Skocz do zawartości

Jak to jest z komputerem w E39 ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kto wie czy w e39 jest cos takiego jak bylo w e34: pelen lub niepelen komputer? Ja mam w swoim kompie tylko trzy rzeczy: Zasieg, srednia predkossc i zuzycie paliwa. Widzialem u kumpla, ze ma wiecej tych opcji, tyle ile kiedys mialem w e34 z pelnym komputerem. Czy da sie cos zrobic zebym mial te wsazystkie opcje. Mam komputer bez tego samochodzika. Nie mam oryginalengo radia. Czy to radio na ktorym sie wszystko wyswietla

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//bmw.bazzi.biz/images/anleit/radios/BusinessCD_MIDG.jpg

rozszerzy mi tego kompa czy pozostaje mi tylko rozlozyc rece ? Chcialbym miec te wszystkie funkcje. Czy ktos z was wie cos na ten temat ?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
W tym momencie mam zwykle radio sony, nieoryginalne. NA zlacze ISO. Tzn przejsciowka z BMW na ISO. Mozna powiedziec, ze nie mam radia i chodzi o to, ze jak doloze to co jest tam na zdjeciu to czy poszerzyt mi top kompa o dodatkowe funkcje.

Opublikowano
jeżeli naciskasz BC i nic więcej się nie wyświetla to raczej nic więcej nie masz.trochę dziwne bo w tym wózku w tych latach powinno być trochę więcej rzeczy
czasami się mylę
Opublikowano

:mrgreen: Myśmy chyba wczoraj na GG rozmawiali ;) ...

Komputer się napewno nie rozszerzy, bo komputer jest w licznikach, a ten wyświetlacz jedynie wyświetla funkcje - jedynie on może pozwolić na wyświetlenie dodatkowych rzeczy - najprościej byłoby podpiąć taki na próbę i zobaczyć co się będzie działo :) , bo kto wie co zostało porobione przy okazji wywalenia oryginalnego radia i wyświetlacza. W E39 jest dość mocno namieszane z komputerami, wyświetlaczami, radiami itd. ... w E46 i E38 jest dużo prościej ...

Albo jeszcze jedno ... sprawdź czy na przełączniku migaczy masz przycisk BC.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Zalezy, co samochod mial przed wlozeniem nieoryginalnego radia.

Generalnie z dokumentacji wynika ze istnialy wersje E39 bez

MID ("duzego" komputera) i bez IRISa ("malego" komputera)

w to miejsce montowany byl fabryczny radioodbiornik o

powiekszonych rozmiarach. W praktyce nigdy nie widzialem E39 w

takiej kompletacji. Byc moze ktos po prostu usunal wyswietlacz

komputera i samo podpiecie go wystarczy - opisana metoda

sprawdzenia czy masz przycisk BC da tu juz jakas wiedze.

Jesli auto jednak nie mialo ani jednego ani drugiego to szanse

widze raczej nikle.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
:mrgreen: Myśmy chyba wczoraj na GG rozmawiali ;) ...

Komputer się napewno nie rozszerzy, bo komputer jest w licznikach, a ten wyświetlacz jedynie wyświetla funkcje - jedynie on może pozwolić na wyświetlenie dodatkowych rzeczy - najprościej byłoby podpiąć taki na próbę i zobaczyć co się będzie działo :) , bo kto wie co zostało porobione przy okazji wywalenia oryginalnego radia i wyświetlacza. W E39 jest dość mocno namieszane z komputerami, wyświetlaczami, radiami itd. ... w E46 i E38 jest dużo prościej ...

Albo jeszcze jedno ... sprawdź czy na przełączniku migaczy masz przycisk BC.

TAK jest wczoraj rozmawialismy. Z tym radiem to mi sie pomylilo. Mialem dokladnie BMW Business CD RDS. TO jest to z jedym wyswietlaczem.

