Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy,

problem jest następujący:

- brak chłodzenia po włączeniu klimy. Czuć delikatny chłodny powiew, ale to NIE JEST TO!!!

- przy funkcji klimatronika AUTO, "chłodzenie" występuje tylko ze środkowej opcji, natomiast dół i szyba grzeją jak z elektrycznego grzejnika.

- po wyłączeniu motoru PRZY włączonej klimie słychać takie nierównomierne pykanie/gruchotanie. Zauważyłem dzisiaj, że to rolka sprężarki klimy tak nierównomiernie się obraca i przy tym wydaje te dziwne pykające odgłosy.

Chciałbym zasięgnąć rady Kolegów którzy spotkali się z podobnym przypadkiem. Co może być przyczyną owych objawów.

Pozdrawiam!

Łukasz

Opublikowano
To Ci powinno naświetlić sprawę

viewtopic.php?f=69&t=130349

Jakby były jeszcze jakieś inne objawy to napisz

Hej, wskazany temat już znam [dosłownie przed chwilką włączyłem się w rozmowę] :wink: . Innych objawów nie zauważyłem... w w/w temacie jest mowa na temat "sprzęgła" sprężarki klimy... może wiesz jak to sprawdzić w używanej sprężarce??

PS. w temacie klimatyzacji jestem totalnym laikiem... proszę o oświecenie :cool2: pozdr

Opublikowano

Chyba nie chcesz z tego powodu sprężarki wymieniać :shock: Problem nie musi koniecznie dotyczyć sprzęgła tylko przekaźnika i/lub połączenia elektrycznego. Proponuję sprawdzenie tych rzeczy, podpięcie do disa lub jakiejś innej inpy i obadanie tematu. A samo sprzęgiełko... powinno zaskoczyć jak się je zasili z przekaźnika lub poda się prąd o odpowiedniej wartości, a jakiej.... nie wiem nie uczę się tego na pamięć jest tyle aut że się nie da :lol:

Daj znać co Ci wyszło to coś poradzimy

Pozdro

Opublikowano
Chyba nie chcesz z tego powodu sprężarki wymieniać :shock: [...]Daj znać co Ci wyszło to coś poradzimy

Witaj,

oczywiście że nie chce wymieniać najdroższej części :wink: Kiedyś kolega sprawdzał pod DISem to wyszło właśnie coś nie tak ze sprężarką klimy. Nie przejmowałem się tym, aż do pierwszych upałów...no ale teraz trzeba się tym zająć. Poniżej screen błędu z INPY:

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-06/b1c1b2d9.jpg

A tutaj screen błędu z DISa:

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-06/7fb1e223.jpg

AHA! Przypomniało mi się, że przy pracującym motorze [z włączoną klimą] okresowo co 15 sekund słychać takie PSSYYYTTT... tak jakby jakiś zawór upustowy wyrównywał ciśnienie czy coś w tym stylu.

Może ma ktoś jakieś sugestie, porady itd??

Pozdrawiam! Łuki

Opublikowano

No...... pięknie, to już masz odpowiedź :D Co chcesz więcej wiedzieć, na obu odczytach widać przerwanie obwodu przekaźnika...... dlatego sprzęgiełko raz załącza a raz nie i/lub załącza/rozłącza, stąd też pochodzi syczenie, jak kompresor się nagle rozłączy to się czynnik rozpręża w skraplaczu i częściowo w układzie. Pozostaje tylko zbadać czy to wariuje przekaźnik czy połączenie elektryczne (zwarcie do masy lub +) i tyle.

Powodzenia