Skocz do zawartości

chip tuning - wykres

niemirad

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A więc mam!

.... Mam nadzieję że w przyszłości wszystko będzie się dobrze sprawowało i nie będę żałował montażu tego urządzenia.

AO co do gwarancji znalazłem dziś dealera w Wawie który nie widzi problemu w aucie z modułem. Opowiedziałem mu Twoją historię był mocno zdziwiony i powiedział że oni nie robią ludziom problemów na siłę.

super, że jesteś zadowolony :cool2: jak się shamujesz to wklej wykres...

co do gwarancji, w 100% masz rację, kwestia interpretacji jest zależna tylko od dobrej woli stron, u mnie na siłę chcieli mi "dowalić" tylko nie wiem kto po tym czuje się lepiej :mrgreen: oczywiście dla Twojego auta aby przejechało 1000000km bez awarii, pozdr,

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

wbrew słusznej opinii, że hamownie obciążeniowe są lepsze od inercyjnych jestem coraz większym fanem inercji, nie można przekłamać wyniku i zawsze będzie możliwość porównania wyników z różnych warsztatów...

obciążenie to Rogal/Witek/MR

inercja to KREATOR/Rafał

tu i tu po telefonicznej rozmowie 100zl za auto 4x4....

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

...raczej w ogóle nie pojedzie...a nie ma możliwości jakoś wyłączyć...bo demontaż raczej nie wchodzi w rachubę :duh:

...nie byłeś "się" zmierzyć wcześniej?...nigdy? :shock:

Bylem ale bylo to po poprawce softu pana FORMULA. Wyszlo wtedy 246 koni a wykres byl fatalny. Serii niestety nigdy nie mierzylem. Odlaczenie modulu inaczej niz przez odciecie zasilania nie wchodzi w gre. Jest w skrzynce z komputerem ktora jak wiadomo jest w podszybiu. Rozlaczanie kostek i powrot do stanu z przed upgrade-u to wiele pracy. Sprobuje z tym zasilaniem bo tylko do tego mam latwy dostep. pozdr.

...przebiegu "kresek" nie porównamy...ale parametry fabr. w bmw zazwyczaj są zbliżone do "obiecanych" przez producenta...

• Zasłużeni forumowicze

Poniżej wykres auto było na wycięciu dpfa. Pierwszy wykres to auto w takim stanie jak przyjechało do firmy, drugi to seria już po wycięciu dpf, trzeci to auto po modzie.

Auto ma oczywiście za dużo Nm. Przyjąłem, iż optymalnie będzie zmniejszyć moment w taki sposób aby linia mocy nie miała żadnej "dolinki" tylko jednostajny i równomierny wzrost. Najwyższy Nm nie powinien przekroczyć 600 - 620 Nm.

Co Wy o tym myślicie. Czekam na sugestie i opinie co i jak zmienić.

http://img152.imageshack.us/img152/5854/wykres001748x990.jpg

wbrew słusznej opinii, że hamownie obciążeniowe są lepsze od inercyjnych jestem coraz większym fanem inercji, nie można przekłamać wyniku i zawsze będzie możliwość porównania wyników z różnych warsztatów...

inercja to KREATOR/Rafał

w Kreatorze chca 200pln. Wstepnie umowilem sie na jutro. pozdr

.

Auto ma oczywiście za dużo Nm. Przyjąłem, iż optymalnie będzie zmniejszyć moment w taki sposób aby linia mocy nie miała żadnej "dolinki" tylko jednostajny i równomierny wzrost. Najwyższy Nm nie powinien przekroczyć 600 - 620 Nm.

...dokładnie :8)

• Zasłużeni forumowicze
.

...dokładnie :8)

Jednak kilkanaście lat studiowania tematów motoryzacyjnych coś mnie nauczyło :D

inercja to KREATOR/Rafał

ponegocjuj na miejscu, powołaj się na kolegów, zejdzie :cool2: ...

Poniżej wykres auto było na wycięciu dpfa. Pierwszy wykres to auto w takim stanie jak przyjechało do firmy, drugi to seria już po wycięciu dpf, trzeci to auto po modzie.

