Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie ostatnio wyczytałem, że za naszą zachodnią granicą w E90 jak i E91 jeżdżą wersje 2.0d z silnikiem 150 koni mechanicznych zamiast 163. Jest to spowodowane innym podatkiem i opłatami. Jak odróżnić wersję 150 od 163 ? Czy w dowodzie 150 konnej wersji będzie wbite 120kW tak jak ma to miejsce w 163 konnej wersji czy mniej ? Albo czy można to wyłącznie rozpoznać po zdekodowaniu VINu ? Napiszcie co wiecie aby się nie naciąć na słabszą wersję. Pozdrawiam mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi :)
Opublikowano

Wrzucam VIN jeśli ktoś może rozkodować byłbym bardzo wdzięczny. Chodzi mi o to wyłącznie czy autko ma redukcję mocy.

Zależy mi bardzo na czasie ponieważ w środę jadę po autko. Dla pomocnika duże piwko!

VIN: WBAVU31090KY06995

Opublikowano

Witaj !!!

1. Jak masz jakieś pytanie użyj wyszukiwania :search: bo było dużo na ten

temat

2. Jest taki post w którym prosi się o rozkodowanie VIN -u i nie za piwko :D

3. Pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

Opublikowano

Jesli moge sie zapytac, to co za roznica jaka to wersja skoro siedzi tam silnik M47N2? 150tka to softwarowo wykastrowana 163ka. Robisz softa po sprowadzeniu u dobrego tunera i po sprawie. Taka 150tka i 163ka wychodzi po wzmocnieniu tak samo. Ja na twoim miejscu skupilbym sie na stanie technicznym samochodu.

Co do mocy silnika to na pewno bedziesz mial ja wbita w Briefie.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano

Pozostaje ci : albo rozkodowanie vinu, albo uczciwość sprzedawcy który powie ci ile jest KW w briefie.

Na temat sprzedawców aut wiele by mówić. Ja jechałem do Poznania obejrzeć E60 po lifcie, miła mieć silnik 2.0d 177 KM a okazało się że ma 2.0d 150 km (to całkiem inne silniki) Pytałem przed przyjazdem trzy razy, czy rzeczywiście jest 177 KM. Przed spotkaniem sprzedający wysłał swojego wspólnika i ten po naszej rezygnacji zapytał: czy ten silnik i taka moc jest tak ważna?... (bez komentarza)

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Pozostaje ci : albo rozkodowanie vinu, albo uczciwość sprzedawcy który powie ci ile jest KW w briefie.

Na temat sprzedawców aut wiele by mówić. Ja jechałem do Poznania obejrzeć E60 po lifcie, miła mieć silnik 2.0d 177 KM a okazało się że ma 2.0d 150 km (to całkiem inne silniki) Pytałem przed przyjazdem trzy razy, czy rzeczywiście jest 177 KM. Przed spotkaniem sprzedający wysłał swojego wspólnika i ten po naszej rezygnacji zapytał: czy ten silnik i taka moc jest tak ważna?... (bez komentarza)

Nie ma e60/61 520d w wersji 150KM, to co jest w dowodzie to ściema. Najsłabsze miały 163KM, później w 2007 wszystkie miały 177KM i nawet jak w dowodzie było wpisane 163KM to w rzeczywistości jest to 177KM.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Witam

Wiec tak,ja posiadam taką wersje autka czyli 2.0D 163 KM zdławione do 150 KM a w dowodzie jest jasno napisane 110KW czyli 150 KM :D Po rozkodowaniu Vin-u musisz miec napisane "7R9 EDITION FLEET " co oznacza własnie ze autko ma zredukowaną moc-chodzi tu tylko o wgranie innej mapy wtrysków i auto może miec te 163 KM bez problemu :8) Silnik jest identyczny-poprostu to tylko sprawa programu :(

pozdro... :D

icon4.png
Opublikowano
Witam

Wiec tak,ja posiadam taką wersje autka czyli 2.0D 163 KM zdławione do 150 KM a w dowodzie jest jasno napisane 110KW czyli 150 KM :D Po rozkodowaniu Vin-u musisz miec napisane "7R9 EDITION FLEET " co oznacza własnie ze autko ma zredukowaną moc-chodzi tu tylko o wgranie innej mapy wtrysków i auto może miec te 163 KM bez problemu :8) Silnik jest identyczny-poprostu to tylko sprawa programu :(

Masz również 163 KM. Zgadza się, że EDITION FLEET. Nie masz zdławionej mocy. Jedź na hamownie i zobaczysz, że będzie miał 163.

Opublikowano
Witam

W 2,0d jest dokładnie na 100% tak jak piszesz (zdławione z 163 na 150).

Jak jest w silniku R6 3,0d - są z mocą 197 KM (model np. 325d) oraz 231 KM (model 330d) ???

Jest tylko zdławienie czy różnią się trochę konstrukcyjnie?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Witam

W 2,0d jest dokładnie na 100% tak jak piszesz (zdławione z 163 na 150).

Jak jest w silniku R6 3,0d - są z mocą 197 KM (model np. 325d) oraz 231 KM (model 330d) ???

Jest tylko zdławienie czy różnią się trochę konstrukcyjnie?

325d i 330d różnią się trochę chyba wtryskami i turbiną.

