Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czy ktos z was przeprowadzal kable rca od radia do wzmacniacza w a bagazniku?? Jesli tak to gdzie je puscic i jak przedostac sie z bagaznika do wnetrza auta?? Nie chcialbym rozbierac polowy samochodu zanim znajde przejscie. Z gory dzieki za info. Pozdr.
Opublikowano
mozna przeprowadzic kable z bagaznika pod konsole idac wzdluz kabla plusowego z akumulatora znajdujacego sie oczywiscie w bagazniku. Otworz bagaznik, zdejmij wykladziny i zobaczysz ze plus wchodzi w otwor w scianie grodziowej pomiedzy bagaznikiem a kabina. Zeby przeciagnac ten kabel do kabiny trzeba rozebrac te plastiki z ktorych wychodzi pas bezpieczesntwa za fotelem pasazera. Tam wlasnie wychodzi kabel plusowy. Dalej idzie wzdluz progu a pozniej pod konsole w okolicy schowka. Prawy prog tez bedziesz musial rozebrac. Wlasciwie to nie ma z tym jakiegos wiekszego problemu tylko jest to dosc czasochlonne. Jakbys mial jakies pytania to pisz. Pozdr
Opublikowano

Ja bym proponował puścic tak jak idą oryginane kable :) Czyli po drugiej stronie :)

Tu masz zdjecia.

http://temperatury.republika.pl/20090930(006).jpg

http://temperatury.republika.pl/20090930(007).jpg

http://temperatury.republika.pl/20090930(008).jpg

http://temperatury.republika.pl/20090930(009).jpg

Opublikowano

Adam, skad masz te zdjecia ? Pchasz swoje Z na czesci ? :lol:

Moze ktos mi pomoze rozkminic skad ida przewody na tylne glosniki za fotelami ?

Bo chce zmienic przedni zestaw na ten DLS i chce wywalic ten "rozdzielacz" co jest za przednim lewym glosnikiem . Tylko czy wtedy tylne glosniki mi beda graly ?? :roll:

Madmarx jakbys mial jakis PDF o budowie seryjnej instalacji audio (tej podstawowej, bez suba) to poprosze na email : [email protected]

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Ano wzeszłym roku jak szukałem swojej widziałem rozbebeszoną Zetkę, to przewidując ze to możne się przydać zrobiłem parę zdjęć :)

Żałuje ze jedynie komórką i że nie obfotografowałem wszystkiego...

Opublikowano
Nie jestem specjalista w dziedzinie CA ale z tego co wiem unika się kladzenia kabli sygnalowych obok kabli zasilajacych ze względu na wysokie pole magnetyczne co ma wpływ na jakość sygnału dochodzacego do wzmacniacza, poprawcie mnie jak się mylę
Opublikowano

Masz, tylko tam jest prąd stały trochę pulsujący więc aż tak bruździć nie będzie.

Ale w oryginale kable do głośników, zmieniacza czy wzmacniacza biegną drugą stroną.

Opublikowano
Nie jestem specjalista w dziedzinie CA ale z tego co wiem unika się kladzenia kabli sygnalowych obok kabli zasilajacych ze względu na wysokie pole magnetyczne co ma wpływ na jakość sygnału dochodzacego do wzmacniacza, poprawcie mnie jak się mylę

Mam nadzieje ze pochwalisz sie nam zdjeciami i opisem swojego audio jak juz skonczysz ... ! :wink:

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Dzięki za wszystkie posty, niestety nie dam rady zmontowac wszystkiego przed wyjazdem na wakacje. Trochę spraw na głowie i muszę odłożyć montaż o jakiś tydzień. Na razie siedzi radyjko i glosniczki za fotelami bo to akurat nie wymagało zbyt dużej ingerencji we wnętrze auta. Jeszcze przedni zestaw odseparowany skrzynka i wzmacniacz zostały do zamontowania. Jak już wszystko ogarne to wkleje fotki :D pozdr
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam po przerwie, napotkalem kilka komplikacji na swojej drodzie i tak na początek zestwa przednich glosników ma zamontowany sytem przy prawym glosniku ktory najprawdopodobniej rozdziela sygnal na woofery i tweetery. Jak podlaczylem nowy glosnik pod ten rozdzielacz to prawie nie gral :( i co teraz? Do tego modulu podpięte jest z 10 kabli i jak przypuszczam dzieli to wszystkie glosniki w aucie razem z tylem najprawdopodobiej. nie wiem co teraz zrobić, jak to obejsc?? No i najwazniejsze nie moge przebic sie z bagaznika. Plastik za siedeniami jest przymocowany 2 srobami i plastikowym nitem. Nie chcialbym tego niszczyc. Probowalem wepchnac drut w otwor w bagazniku do ktorego wchodzą wszystkie przewody i zobaczyc gdzie wyjdzie ( tak robilem w poprzednim aucie i poszlo ) a tu nic. Moze mozna zdjąc ten plastik z tylu bez wiekrzyh uszkodzen. Pomozcie to dopiero 2 raz jak montuje sprzet i mam problem, a .......ale tanio skory nie sprzedam ;)
Opublikowano
Witam po przerwie, napotkalem kilka komplikacji na swojej drodzie i tak na początek zestwa przednich glosników ma zamontowany sytem przy prawym glosniku ktory najprawdopodobniej rozdziela sygnal na woofery i tweetery. Jak podlaczylem nowy glosnik pod ten rozdzielacz to prawie nie gral :( i co teraz? Do tego modulu podpięte jest z 10 kabli i jak przypuszczam dzieli to wszystkie glosniki w aucie razem z tylem najprawdopodobiej. nie wiem co teraz zrobić, jak to obejsc?? No i najwazniejsze nie moge przebic sie z bagaznika. Plastik za siedeniami jest przymocowany 2 srobami i plastikowym nitem. Nie chcialbym tego niszczyc. Probowalem wepchnac drut w otwor w bagazniku do ktorego wchodzą wszystkie przewody i zobaczyc gdzie wyjdzie ( tak robilem w poprzednim aucie i poszlo ) a tu nic. Moze mozna zdjąc ten plastik z tylu bez wiekrzyh uszkodzen. Pomozcie to dopiero 2 raz jak montuje sprzet i mam problem, a .......ale tanio skory nie sprzedam ;)

