza,stwierdzili ze byl juz na to czas.tylko szkoda ze zapomnieli mnie o tym powiadomic nie wspominajac ze za wymiane filtra powietrza i ropy 300€ to jak dlamnie drogawo :evil:

Opublikowano
czy ja wiem ze w DE tak tanio jest?wlasnie jestem po wymianie oleju,jak odstawialem auto to pani tylko zapytala czy wymiec filtr kabinowy,ja na to ze nie i zapytalem ile kosztuje wymiana?pani ze 230€.

Na głowe upadli w Bmw polska filtr kosztuje 209pln(x2) a wymiana to 4 minuty!

Opublikowano
No to nie trzeba bylo placic. Nie zlecales - nie placisz i zyczysz im milego dnia.

pewnie ze tak bym zrobil tyle ze auto wlasnie tam kupilem i dostalem rok gwarancji na auto,wiec troche szkoda by bylo ja stracic.a wyczytalem w ksiazce serwisowej ze co 3cia wymiana oleju nalezy wlasnie wymienic filtr powietrza i paliwa :roll:

Opublikowano

nastepnego dnia pojechalem po auto i szok rachunek 540€ wymienili filtr paliwa i filtr powietrza,stwierdzili ze byl juz na to czas.tylko szkoda ze zapomnieli mnie o tym powiadomic nie wspominajac ze za wymiane filtra powietrza i ropy 300€ to jak dlamnie drogawo :evil:

230 EUR za wymianę filtra kabinowego ?!!! W ASO bmw w Niemczech fltr kabinowy kosztuje z wymianą 104 EUR brutto ,

95 EUR brutto kosztuje filtr paliwowy z wymianą a 114 EUR brutto filtr powietrza z wymianą ( ceny dla twojego modelu ) .

Są to ceny "pojedyńcze" czyli jeśli chciałbyś te filtry wymienić pojedyńczo , bo jeśli zleciłbyś wymianę wszystkich na raz , to cena będzie dużo mniejsza ze względu na robociznę ( mniej czasu to zajmie ) .

Poza tym jeślibyś serwisował regularnie auto , to otrzymasz dodatkowe zniżki .

Oczywiście uważam ,że ceny w ASO i tak są zbyt wysokie jednak to co ty napisałeś to jakiś kosmos , nie rozumiem tego a auta serwisuje w Niemczech od wielu , wielu lat i to nie tylko bmw .

Opublikowano
yyy.. Panowie, węglowy filtr kabinowy to koszt około 150 PLN... potrzebne są dwie sztuki... wymiana, 10 minut z jednym śrubokrętem do odkręcenia plastików na podszybiu (plastikowe niby wkręty, można odkręcić patyczkiem od lodów)... takie rzeczy robi się samemu... chyba :shock:

felgi, opony, prestige tuning, elementy carbon, znaczki carbon, grile

hurtowe ceny na zimowe opony renomowanych marek

http://img169.imageshack.us/img169/4364/gpowerwheel.jpg

Felgi oraz akcesoria legendarnego G-Power!

http://www.inovit.pl http://www.kahndesign.pl http://www.wolfrace-wheels.pl

Opublikowano
Mnie zastanawia jedna sprawa które jest OT, czy serwisując auto na przykład w Niemczech nie powinniśmy płacić cen netto ? No w końcu jesteśmy obywatelami Polski! i tu płacimy podatki a nie za granicą.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jesli masz NIP VAT z przedrostkiem PL, to powinni wystawic fakture na kwote netto

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Tak ale potem musisz zapłacić w Polsce VAT 22% od tej faktury, który potem sobie odliczysz przy rozliczeniu miesięcznym.

Oczywiście są tu chyba opcje do nadużyć tzn. weźmiesz fakturę NETTO z Niemiec a potem jej nie rozliczysz w Polsce, ale czy to ma sens? W takiej sytuacji nie wliczysz sobie usługi w koszty jak jej u nas nie wykarzesz.

Chyba że masz NIP europejski, bierzesz fakturę na firmę, ale jej nie księgujesz bo samochodu nie masz na firmę. W takiej sytuacji rzeczywiście jesteś do przodu, ale nie do końca legalnie bo VAT'u w Niemczech nie płacą tylko firmy które mają europejski NIP i księgują faktury.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

slyszales, ze dzwonia, ale nie wiesz w ktorym kosciele...

po pierwsze, pisze tu o legalnych rozliczeniach a nie jakis przekretach

po drugie, biorac pod uwage powyzsze, tylko firmy moga otrzymac fakture na kwote netto

po trzecie, firma ktora ma pelne prawo do odliczenia nic nie placi - nalicza i odlicza w jednej deklaracji (jest to korzysc z cash flow'owego punktu widzenia w stosunku do faktur otrzymanych w polskiego serwisu)

po czwarte, jesli masz firme, jedziesz do serwisu w niemczech i chcesz miec fakture na firme, to nie ma zadnej opcji - musisz otrzymac fakture na kwote netto, fakturowanie na kwote brutto jest niepoprawne

po piate, jesli posluzysz sie prawdziwym nr vat, pamietaj, ze mozesz byc zaudytowany - niemiec pokaze twoj nr vat w informacji podsumowujacej, niemcy sprawdza co sie dzieje w rozliczeniach vat w polsce...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

230 EUR za wymianę filtra kabinowego ?!!! W ASO bmw w Niemczech fltr kabinowy kosztuje z wymianą 104 EUR brutto ,

95 EUR brutto kosztuje filtr paliwowy z wymianą a 114 EUR brutto filtr powietrza z wymianą ( ceny dla twojego modelu ) .

Są to ceny "pojedyńcze" czyli jeśli chciałbyś te filtry wymienić pojedyńczo , bo jeśli zleciłbyś wymianę wszystkich na raz , to cena będzie dużo mniejsza ze względu na robociznę ( mniej czasu to zajmie ) .

Poza tym jeślibyś serwisował regularnie auto , to otrzymasz dodatkowe zniżki .

Oczywiście uważam ,że ceny w ASO i tak są zbyt wysokie jednak to co ty napisałeś to jakiś kosmos , nie rozumiem tego a auta serwisuje w Niemczech od wielu , wielu lat i to nie tylko bmw .

no prawie by sie zgadzalo to co napisales.sprawdzilem wlasnie na rachunku

wymiana oleju 233€ z czego 39€ robocizna

wymiana filtra paliwa 90€ z czego 47€ robocizna

wymiana filtra powietrza 116€ z czego 71€ robocizna

co daje 440€ + 19procent podatku co daje 524€