Skocz do zawartości

330xd - olej w okolicach turbosprężarki...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś z okazji wymiany przewodu gumowego w układzie chłodzącym mechanik na stacji obsługi zauważył olej w okolicach turbiny. Turbina wydaje się jakby spocona. I zanim podjadę gdzieś na diagnozę turbiny chciałbym zasięgnąć rady...

Jaki może być powód oleju w okolicach turbiny?

Skoro...nie odczuwam straty mocy. Auto nie dymi (przynajmniej nie udało mi się tego zauważyć w tylnym lusterku) - oczywiście przy mocniejszym przyśpieszaniu obłok zostaje...

Nie słychać intensywniejszego świstu, gwizdu turbiny - odgłos jest taki jaki był zawsze (od 60 000 km - czyli od momentu zakupu). Oleju miedzy wymianami ubywa może ciut więcej niż ubywało, ale poziom nie spada poniżej minimum.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie...

Opublikowano
Witaj,

Kolego odpowietrzenie skrzyni korbowej Ci dobrze pracuje i tyle :cool2:

Pozdrawiam! Łuki

Łuki - mógłbyś uściślić? Mam się martwić czy też nie?

Opublikowano
Łuki - mógłbyś uściślić? Mam się martwić czy też nie?

Nie masz się czym martwić :) Odpowietrzenie skrzyni korbowej to "wyrzucanie" oleju i mgły olejowej z przedmuchów ze skrzynki korbowej. Ten olej tzw ODMA zawsze będzie w dolocie [rozpoczynając od rury dolotowej za przepływomierzem-->sprężarka-->rura IC-->IC-->rura IC--> kolanko rury IC--> zawór AGR--> kolektor ssący

Jeżeli autko nie kopci, nie ma problemów z mocą to wszystko jest w jak najlepszym porządku :cool2: pozdr

Dzięki za wyczerpującą informację :-)