1) zobacz na różnice w parametrach w odniesieniu do wyników "super MASTERS" (238/530) :cool2: ,

2) zetnij garba pomiędzy 1900-3000 na 600Nm i będzie malina...

pozdr.

było:

Panowie, czytałem ten temat z zainteresowaniem, dlatego postanowiłem dowiedzieć się u źródła jak wyglądałoby podniesienie mocy w moim przypadku. Samochód to 118d 143PS z marca 2009(data produkcji). Szczęśliwy, że koszt podniesienia mocy w przypadku tego modelu to około 1000 zł (tak wywnioskowałem z kilku postów z tego i z innych tematów) nieco zdziwiony usłyszałem u jednego z polecanych tu tunerów, że w tym przypadku przez złącze nie da się nic zrobić-niestety trzba pruć komputer na stole co wiąże się z dużym ryzykiem jego uszkodzenia i koszt w takim wypadku oscyluje w granicach 2500zł(cały dzień pracy przy czymś takim). Podobno do 2008r. produkcji ww. modelu można było działać przez złącze a później niestety już nie. Czy to prawda? Nie znalazłem nigdzie żadnego postu po którym mógłbym się domyślać, że wystąpiły takie trudności-jeżeli tak jest to za wiedzę i umiejętności będę niestety musiał zapłacić trochę więcej.

..to wszystko zależy od narzędzi jakimi to robisz...do EDC 15...16 większość ma takowy...na EDC17 to już gorzej :( ...na szczęście ja robię to bezpiecznie po kablu ..przez OBD...więc bez ryzyka :8)

A więc mam wykres i czekam na wasze opinie... słabszy pomiar prawdopodobnie jest serią. Po wykonaniu pierwszego pomiaru z BOXem odłączyliśmy na chwilę zasilanie - GCS miałeś rację, samochód nie zapalił. Po chwili podpięto zasilanie i dokonano pomiaru.

Prawdopodobnie to była seria i BOX nie zdążył zaskoczyć... pozdr

Pomiar

http://img832.imageshack.us/img832/926/wykreskreatorr.jpg

Wartości ze strony Schnitzera

http://img834.imageshack.us/img834/9120/wykressschnitzer.jpg

kreski wzorcowe...moc max troszkę brakuje...no ale to na ori ciśnieniu turbinki...więc ok....zdziwił bym się gdyby dociągnął 265KM

...a z tm "wyłączonym" boxem może być prawda...

,,Kremator nie napisał że to Schnitzer? :8)

Tak czytam Wasz watek i mimo,ze sama mam program zrobiony w Compsporcie to Pat dla mnie jest specjalistą w Audi,VW...

chodz po mału BMW też :)

...z VAG-iem nie podskoczę...ale BMW i z Fordem daję sobie radę :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze

inercja to KREATOR/Rafał

ponegocjuj na miejscu, powołaj się na kolegów, zejdzie :cool2: ...

1) zobacz na różnice w parametrach w odniesieniu do wyników "super MASTERS" (238/530) :cool2: ,

2) zetnij garba pomiędzy 1900-3000 na 600Nm i będzie malina...

pozdr.

Moment wyższy a moc ... chyba badanie pod obciążeniem jest mocniejszych autach bardziej wiarygodne. Istnienie obciążenia powoduje że turbosprężerka ma lepsze warunki do pracy (więcej spalin).

Ale może sie mylę. :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Chciałem jechać na obciążeniową ale wszyscy dzisiaj byli zajęci. Z braku laku pojechałem do Kreatora. pozdr

Moim zdaniem najistotniejsze jest aby porównywać wykresy z pomiarów dokonywanych na podobnym sprzęcie. Jeśli zaczyna się coś robić i pomiarów dokonuje na inercji to potem trzeba się tego już trzymać.

ps:

ja w poniedziałek jadę do krematora na wycięcie mojej górki.

Jak popatrzyłem na wykres załączony przez Ciebie ten wzorcowy od AC S to widzę, że ta m "tylko" 550Nm więc zastanawiam się czy u mnie nie powinno być podobnie. To co jest w tej chwili u mnie to niestety ale sprzęgło tego nie lubi i przy pełnym bucie zaczyna się już ślizgać.

...spoko...na dobrej inercji zmierzysz dokładnie...jeśli rolki będą lekkie..to tylko moment się przesunie lekko w prawo...ale do osiągnięcia mocy max. ok 4000obr. jest daleko i turbinka dawno osiąga ciśnienie max....tym bardziej że to 4x4 + hamulce obciążeniowe...bo kremator takowe posiada...więc obciążenie było spore :D

...a 550Nm...to na boxie...z takim ładnym wykresem jest ok...ale na chipsie zrób płaskie 600.. :lol: