Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam! pisałem w innym poście o problemie z otwierającymi sie szybami (http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=129924

nie mając czasu na oddanie teraz nigdzie auta poprostu odłączałem moduł komfortu (środkową wtyczke tylko) jak opuszczałem auta żeby nie było cyrków, a dzisiaj po przyjściu do auta, podłączeniu modułu odpalam i kontrolki abs, asc i ręcznego sie palą :/ niby problem znany ale pojawił się jakby od tego mojego grzebania? podłączyłem auto pod kompa wyszły błedy dwóch czujników i o ile dobrze pamiętam błąd CAN? skasowałem i teraz niby pokazuje 1 czujnik uszkodzony... co z tym zrobic faktycznie od stania mógł paść czujnik? czy to ma coś wspólnego z tym moim rozłączaniem modułu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedys miałem problemy z wariującymi kontrolkami i swiatlami i okazalo sie ze gdzies dostała sie woda do modułu świateł i nadawał sie na smietnik, po załozeniu nowego wszystko wrocilo do normy moze u ciebie jest podobnie tylko ze z modułem komfortu.
Opublikowano
fakt faktem akurat ostro padało kiedy wróciłem do auta, ale w module komfortu na pewno nie ma wody, bo wyciągałem go choćby dzisiaj.. a możliwe że gdzieś do tych abs/asc sterownika sie dostała woda? bo czujnik jest chyba przy samym kole więc jak stał to raczej mało prawdopodobne..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale czujniki ABS czesto maja stycznosc z woda i nic im sie nie dziej, jedynie po zimie jak jest błoto posniegowe to moga sie zabrudzic i wtedy pojawiaja sie te kontrolki na desce, po przeplukaniu ich myjką cisnieniowa powinno byc ok, chyba ze ktorys jest uszkodzony. A z tym modułem to chodzilo mi o te szyby, moze wystarczyla wilgoc do zepsucia modułu komfortu.
Opublikowano
no chcialbym ten moduł wymienić, ale nigdzie nie moge znaleźć moduły z tym samym numerem (nawet nie ma go na spisie czesci na realoem) czy inny bedzie pasowal?
Opublikowano
dzisiaj padł mi licznik, więc jak gdzieś wyczytałem pewnie trzeba wymienić czujnik na kole. tylko co mnie dziwi, aktualnie jezdze bez schowka, zeby odlaczac centralny i slychac caly czas z tamtych okolic jakby prace przekaznika.. i co lepsze po jezdzie ok 30 minut licznik ożył(nie wiem czy klima ma cos tutaj wspolnego, bo przedtem bylo mega goraca w srodku), ale po paru godz jak auto stało znowu nie drgnął
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za predkosciomierz odpowida czujnik w tylnym kole po stronie kierowcy. A przekazniki dobrze ze słychac od strony schowka bo jest ich tam ok. 4.