Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam od dzis jestem posiadaczem nowej "przepływki" wymieniłem ją z powodu lampki check engine w aso jak podjechałem na kompa powiedzieli ze pali sie własnie z powodu przepływomierza , mozna go wymienic ale nie musi to byc juz ,ale mnie ta lampka doprowadza do szału wiec wymieniłem srubokręt , 2 zaczepy 10 min pracy .Załozyłem tą nową zrobiłem moze ze 40km silnik pracuje jak ROLEX ale ! ta lampka check engine dalej sie swieci :( wyczytałem gdzie ze aby komp potracił błędne dane mozna odłączyc akumulator na kilka chwil i wszystko wróci do normy , w moim przypadku zgasnie kontrolka ,i pytanie taki czy to prawda czy moge sie nagrabic jakis problemów odłączając akumulator

Pozdrawiam

Edytowane przez bambolo

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

ślicznotka :)

Opublikowano
A kwestia lampki i wykasowania błednych danych ? wykasuje to sie ?

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Popra tytuł bo oczy mi łzawią ( fausz na fałsz ). W BMW jeżeli złapie błąd zawsze trzeba kasować. Odłaczenie aku nic nie daje. Jak pendriva odłączysz od kompa to dane uciekają ??? Raczej nie.
Krzysztof
Opublikowano
Popra tytuł bo oczy mi łzawią ( fausz na fałsz ). W BMW jeżeli złapie błąd zawsze trzeba kasować. Odłaczenie aku nic nie daje. Jak pendriva odłączysz od kompa to dane uciekają ??? Raczej nie.

A wiem jak te dane są zapisywane ?

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

Opublikowano

Kolego pamiętasz może jaki błąd pokazywał komp że wymieniłeś przepływkę?co działo się z autem?

Co do kontrolki to podjedź do kogoś niech zgasi podłączając pod kompa i zobaczysz czy znowu się nie zapali

Opublikowano
W BMW jeżeli złapie błąd zawsze trzeba kasować

Mylisz sie kolego dzis check engine sama zgasła :) widocznie komp orzymał odpowiednie dane i zkorygował sam błąd :)

Kolego pamiętasz może jaki błąd pokazywał komp że wymieniłeś przepływkę?co działo się z autem?

Co do kontrolki to podjedź do kogoś niech zgasi podłączając pod kompa i zobaczysz czy znowu się nie zapali

Błedu nie pamietam tylko info od mechanika ze wina przepływki a z autem kompletnie nic sie nie działo tylko ten denerwujący check engine sie zapalał :(

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mylisz sie kolego dzis check engine sama zgasła :) widocznie komp orzymał odpowiednie dane i zkorygował sam błąd :)

Błedu nie pamietam tylko info od mechanika ze wina przepływki a z autem kompletnie nic sie nie działo tylko ten denerwujący check engine sie zapalał :(

To że kontrolka chcek engine ci zgasła to nie znaczy ze pozbyłes sie błędu bo on zapisał sie w ECU tak ze kolega Kris ma racje.

Opublikowano
Panowie takie pytanie poboczne trochę, ok przypuśćmy ze przepływka została wymieniona kontrolka zgasła ale błąd zapisany jest w ecu i tu moje pytanie czy taki błąd coś powoduje oprócz tego ze tam jest?
Opublikowano

To że kontrolka chcek engine ci zgasła to nie znaczy ze pozbyłes sie błędu bo on zapisał sie w ECU tak ze kolega Kris ma racje.

Byc moze bład jest ale tylko dla wiadomosci servisanta a przepływka i co dalej za nią idzie działają odpowiednio bo podejrzewam gdyby było inaczej paliła by sie dalej tak jak to miało miejsce

Pozrawiam

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie takie pytanie poboczne trochę, ok przypuśćmy ze przepływka została wymieniona kontrolka zgasła ale błąd zapisany jest w ecu i tu moje pytanie czy taki błąd coś powoduje oprócz tego ze tam jest?

Po wymianie przepływki powinno sie skasowac wszystko z ecu i zaczac jezdzic z roznym obciazeniem silnika tak zeby komp zaadoptował sie do nowego przeplywomierza.

Opublikowano
Po wymianie przepływki powinno sie skasowac wszystko z ecu

Jak skasowac ? samo czy podjechac do ASO pod kap i skasowac ? bo nie rozumie

Pozdrawiam

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie trzeba do ASO, wystarczy ktos kto ma INPE i DISA.
Opublikowano

Tez kiedys mialem taki problem

Po wymianie przeplywomierza (podobno jakis zabek w trybku byl ulamany i przeplywomierz nie pracowal poprawnie) i skasowaniu bledu wszystko wrocilo do normy tzn. blad juz nigdy sie nie pojawil a samochod jezdzi tak jak jezdzil.

Pozdrawiam