Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki maciek06 za instrukcje. Zrobilem i wybiera sie 1 (re-calibrate all) i program zmienia zapisy dla map paliwa, erg i innych.

Wrazenia: Od dolu znaczna poprawa ! U gory mniejsza bo soft do przpelywki chyba nie pasuje (ale to sie zrobi pozniej). W kazdym razie jest lepiej :D

• Odpowiedzi 242
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
. Edytowane przez kameleon3000
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

To pisz koniecznie Jaki miles soft przed?? Co za komunikaty sie pojawialy jak cos pamietasz? Wszystko na kluczyku w pozycji nr 2? Ile to trwalo? Ladowales akumulator przed?

No i czy jest poprawa w mocy ?

Opublikowano
Dzieki maciek06 za instrukcje. Zrobilem i wybiera sie 1 (re-calibrate all) i program zmienia zapisy dla map paliwa, erg i innych.

Wrazenia: Od dolu znaczna poprawa ! U gory mniejsza bo soft do przpelywki chyba nie pasuje (ale to sie zrobi pozniej). W kazdym razie jest lepiej :D

Nie mnie dziękuj tylko koledze kameleon3000 bo to jego opis :) A co zrobiłeś przy tym komunikacie " Switch of terminal 15 and terminal R. " Wyłączyłeś i kliknałes dalej czy wyłączyłeś włączyłeś i kliknąłeś dalej ?

kameleon3000 lądowałeś aku przed operacją ?

Opublikowano
Tak, wylaczylem i kliknąłem dalej. I od dolu idzie dobrze, az jade sie przejechac :)
Opublikowano (edytowane)
. Edytowane przez kameleon3000
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Numer samego programu mozna odczytac z tabeli w TISie (SI 13 01 01 690). W moim przypadku stary soft byl: (1361) 7785033 a basic DDE control unit: (1361) 2249970.

kameleon,

twoj numer jest nowy ale nie najnowszy – tabela ktora zamiesciles pochodzi ze starszej wersji TISa. W miedzy czasie bmw wprowadzilo nowszy program: (1361) 7794715. Soft ten powinien byc dostepny w DISie v44 ktory jest z 2005r

fornal,

twoj numer tez nie jest najnowszy

maciek06 - is the winner

http://img526.imageshack.us/img526/4964/pic4fy.jpg

Panowie,

szukam w TIS-ie Tabeli dla M57 TU Chodzi tutaj o model E60. Nie moge za bata znalezc gdzie ona jest. Panowie, gdzie szukac tej tabeli ???

Opublikowano

Widze ze poradziliscie sobie z numerami i programowaniem - to dobrze bo nie bede musial odpowiadac na laickie pytania :mrgreen:

knopers,

takiej tabelki nie znajdzies bo w e60, poki co, nie bylo akcji wymiany przeplywomierzy na ulepsznone. Jesli podlaczysz SSS - bo co najmniej tego musisz uzywac do e60 - to powinien wykryc czy jest nowszy soft ktory aktualnie masz i zproponowac jego upgrade. Ewentualnie mozesz jeszcze dokonac identifikacji i sprawdzic jakie masz numery i jakie sa w etk.

Opublikowano
maroek no na laickie nie musisz ale mozesz doradzic jak sie przygotowac, czy miales jakies problemy? Czy byla poprawa po? Czy zalecasz robic taki update?
Opublikowano
Właśnie można by zrobić taką instrukcje krok po kroku, na prawdę mogła by się przydać wielu osobą. Nie tylko osoba którzy mają problem po wymianie przepływki ale także tym którzy chcą np. przywrócić seryjny soft bo chipie itd. Tak jak ja bo miałem chipowane przez poprzedniego właściciela i dziwnie się to jakoś zachowuje, po resecie map paliwa przez ok 1000km było super a teraz znowu zaczyna być jak wcześniej. Powolutku mnie to zaczyna denerwować. ( A jeszcze ostatnio pojeździłem służbową skodą ojca, octavia 1.8T @ 200km to mi jakoś dziwnie teraz :roll: )
Opublikowano

Poprawa oczywiscie byla/jest bo programowanie poprzedzilem wymiana przeplywomierza. Stary jeszcze nie byl najgorszy troche na 4/5 slabiej niby ciagnal - przynajmniej takie mialem odczucia. Ale nie ma sie co dziwic jesli nie byl wymieniany przez 10 lat. Na nowym bez upgradu nie jezdzilem wiec nie wiem ile sama wymiana a ile dodatkowo upgrade pomogl, ale skoro bmw wprowadzilo nowe mapy i nakazuje ich wgranie podzczas wymiany przeplywki wiec pewnie cos w tym musi byc.

Problemow nie bylo, postepujesz wedlug instrukcji i komend w DISie. Jak kameleon wczesniej napisal w trakcie programowania bedzie pytanie o przebieg i pelen vin (WBAAL....). Mozna podlaczyc prostownik, chociaz ja nie mialem - wystarczy odlaczyc inne obiorniki jak radio, lampki, dmuchawa - no chyba ze ktos ma kiepski aku. Po programowaniu w tym samym menu bedzie kalibracja dde-ews ale to tez nie problem bo to mozna zrobic z menu diagnosis w service functions.