Opublikowano
Witam. Mam e90 2006 rok. Na poczatek prosze o wyrozumialosc ;) Na jakiejs takiej różowej kartce z numerem vin i innymi danymi jest wpisane P.2 puissance:110 kW i na drugiej rozkladanej bialej opisanej jako EC-CERTIFICATE OF CONFORMITY jest rowniez Puissance nominale 110 kW. Rozumiem ze jest to silnik 163 konny softwarowo ograniczony do 150 koni czy tez ma on jednak 163 konie a 150 (110 kW) jest napisane tylko na papierze ze wzgledu na jakies oplaty, podatki? Prosze o rade albo informacje jak sie tego dowiedziec. Jesli okaze sie ze silnik jest programowo zdlawiony do 150 koni to jakie mniej wiecej sa koszta zeby w jakims zakladzie odblokowac moc 163 koni? Z gory bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Opublikowano
Z tego co widze np na stronach typu http://www.44tuning.pl/chiptuning-bmw-3.html wyglada na to ze byly e90 z silnikiem 110 kW 150 konne. Moje auto jest sprowadzone z belgii, rocznik 2006. Sam juz nie wiem czy jest wsadzony jakis inny silnik np z poczatku produkcji czy jest to tylko programowe zdlawienie mocy na rynek belgijski czy co jest grane?
Opublikowano
Z tego co widze np na stronach typu http://www.44tuning.pl/chiptuning-bmw-3.html wyglada na to ze byly e90 z silnikiem 110 kW 150 konne. Moje auto jest sprowadzone z belgii, rocznik 2006. Sam juz nie wiem czy jest wsadzony jakis inny silnik np z poczatku produkcji czy jest to tylko programowe zdlawienie mocy na rynek belgijski czy co jest grane?

Na Belgie właśnie były specjalnie dławione z 163 PS do 150 PS,bo tam płaci sie podatek w zaleznosci od mocy auta :shock: ,a jaki masz silnik najlepiej sprawdzic po Vin-ie :D

icon4.png
Opublikowano

Sprawdzilem i wg VIN silnik mam:

"Silnik M47/T2

Pojemność skokowa 2.00

Moc 120 kW"

Takze wyglada na to ze silnik mam 163 km jakos programowo zdlawiony do 150 km. Pisalem maila do Vtecha w sprawie zdjecia tego ograniczenia i wykonania chiptuningu. Odpisali mi ze chiptuning moga zrobic ale procedura będzie pomijała moment przywrócenia mocy sprzed założenia ogranicznika czyli poprostu wgraja program na gole 150 koni uzyskujac przyrost do 180 km jak w silnikach e46 150km. Orientuje sie moze ktos dlaczego nie chca lub nie moga zdjac programowej redukcji mocy i dopiero wtedy wgrac program tuningowy z bazowych 163 km do 200 km, bo mi nie odpowiedzieli na to pytanie?

Opublikowano
Sprawdzilem i wg VIN silnik mam:

"Silnik M47/T2

Pojemność skokowa 2.00

Moc 120 kW"

Takze wyglada na to ze silnik mam 163 km jakos programowo zdlawiony do 150 km. Pisalem maila do Vtecha w sprawie zdjecia tego ograniczenia i wykonania chiptuningu. Odpisali mi ze chiptuning moga zrobic ale procedura będzie pomijała moment przywrócenia mocy sprzed założenia ogranicznika czyli poprostu wgraja program na gole 150 koni uzyskujac przyrost do 180 km jak w silnikach e46 150km. Orientuje sie moze ktos dlaczego nie chca lub nie moga zdjac programowej redukcji mocy i dopiero wtedy wgrac program tuningowy z bazowych 163 km do 200 km, bo mi nie odpowiedzieli na to pytanie?

Zmierz moc na hamowni, zakładam się, że masz te 163 KM.

Opublikowano

Witaj

Chodzi o to że tuner nie posiada fabrycznego programu do twojego sterownika tylko może

zmodyfikować ten który posiadasz.

Pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

• 4 lata później...
Opublikowano
Podłącze się do tematu, niedawno kupiłem E91 2007 318 d wg winu to silnik M47N2 na brifie ma 90 kW, czy tak może być?? proszę także o rozkodowanie wyposażenia, bo na stonce bmw ASAP portal nie pokazuje VIN: WBAVU11080K010906
Opublikowano
Tak może być, masz 122KM. Co do rozkodowania VIN to spróbuj później, mi też nie pokazuje teraz wyposażenia a wpisywałem kilka numerów VIN.
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
Jest multum informacji o tym tych wszystkich rodzajach silnika, jestem nowym użytkownikiem i pierwszy raz mam bume... podpowie mi ktoś na co zwrócić uwage na początku eksploatacji oprócz oczywiście wymiany oleju filtrów płynu itd.
Opublikowano

Nie na temat pytanie :mad2: ale odpowiem - sprawdż czy masz dużo gotówki w portfelu na wszystkie usterki , które zaraz będą wychodzić .

Dużo nie potrzeba tak z 10.000 zł. :mrgreen:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
raczej nie będę zakładał nowego postu, tak się tylko dołączyłem na koniec, a kolega w 2.0d ma 193 KM to może dlatego tak sceptycznie do tego podchodzi, duża moc jak na 2.0d, ja raczej normalnie użytkuje, mam zamiar tylko tak na 150 KM podnieść moc, autko kupiłem z Francji, byłem na servisie i wszytko jest git majonej, oczywiście do silnika mi nie zajrzeli ale generalnie mówili że miodzio jak na te lata... dlatego własnie się zdecydowałem, komfort i prowadzenie bajeczka.. zobaczymy co będzie dalej w eksploatacji...