Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie chcialem sie dowiedziec czy jest jakis sposob dokrecenia tylnej polki tak aby przestala drgac podczas jazdy na nierownosciach / glosnego sluchania muzyki.

Dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ta półka nie może drgać chyba że była demontowana i jest źle poskładana. A na nierównościach mogą ci stukać tylne mocowania amortyzatora bo roznosi się to po bagazniku i może wygladać jak stukanie półki.
Opublikowano
Półka jak najbardziej może wpadać w rezonans podczas słuchania muzyki bądź jazdy po "kocich łbach". Może to wina zestawu harman/kardon, ja gdy słuchałem z mocno podkręconym basem to czasem lubiła ona "zadrżeć". Powkładałem od dołu półki dwa kawałki grubego filcu jakiś rok temu i do dzisiaj mam spokój. Zanim to zrobiłem, byłem w kilku firmach zajmującymi się car audio ale ceny jakie sobie życzyli za wygłuszenie tej półki były chore. Zrób tak jak piszę, otwórz bagażnik i od spodu włóż dwa grubsze kawałki filcu. Drgania dochodzą prawdopodobnie z miejsca gdzie ten podłużny plastik spotyka się z szybą. Pzdr.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Półka jak najbardziej może wpadać w rezonans podczas słuchania muzyki bądź jazdy po "kocich łbach".

Rezonans to co innego jak tłuczenie się jak jedziesz po nierównościach. Standardowo to na naszych drogach są same nierówności, a półka nie rezonansuje i nie drga u mnie. Zresztą nie da się u mnie jej ruszyć ręką w miejscu gdzie "dotyka" szyby.

Opublikowano

Witam

Dzieki za odpowiedzi.

Polka drga poniewaz kiedy osoba siedzaca z tylu docisnie ja wszystko jest ok.

Gdzie dokladnie zamontowac ten filc??

Jak sprawdzic ten amortyzator??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz rozebrać boczki w bagażniku i na nadkolu zobaczysz końcówki amortyzatora. Jak będą wybite mocowania to zazwyczaj jest tam już mokro i brudno.
Opublikowano

Bax u mnie też półka trzymała się sztywno i nie miała żadnych luzów jeśli dotykało się ją ręką a jednak jakieś tam dzwięki z siebie wydawała właśnie np. podczas głośnego słuchania muzyki (oryginalnie mam pod nią subwoofer). Gdy kolega jechał z tyłu i docisnął ją mocniej ręką, w miejscu o którym pisałem wcześniej, nastała cisza dlatego wystarczyło od spodu podłożyć trochę filcu i po problemie.

Poduszki amortyzatorów też u siebie wymieniałem i wydaja one całkiem inny dźwięk niż ta półka więc nie sposób się pomylić. Zresztą jak klepniesz tą półkę ręką to będziesz wiedział o jaki dźwięk chodzi :P

Ps. Zajmijmy się lepiej tematem zaworu CDV, bo widzę, że nagle wszyscy mają z nim problem :D

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ps. Zajmijmy się lepiej tematem zaworu CDV, bo widzę, że nagle wszyscy mają z nim problem :D

Taaa, sezon ogórkowy prawie to ludzie szukają dziury w całym. :lol: Piwo by lepiej kupili i na leżaku poleżeli zamiast wyszukiwać innym problemów. :mrgreen:

Opublikowano
Półka jak najbardziej może wpadać w rezonans podczas słuchania muzyki bądź jazdy po "kocich łbach". Może to wina zestawu harman/kardon, ja gdy słuchałem z mocno podkręconym basem to czasem lubiła ona "zadrżeć". Powkładałem od dołu półki dwa kawałki grubego filcu jakiś rok temu i do dzisiaj mam spokój. Zanim to zrobiłem, byłem w kilku firmach zajmującymi się car audio ale ceny jakie sobie życzyli za wygłuszenie tej półki były chore. Zrób tak jak piszę, otwórz bagażnik i od spodu włóż dwa grubsze kawałki filcu. Drgania dochodzą prawdopodobnie z miejsca gdzie ten podłużny plastik spotyka się z szybą. Pzdr.

ShakeIt w ktorym miejscu dokladnie dolozyles ten filc?? Jakas fotke moglbys zrobic?? Tez mam orginalny sprzet wmontowany.

