Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://img.tapatalk.com/d/13/06/20/egypyzy6.jpg

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

..pasja to moje życie..
Opublikowano
Problem w tym, że u mnie jest za wysokie ciśnienie w układzie ok. 16 bar i klimatyzator uporczywie twierdzi, że powodem takiego stanu są żaluzje za nerkami i nieskuteczne chłodzenie skraplacza. Może ktoś wie jak na stałe otworzyć żaluzję?
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano
A to cisnienie jest na hp przy włączone klimie bo ja miałem mierzone na zaworze Lp?
..pasja to moje życie..
Opublikowano
No tak, na włączonej... Mierzyłeś temp. w nawiewach w upalny dzień po dobiciu czynnika? I jak? I jeszcze jedno wycieka u ciebie woda pod samochód czy zatrzymuje się na osłonie i nic nie widać?
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano

Powiem szczerze, ze po nabiciu czynnika jak zaczęła mi klima chodzić to tylko sprawdziłem poprzez dis temperature na parowniku i bylo w granicach 2 stopni. Temperatury z nawiewu po uzupelnieniu nie sprawdzalem bo akurat mi termometr padł, ale sczerze mowiac nie muszę bo np dzisiaj mialem na zewnątrz 20 .5 stopnia w aucie oczywiscie wiecej, moze ze 30 stopni i po wlaczeniu ac po jakies minucie zaczyna leciec chłodniejsze powietrze a po okolo 1 do 2 km w aucie robi sie przyjemnie chlodno( ac ustawione na 18, 5 stopia C). Jesli chodzi o wode pod autem z klimy to nie zwrocilem uwagi na to. Napisz kiedy powinienem sie spodziewac tych skroplin i gdzie (zaraz po wlaczeniu, wylaczeniu klimy ?)to dam znac czy cos zauwazylem czy nie.

P.s. postaram sie zmierzyć temperature z nawiewu jutro i dam znać a i jak mozesz napisz jak dokladnie mierzone miałeś to cisnienie i gdzie na których zaworach i ile doklandie było ..

Wysyłane z mojego GT-N8010 za pomocą Tapatalk 2

..pasja to moje życie..
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam , zrobiło się ciepło wiec zauważyłem ze klimatyzacja w e 60 z 2008 roku prawie nie działa , dodam ze auto kupiłem w zime wiec nie zauważyłem wcześniej ze cos z klimatyzacja jest nie tak jak trzeba , czytałem już w tym temacie , wentylator przy właczeniu klimy się nie włacza lecz na wyższych biegach chodzi gdy samochód się zagrzeje , po zdjęciu tej kostki na rurce wentylator działa w trybie awaryjnym ,dodatkowo po wcisnieciu zaworka doładowywującego niec tak jak by w układzie wogule nie było czynnika , miał ktoś już taki przypadek i czego można się spodziewać przy kosztach naprawy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam , zrobiło się ciepło wiec zauważyłem ze klimatyzacja w e 60 z 2008 roku prawie nie działa , dodam ze auto kupiłem w zime wiec nie zauważyłem wcześniej ze cos z klimatyzacja jest nie tak jak trzeba , czytałem już w tym temacie , wentylator przy właczeniu klimy się nie włacza lecz na wyższych biegach chodzi gdy samochód się zagrzeje , po zdjęciu tej kostki na rurce wentylator działa w trybie awaryjnym ,dodatkowo po wcisnieciu zaworka doładowywującego niec tak jak by w układzie wogule nie było czynnika , miał ktoś już taki przypadek i czego można się spodziewać przy kosztach naprawy

A dlaczego uważasz że coś się zepsuło ? U mnie też słabo chłodziło gdy czynnika było mało aż w końcu komputer w ogóle przestał uruchamiać sprężarkę, pojechałem uzupełnić czynnik i po kłopocie.

Opublikowano
Witam auto kupiłem nedawno i wcześniej klimatyzacja była niepotrzebna teraz w ciepłe dni musze otwierac okna bo z nawiewów leci powietrze ale jakies letnie i nie schładza wnętrza , ponadto pytam dlatego ze mieszkam w Belgii i samo doładowanie tu kosztuje 100 e w Polsce dużo mniej , gdy bym miał pewność ze to pomoże to bym doładował ale czytając już kilka tematów ,wywnioskowałem ze brak ciśnienia to nieszczelny układ a z tym dodatkowe koszty będę w Polsce w lipcu wiec wtedy dopiero udam się do serwisu ale to jeszcze miesiąc jazdy bez klimatyzacji a teraz na pogode nie można narzekac
Opublikowano
a o co pytasz ?

Pytam o to czy jeśli w układzie jest małe ciśnienie lub wogóle bo brak to wentylator na chłodnicy powinien się uruchamiać ? Jakie sa czeste przyczyny nieszczelnego układu.

Opublikowano

Jak nie masz czynnika to sprężarka się nie włączy, bo by się bez czynnika zatarła

100euro to jak w PL 100zł, to nie jest dużo. Przecież mechanicy w Belgii też mogą zdiagnozować, czy wystarczy czynnika dołożyć czy też sprężarka jest walnięta albo są jakieś nieszczelności, wystarczy sprężone powietrze wpuścić i będą wiedzieli, czy jest szczelny, czy też nie :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Automatyczne maszyny do klimatyzacji nie nabiją czynnika jeśli będzie nieszczelność.
Opublikowano
Jak nie masz czynnika to sprężarka się nie włączy, bo by się bez czynnika zatarła

100euro to jak w PL 100zł, to nie jest dużo. Przecież mechanicy w Belgii też mogą zdiagnozować, czy wystarczy czynnika dołożyć czy też sprężarka jest walnięta albo są jakieś nieszczelności, wystarczy sprężone powietrze wpuścić i będą wiedzieli, czy jest szczelny, czy też nie :cool2:

Dlatego pytam , gdyby cena miała się zaakończyc na 100 e bym nie pytał i się nie zastanawiał , czy w spreżarka powinna chodzic tylko w załączonej klimatyzacji w wyłączonej powinna być wysprzeglona?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy w spreżarka powinna chodzic tylko w załączonej klimatyzacji w wyłączonej powinna być wysprzeglona?

tak

Opublikowano
czy w spreżarka powinna chodzic tylko w załączonej klimatyzacji w wyłączonej powinna być wysprzeglona?

tak

Różnie można to roumieć tak powinna chodzic

tak powinna być wysprzeglona ... dzięki za porady

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak napisałeś. Jeśli będzie za niskie ciśnienie w układzie to nie będzie żadnej reakcji ze strony sprężarki po włączeniu klimy.