Opublikowano
odwazni jestescie ... z tego co wiem nikt kto sie tym zajmuje na codzien nie rusza programowania DDE bez mocnego prostownika na min 30A ... maroek robiles update przez SSS czy DISa ?
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy mam do was pytanie bo moja bunia jest z 2000r wiec ma ta wadliwa przepływke a chciałbym wgrać jej chipa . Wiem ze najlepiej wymienić ta przpływke na nowa i tu moje pytanie. Czy po tej wymianie muszę jechać na adaptacje a potem do tunera czy wystarczy tylko jechać do tunera i on mi zrobi te dwie rzeczy za jednym zamachem

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
kameleon300 jak wrazenia po update softu? Robil to moze ktos jeszcze i pomoglo/napotkal problemy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czeka mnie wymiana przepływomierza. Ubdate softu chcę dokonac sam ale mam problem, gdyż mój "Part number,programmed control module 7788356" nie widnieje w tabeli z Tis.

Dodam, że moje auto jest w automacie. Proszę o jakieś sugestie.

http://img64.imageshack.us/f/06082010.png/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czeka mnie wymiana przepływomierza. Ubdate softu chcę dokonac sam ale mam problem, gdyż mój "Part number,programmed control module 7788356" nie widnieje w tabeli z Tis.

Dodam, że moje auto jest w automacie. Proszę o jakieś sugestie.

http://img64.imageshack.us/f/06082010.png/

U ciebie nie trzeba robic update softu bo masz autko z 2001 r.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

panowie moja bunia e46 z silnikiem m47 chodzi tak samo z podpiętą przepławką jak i z wypiętą

numer założonej przepływki to Bosch 0 928 400 527 (nowa 2 tygodniowa wcześniej była o tym samym numerze)

w inpie:

w analog2 wartości luftmasse na wolnych obrotach 33.16 z wykrzyknikiem i roście wraz z obrotami silnika

w codierdaten mam następujące dane:

fahrgestellnummer WBAAX71030PE59067

fertigungsdatum 20.04.01

anderungsindex DA

softwarenummer 7788360

behordennummer 2247073

zus.-baunummer 7788359

czy winą takiego zachowania samochodu jest zły soft sterownika?

Opublikowano
Też mi się tak wydawało, ale na forum są informacje że samochody z 2001 nie potrzebują przeprogramowania a moja jest z kwietnia 2001
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też mi się tak wydawało, ale na forum są informacje że samochody z 2001 nie potrzebują przeprogramowania a moja jest z kwietnia 2001

Na oficjalnej stronie BOSCH.PL jest napisane ze reprogramacja (update) dotyczy modeli produkowanych do 11.2000 r.

Opublikowano

Auto jest na pewno z kwietnia 2001 ale wszystko wskazuje że ma nie właściwe mapy.

Wyżej umieściłem dane sczytane z auta za pomocą inpy i prosiłbym aby na ich podstawie

sprawdzić czy jest potrzebne przeprogramowanie, bo nawet odpowiedzi na mój pierwszy post są sprzeczne

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto jest na pewno z kwietnia 2001 ale wszystko wskazuje że ma nie właściwe mapy.

Wyżej umieściłem dane sczytane z auta za pomocą inpy i prosiłbym aby na ich podstawie

sprawdzić czy jest potrzebne przeprogramowanie, bo nawet odpowiedzi na mój pierwszy post są sprzeczne

Najlepiej zadzwon sobie do jakiegos serwisu BMW i podaj nr. VIN. i powiedzą ci czy potrzebujesz nowego softu czy nie.

Opublikowano
Wystarczy spojrzeć w tabele która jest na poprzedniej stronie, i wszystko staje się oczywiste, że sterownik silnika wymaga aktualizacji. Moja też jest z 2001r z marca i także była programowana. Wymagają do września 2001, wszystko jest w tabelce. Pan u którego (i polecam go bardzo Zacisze ul. żyzna 5 tel. 606 536 527) byłem pokazywał mi dokładnie tą samą tabele. Jak masz wątpliwości zadzwoń do niego.
Opublikowano

To jakoś muszę ugryźć to przeprogramowanie. Do serwisu raczej pojadę w ostateczności, spróbowałbym sam ale nie wiem jak zainstalować disa. Ściągnełem Easy DIS BASE v.44 i PROGMAN v.44 ale przydałaby się instrukcja instalacji. Czy ktoś wie skąd to dorwać albo mógłby mi wysłać na email?

Czy któryś z kolegów z forum mieszka w okolicach Mielca i mógłby mi pomóc przeprogramować?

Opublikowano
Wystarczy spojrzeć w tabele która jest na poprzedniej stronie, i wszystko staje się oczywiste, że sterownik silnika wymaga aktualizacji. Moja też jest z 2001r z marca i także była programowana. Wymagają do września 2001, wszystko jest w tabelce. Pan u którego (i polecam go bardzo Zacisze ul. żyzna 5 tel. 606 536 527 begin_of_the_skype_highlighting              606 536 527      end_of_the_skype_highlighting) byłem pokazywał mi dokładnie tą samą tabele. Jak masz wątpliwości zadzwoń do niego.

Jaki masz teraz numer softu bo z tabeli z tisa wynika że jesteśmy w tej samej grupie. Tis każe mi przeprogramować sterownik na soft z numerem 13 61 7 794 715 i jestem ciekaw czy to jest finalny czy między czasie panowie z bmw nie wprowadzili jeszcze nowszego