Jesli chodzi o ten "rozdzielacz" to mam ten sam problem :( (montuje przedni zestaw DLS). Tyle ze ja mam go za lewym glosnikiem pod deska rozdzielcza.

I tez nie wiem jak go "obejsc" ...

Tak to wyglada u mnie : http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?t=1468757

Opublikowano
Mam taki pomysl ale nie wiem czy to coś da, z rozdzielacza idą kable bezpośrednio na glosnik przedni, jakbym zamontowal na nich zwrotnice do woofera i podpiol to i tak samo przed tweeterem dał zwrotnice a cały ten rozdzielacza zostawił jak jest??? Bo jak podpiolem glosnik bez zwrotnicy do tego fabrycznego mechanizmu to strasznie grało, słabiej niż fabryczny glosnik. Nie wiem już co robić..... A czy masz u siebie sub w bagażniku??
Opublikowano
Mam taki pomysl ale nie wiem czy to coś da, z rozdzielacza idą kable bezpośrednio na glosnik przedni, jakbym zamontowal na nich zwrotnice do woofera i podpiol to i tak samo przed tweeterem dał zwrotnice a cały ten rozdzielacza zostawił jak jest??? Bo jak podpiolem glosnik bez zwrotnicy do tego fabrycznego mechanizmu to strasznie grało, słabiej niż fabryczny glosnik. Nie wiem już co robić..... A czy masz u siebie sub w bagażniku??

Nie mam suba, ani wzmacniacza, mam podstawowe audio w z3.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

watuss, zdzialales cos ?

Bo ja chcialem zalozyc lewa zwrotnice i tweeter i nie moge :shock: (prawy komplet juz jest) . W drzwiach sa tak jakby 2 wtyczki do tweeterow ..a wykorzystane bylo zolte gniazdo w obu drzwiach. Z lewej strony nie moge znalezc tych przewodow idacych do tego gniazda - tzn. w drzwiach podgladam ich kolory , a w samochodzie tuz za przepustem idacym z drzwi , juz takich przewodow nie ma :shock: :mad2: . Tzn wiadomo jaki tam jest dostep ale nie moge ich znalezc - o ile z prawej strony te przewody znalazlem odrazu, o tyle z lewej szukam w tym samym miejsciu takze i nie ma ich tam.

WTF ? Zmienili kolor przewodu zasilajacego tweeter w tej kostce tuz za przepustem w drzwiach ?

Powiem wam ze juz mnie to denerwuje, chyba inzynierowie bmw postanowili sobie za punkt honoru zeby nikt nie rozszyfrowal tej instalacji audio w z3 :mad2: .

Opublikowano

Jesli ktos oprocz madmarxa :mrgreen: chce mi cos podpowiedziec, to pospisywalem kolory przewodow :

Zauwazylem ze wszystkie przewody glosnikowe sa "posplatane" - skrecone w wiazki po 2szt . wiec tylko jakby te przewody rozpatruje.

W drzwiach do tweetera ida 2 wtyczki - uzywana jest jedna:

zolta wtyczka - uzywana do org. tweetera: przewody zolty z brazowym paskiem i zolty z czarnym paskiem

czarna wtyczka - pusta orginalnie - przewody zolty z brazowym paskiem i zolty z czerwonym paskiem

W samochodzie - tuz za przepustem drzwi - wchodzi zolty z czerwonym paskiem i zolty z brazowym paskiem ale ....te przewody nie maja "przejscia" z tymi z czarnej wtyczki co ciekawe :shock: albo zle sprawdzilem albo tak jest. z tymi z zoltej wtyczki takze . takze one jakby z niczym do tweetera sie nie lacza. a org. tweeter gral, tyle ze chce ten przewod idacy do niego przeciac i pod zwrotnice wpiac z systemu DLS. Sek w tym ze nie moge go za nic znalezc.

Za przepustem w samochodzie idzie takze taka "skretka" z przewodu fioltowego (lub niebieskiego nie pamietam dokladnie juz, przewody bez zadnych paskow) i brazowego - ale one jakby sa grubsze.

I tak to wyglada.

:mad2:

pozdro

Opublikowano
Wczoraj cos popultalem, jednak ten przewod zolty z brazowym i zolty z czerwonym paskiem ktore znalazlem we wnetrzu samochodu, laczyly sie z wtyczka do tweetera w drzwiach. Takze w koncu podlaczylem :mrgreen: .
Opublikowano
hmm ja to robilem i u mnie probleemu wogole niebylo. Juz nie pamietam jak to zrobilesm ale nic nie stanowilo u mnie problemu. Moze ja mam inna instalacje ?? uboższą ??
Sprzedam: tylnie lampy od Z3
Opublikowano
A montowales zwrotnice czy tylko glosniki zmieniales?