NA galce od migaczy mam BC.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Moglby ktos dla mnie zrobic jedna rzecz? Odlaczyc ten dolny modul, co na zdjeciu tego radia, ten na ktorym wyswietlaja sie te informacje z kompa i powiedzic mi, czy po jego odlaczeniu gdy nacisniemy BC na kierunkowskazach, czy zostana tylko trzy opcje kompa: ZASIEG, SPALANIE SREDNIE i SREDNIA PREDKOSC. Bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos mi pomogl. Bo ciekawi mnie czy on poszerza mozliwosci komputera. Z gory dzieki.

Opublikowano
Nie poszerza - to jest tylko wyświetlacz, umożliwia on tylko w niektórych przypadkach wyświetlenie większej ilości informacji z komputera (BC), który jest w licznikach.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
No to co w takim układzie, u kolegi Mlodzika18 robi przycisk BC?

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
No to co w takim układzie, u kolegi Mlodzika18 robi przycisk BC?

Tak jak piszę - wyświetla informacje z komputera (BC).

Stronka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nawiazujac do tematu rozmowy... W moim autku mam radio Business orgialnie pod nim byl IRIS wymienilem go na MID'a, ladniej wyglada i bylem ciekaw czy bede mogl skorzystac dodatkowych f-cji.

Kolega modiciem "poinformowal" samochod o zmianie IRIS'a na MID'a lecz po nacisnieciu klawisza BC na MID dolna czesc wyswietlacza wylacza sie

i teraz pytanko czy kolega zle zakodowal zegary modiciem czy tez majac "male" zegary nie ma szans na to zeby klawisz BC na MID dzialal??

Opublikowano
Napisz, czy na przełączniku kierunkowskazów masz przycisk "BC" ?

Stronka

Opublikowano
To powinien Ci (teoretycznie) wyświetlać poprawnie funkcje komputera na MIDzie i nawet nie jest konieczne programowanie (przeważnie).

Stronka

Opublikowano
Naprawde ja dalej nic z tego nie rozumiem. Ja mam przycisk BC przy kierunkach i mam dwie kostki w instalacji audio: jedna do radia a druga wlasnie do MIDA. Czyli tego wyswietlacza. Mam kompa bez tego narysowanego samochodzika, ale wlasnie tak malo funkcji mi wyswietla. chodzi mi o to, zeby ktos w sowojej e39 z midem i z pelnymi opcjami komputera odlaczyl go i sprawdzil czy zostanie mu mniej tych opcij. Zalezy mi na tych funkcjach. Nie wierze, ze BMw nie zrobilo by tak.

Opublikowano

Jeszcze raz mówię, ze MID jest tylko wyświetlaczem, nic więcej się na licznikach nie pojawi, ale na samym MID-ie tak (ma większe możliwości wyświetlenia funkcji). Ale się już powtarzam w tym wątku ;)

Niestety nie mam żadnego sprawnego MID-a do E39 (przeważnie max. parę dni się jakimś nacieszę - bardzo szybko mi schodzą ...), bo bym Ci wysłał na próbę, abyś się pobawił. Ewentualnie mogę Ci podesłać MID z E38, bo to jest praktycznie to samo.

Stronka

Opublikowano
Jeszcze raz mówię, ze MID jest tylko wyświetlaczem, nic więcej się na licznikach nie pojawi, ale na samym MID-ie tak (ma większe możliwości wyświetlenia funkcji). Ale się już powtarzam w tym wątku ;)

Niestety nie mam żadnego sprawnego MID-a do E39 (przeważnie max. parę dni się jakimś nacieszę - bardzo szybko mi schodzą ...), bo bym Ci wysłał na próbę, abyś się pobawił. Ewentualnie mogę Ci podesłać MID z E38, bo to jest praktycznie to samo.

NO gdybys mogl to bylbym wdzieczny.

Opublikowano
OK. Napewno napisze, ale narazie to mam wiekszy problem i nie mam czasu zajmowac sie tym

• 1 rok później...
Opublikowano

cze

Mlodzik18 rozwiazales ten problem???

a jeszcze sie spytam bo tez mam 2 kosci jedna do radia a druga niewiem do czego, gdzie to podpiac bo podpiolem tak jak bylo w instrukcji do kostki od radia, moze dlatego niewyswietla sie BC

dzieki i pozdro

zycie zaczyna sie po 50i