Skocz do zawartości

320d touring jak zdemontować tapicerkę pokrycia bagażnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na początek wyjaśnie, ze używałem opcji szukaj i niczego na ten temat nie znalazłem.

Zbliża mi się wymiana amortyzatorów tylnych w mojej e46 320d touring. Chcę sam rozebrac tapicerkę pokrywającą bagażnik, zeby umożliwić dostęp do górnego mocowania amortyzatora mechanikom. Dlaczego chcę to zrobic sam? Otóz dlatego, ze jak to zrobią mechanicy to potem nie dość ze będe miał porwane wytłumienie to jeszcze będę miał połamane połowę zatrzasków i pogubione połowę kołków i wkrętów mocujących. Już nawet nie wspomnę o tym, ze mam jasną szarą tapicerkę i po rozbieraniu jej przez mechaników już nie będzie szara tylko czarna...

W związku z powyższym niech któryś z kolegów udzieli mi fachowej porady najlepiej popartej zdjęciami lub rysunkami jak rozebrać tapicerkę bagażnika tak, żeby niczego nie połamać a umożliwić dostęp do górnych mocowań amortyzatorów tylnych.

Z góry dzięki za pomoc

MOD: na przyszłość tytułowanie wątków

viewtopic.php?f=69&t=117886

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Własnie dzisiaj wymieniałem amory w swoim tourningu.

Nie robiłem zdjęć ale mogę co nieco opisać.

Demontujemy wszystko co znajduje się nad kołem zapasowym i po bokach (wszystko nad akumulatorem i lewarkiem)

Odkręcamy czarny plastik przy zamku od klapy (4 zaślepione śruby)

Odkręcamy i odpinamy boczne zaślepki tam gdzie jest światło bagażnika (wypinamy od plastików lampki)

Wypinamy i wyciągamy roletę.

Odkręcamy z lewej i prawej strony po jednej nakrętce w plastikach przy szybie.

Odkręcamy z lewej i prawej po dwie śrubki torksowe ( śrubkami są przykręcone zatrzaski rolety)

Odpinamy z lewej i prawej plastiki, osłony z których wychodzi pas bezpieczeństwa (osłona jest zamocowana na zatrzaski)

Odkręcamy i odpinamy z lewej i prawej plastiki wzdłuż szyby.

Odpinamy z lewej i prawej trapezowe oparcia siedzenia (trzeba uważać bo można połamać plastiki mocujące)

Odkręcamy z lewej i prawej u dołu za siedzeniami uchwyty (przykręcone dwoma torksami)

Odpinamy z lewej i prawej u góry zaślepki (są to zaślepki klemy tam gdzie się zatrzaskuje tynie siedzenie)

Demontujemy z lewej i prawej welurowa osłonę.

Z lewej odkręcamy głośnik wraz z osłoną.

Z prawej musimy najpierw odkręcić głośnik, ponieważ za nim znajduję się nakrętka mocująca osłonę.

Zdejmujemy z lewej i prawej poszycie wygłuszające i w końcu mamy dostęp do amorów :)

Mogłem coś pominąć ale mniej więcej to tak wygląda.

P.S.

Jak już się to wszystko zdemontuje, to wymiana amorów jest banalnie prosta (nie ma co zlecać to mechaniorowi)

Przed robotą szukałem na forum informacji i nie znalazłem.

Hasła dla wyszukujących:

wymiana demontaż amortyzatorów amorów tylnych z tyłu

jak wymienić amortyzatory

Opublikowano

ja dodam:

http://www.g-team.org/BMW/

tak jak kolega wyzej pisze, sama wymiana amora banalna. najgorsze sa te wszystkie srubki, kolki itp trzymajace tapicerke w kupie. poswiecisz pare godz i spokojnie sobie wszytko zdemontujesz. powodzenia

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Kolego jakbyś zerkną na swoje zawieszenie, zwłaszcza że sam chcesz z tyłu robić wymianę amorów, to Twoje pytanie było by zbyteczne.

Przód trzeba tył nie.