Skocz do zawartości

330D Pytanie o alufelgi 18" 8.5J

rzat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wyglada na to ze potrzebuje nowy zestaw alufelg. Obecnie mam 18" 8 z 225/35 z przodu i 18" 8.5 255/40 z tylu. Nie za wiele jest opcji z taka kombinacja. Czy zmiana na 18" 7.5 225/35 na wszystkie kolka ma jakies wieksze znaczenie?

dzieki

Rozmiar który masz jest "książkowy". 7 1/2Jx17 są dla rozmiaru opon 225/45/17. Wydaje się więc, że ta szerokość opony i felgi będą pasować, tylko nie wiem jak to się ma do sprawy ubezpieczenia, tzn. czy jak masz inaczej niż w książce, to przy kolizji/wypadku nie jest to dla ubezpieczalni powód do odmowy wypłaty odszkodowania.

Dodaję, że podane rozmiary są z dokumentu dla mojego pojazdu, ale zakładam, że u Ciebie będzie tak samo. Warto jednak sprawdzić.

Wlasnie wrocilem ze sklepu i troche popytalem

Generalnie rozmiar 18" 7.5 dla opon 225 jest zupelnie ok ale duze znaczenie ma wartosc ET - offset, w moim wypdaku zdaje sie ze jest to 47 dla przodu i 50 dla tylu...polowanie rozpoczete:) wolalbym zachowac wieksze opony na tyl-fajnie to wyglada ale ciezko taki zestaw znalesc

pozdrawiam

ET podałeś znowu książkowy, dokładnie tak samo mam :D

Jako że mam słabszy motor, myślałem nad 205/50/17 z przodu i 225/45/17 z tyłu, ale sprawę na poważnie przemyślę zimą.

Czemu chcesz zmienić rozmiar opon u siebie? Świetnie to wygląda, dobrze się prowadzi, a mocy Ci raczej nie brakuje :D

nie chce zmieniac rozmiaru opon - wrecz przeciwnie chcialbym zachowac tak jak jest. Problem jest ze moje orginalne mv1 sa w tragicznym stanie i nawet trakcji nie mozna ustawic prawidlowo. Chce kupic jakies felgi o podobnych parametrach ale nie za duzy wybor. Moge kupic 4x18" 8J ale opony 255 na 8J to nie dobra opcja 8.5 lub 9J byloby optymalnie. Jednak kazdy zestaw jaki widze ma offset cos kolo 32-35 wiec nie wiem czy to jest ok. Przy orginale ET47 przod i 50 tyl jakie sa max i min ktore moge uzyc?

dzieki

Czy zmiana na 18" 7.5 225/35 na wszystkie kolka ma jakies wieksze znaczenie?

Felgi 18x7.5 sa zbyt waskie dla E46, do 330D przy tej srednicy felg warto zalozyc felgi o zroznicowanej szerokosci, tak jak bylo to fabrycznie czyli 18x8.0 na os przednia i 18x8.5 na os tylna, lub odpowiednio 18x8.0 i 18x9.0, czy 18x8.5 i 18x9.5