Dzieki

Opublikowano
Musisz rozebrać boczki w bagażniku i na nadkolu zobaczysz końcówki amortyzatora. Jak będą wybite mocowania to zazwyczaj jest tam już mokro i brudno.

BaX jesli beda wybite te mocowania amortyzatorow co trzeba wymienic?? Zapodalbys mi schemat z RealOem??

Dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

BaX jesli beda wybite te mocowania amortyzatorow co trzeba wymienic?? Zapodalbys mi schemat z RealOem??

Dzieki

Górne mocowania amortyzatora nr '7' , warto też pomysleć nad nowymi uszczelkami '9' u mnie rozleciały się po rozebraniu, a chyba nie wstępują w komplecie.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BN51&mospid=47620&btnr=33_1025&hg=33&fg=45

Na allegro można dostać MYLE HD, mają troche inna konstrukcję niż normalne, czy przez to wytrzymią dłużej niż oryginały nie wiem ale ja takie założyłem.

Opublikowano

Dzieki

Górne mocowania amortyzatora nr '7' , warto też pomysleć nad nowymi uszczelkami '9' u mnie rozleciały się po rozebraniu, a chyba nie wstępują w komplecie.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BN51&mospid=47620&btnr=33_1025&hg=33&fg=45

Na allegro można dostać MYLE HD, mają troche inna konstrukcję niż normalne, czy przez to wytrzymią dłużej niż oryginały nie wiem ale ja takie założyłem.

Ok. Dzieki wielkie za pomoc.

Pozdro

Opublikowano

Panowie

Zabralem sie rano z kopyta za rozkrecanie polki i utknalem...

Rozebralem boczki siedzen, zaglowki, glosniki, plastikowa listwe loczaca tylna kanape z polka i cos ja jeszcze trzyma....

Juz wiem co trzyma. Plastiki na slupkach ze swiatelkami.... Odkrecilem i wszystko ladnie wyszlo teraz tylko dodatkowo wygluszyc i testowac

Opublikowano

a jakie glosniki tam masz- oryginal czy jakies firmowe??

Ja wrzucilem trojdrozne FLI i dodatkowo kosze plastikowe wypelnilem gabka i niemam zadnego rezonansu - dodam ze mam podlaczone wszystkie glosniki przez wzmacniacz DLS CL50 i wielki Basowy glosnik w kanapie :)

Pytam z ciekawosci tylko jakby cosik :)

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
a jakie glosniki tam masz- oryginal czy jakies firmowe??

Ja wrzucilem trojdrozne FLI i dodatkowo kosze plastikowe wypelnilem gabka i niemam zadnego rezonansu - dodam ze mam podlaczone wszystkie glosniki przez wzmacniacz DLS CL50 i wielki Basowy glosnik w kanapie :)

Pytam z ciekawosci tylko jakby cosik :)

Nie mam nic kombinowane. Orginalny wzmacniach i glosniki harman/kardon.

Skrecilem wszystko wczoraj do kupy (dodalem 2 warstwy 15mm pianki pod polke) i musze powiedziec ze jest lepiej ale nie jest to jeszcze poefect. Przy polowie mocy i ciezkim basie tlna polka wpada w rezonans (jej tlna czesc ta zaraz pod szyba).

Wydaje mi sie ze jest to spowodowane tym ze zaraz podpolka sa 2 glosniki od subwoofer'a. Jak myslicie powinienem tam tez napchac pianki??

Opublikowano

spróbuj kupić maty wygłuszające i podkleić pod subwoofer na dole polki jak i na gorze. może nie będzie wpadać w rezonans.

Ja kiedyś chciałem zakupić ten subwoofer pod poleczkę ale za te sama cenę wolałem coś mocniejszego wrzucić.

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieki

Witam ponownie.

Tak sie zastanawiam po rozebraniu boczkow siedzen nie znalazlem mocowan amortyzatorow. Czy one nie sa czasem schowane w bagazniku....?

• Członkowie klubu
Opublikowano

LOL

no przecież BaX napisał, że w bagażniku :D

poza tym, to przecież widać, gdzie amortyzator jest przykręcony ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
LOL

no przecież BaX napisał, że w bagażniku :D

poza tym, to przecież widać, gdzie amortyzator jest przykręcony ;)

No tak...napisal... Nie doczytalem