Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam właśnie wymieniłem turbinę i z kim rozmwiam mówi mi co innego. Szukałem na forum ale nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na pytania. Doradzcie jak użytkować turbinę żeby szybko nie padła (dodam że to mój pierwszy diesel)? Trzeba ją dotrzeć po wymianie (turbo jest regenerowane) - jeżeli tak to jak to robić? Razem z turbiną wynieniłem przepływkę i zauważyłem że przy przyspieszanu na 2 biegu lekko szarpie (małe kangurki) to normalne po wymianie?
Opublikowano
Jak szanowac trubinke bylo wiele razy opisywane ... niestety pierwsze roczniki M47N mialy "slabsza" trubawke stad czestsze zgony ... jesli miales kasowana adaptacje po wymianie przeplywki to silnik moze na poczatku czasem nie rowno pracowac ... minie po przejechanych kilometrach.
Opublikowano

Widzę, że wyświetleń dużo tylko coś mało postujących. Nikt nie miał takiego przypadku lub nie posiada wiedzy na ten temat?

Przypomne, chodzi mi o dotarcie turbiny po wymiania (przez ile kilometrów to robić i najlepiej w jakim zakresie obrotów silnika?) oraz o objaw dławienia na 2-3 biegu między 1800-2700 obrotów (wymieniłem odrazu przepływkę).

Opublikowano
Postaraj się jeździć przez jakieś pierwszy tys km spokojniej, bez wkręcania silnika na wyższe obroty aby turbinka się ułożyła. Nastepnie po tym pierwszym tysiącu daj jej dobrze w piz... aby rozruszać kierownice w zmiennej geometrii.

Namieszałeś w mojej głowie

Jednym gestem, jednym słowem

Nie musisz przynosić mi fiołków i bzów,

Wystarczy mi, ŻE JEŹDZISZ BMW ;)

Opublikowano

Nie wiedziałem ze Turbo trzeba DOCIERAĆ. Osobiście mi sie nie wydaje żeby to było potrzebne, bo co tam się musi do siebie dotrzeć jeśli jedyny element który jest obciążony tak naprawdę to łożysko ślizgowe które i tak pływa w oleju.

Ale ciekawy temat - jeśli ktoś coś wie więcej dajcie jakieś info.

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
Postaraj się jeździć przez jakieś pierwszy tys km spokojniej, bez wkręcania silnika na wyższe obroty aby turbinka się ułożyła. Nastepnie po tym pierwszym tysiącu daj jej dobrze w piz... aby rozruszać kierownice w zmiennej geometrii.

Przejechałem już około 500 km. Jeżdzę tak żeby nie przekroczyła 3 tys obr/min ale na 2 i 3 biegu zaczyna pojawiać się objaw mulenia tak jakby coś ją dławiło. Jak jej mocniej wstawiłem to pojawiła się chmura czarnego dymu i garażu zauważyłem kulki sadzy. To mój pierwszy diesel i już nie wiem co jest normalnym objawem a co nie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tutaj nie chodzi o docieranie turbo. Tylko o ułożenie się elementów w REGENEROWANYM turbo. Gdyby założona zostałaby turbina oryginalna to mozna od razu wyciskać z niej maxymalne bary, natomiast turbina regenerowana musi sie na pewno ułożyć i "rozkręcić"

Opublikowano
Toc jak ja porzadnie regeneruja to na wywazarce juz sie uszczelniacze dotra. Masz kogos z kompem w okolicy zeby sprawdzic cisnienie doladowania ? Moze cos zostalo niedokladnie zlozone i np. kierownice sie przycinaja.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Tylko prawie nikt nie zregeneruje porządnie turbinki garreta występującej w BMW, gdyż garret nie sprzedaje części do owych turbin i większość elementów użytych do regeneracji turbo to chinśki produkt, który nie ułoży się w wyważarce itp, tylko w normalnej eksploatacji.