Skocz do zawartości

330d- skrzypienie przy skręcie kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kilka dni temu pojawił się dziwny dźwiękprzy skręcaniu kierownicą w lewo. Występuje przy małych prędkościach i dźwięk jest zbliżony do tarcia gumy o gumę. Coś jakby skrzypienie. Natężenie dźwieku jest bardzo małe i na postoju ten objaw nie występuje. Koła są standardowe,seryjne 17 Star Spoke 96. W zawieszeniu nie ma zadnych luzów, gumy na stablilizatorze były wymieniane, łaczniki były wymieniane, tuleje wahacza były wymieniane na oryginał BMW z 10 tys. km temu. Geometria jest idealna.
Opublikowano

He he mi tez skrzypi ale tylko przy wysokich temperatorach powietrza ,oteczenia jak sie samochód nagrzeje na słoncu to jak krece kierownicą to skrzypi jak by tarcie gumy o gume :) ale gdy temperatury są w granicach 15-20 stopni celcjusza i ponizej wszystko jest OK Narazie sie tym nie przejmuje aczkolwiek jak sie znajdze rozwiązanie to skorzystam :)

Pozdrawiam

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

ślicznotka :)

Opublikowano (edytowane)
Faktycznie to skrzypienie pojawiło się wraz ze wzrostem temperatury powietrza. Ale jaki ma lub może mieć z tym związek ? Edytowane przez rbk
Opublikowano
Faktycznie to skrzypienie pojawiło się wraz ze wzrostem temperatury powietrza. Ale jaki ma może mieć z tym związek ?

Tego tez nie wiem :) mysle ze jakaś guma bedzie podatna na temperature :)

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

ślicznotka :)

Opublikowano
mi też skrzypiało, wystarczyło wstrzyknąć smaru ( mocno płynny) strzykawką z igłą w okolice sworznia ( pisze okolice, bo robił mi to znajomy, bo byłem w kościółkowym ubraniu :) ) bo sworznie mi sie powoli kończą tak na marginesie, więc po wakacjach czeka ich wymiana ;/
Opublikowano
Hmm...

Nie chce Was martwić, ale u mnie tak skrzypi zewnętrzny sworzeń :(

Jak jest morko to przestaje skrzypieć, jak się zrobi troszkę cieplej i sucho to znów zaczyna...

/Hubert

Niedobrze, skrzypi teraz dużo ciszej i tylko czasami. Ale jeżeli to wahacze to jestem zawiedziony, bo są jeszcze oryginały i myślałem, że do 200 kkm w BMW to powinny wytrzymać, tym bardziej, że nie ma żadnych luzów.

Opublikowano

Hej,

u mnie też są oryginały - auto kupione w styczniu 2005, teraz ma 208kkm i sworzeń się rozwulkanizował (tak to określił diagnosta).

W każdym razie nie ma luzu a skrzypi, jak jest morko to dostaje się tam woda i przestaje na chwile skrzypieć.

/Hubert

Moje BMW 330d E46 Sedan '04 (manual) wciąga średnio:

http://www.motostat.pl/user_images/15057/icon1.png

Opublikowano

U mnie skrzypi swożeń. Igłą wstrzyknąłem olej i narazie jest oki ale i tak wahacz do wymiany :( .

Może macie jakieś dobre namiary na wahacze i drążki - okolice Warszawy. Mam zamiar kupić te z allegro oryginały za 250zł

Wahacze wytrzymały 185000km