Skocz do zawartości

M44 Sonda lambda z wtyczką, bez wtyczki - czy są identyczne?

ufo000000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tematów mnóstwo, i prawie wszędzie pisane że niczym się nie różnią sonda Bosch z wtyczką od tej bez wtyczki (oczywiście oprócz ceny).

I tu pytanie, na stronie Bosch po wybraniu odpowiedniego silnika wyskakuje dwie pozycje:

sonda z wtyczką o numerach 0 258 003 559

sonda bez wtyczki o numerach 0 258 986 505 (zastąpiona przez 0 258 003 657).

Nie mam pod ręką kanału, skoczyłem do mechanika powiedzieć mu że w poniedziałek będę miał sondę i że przyjadę po wtyczkę bo kupiłem bez, a on na to że montował nie raz takie sondy Bosch niby oryginał tylko bez wtyczki i "BMW na nich nie chodzi" :shock:

I się pytam: CZY TO JEST TO SAMO CZY NIE? bo jak założę i okaże się że jest coś nie tak to porąbie tą sondę siekierą :mrgreen:

Sonda jest ta sama, tylko ma wtyczkę, albo nie. Te auta o których mówił Twój mechanik mogły nie chodzić na nowych sondach dlatego, że błąd sondy lambda który podaje komputer nie zawsze oznacza ze sonda jest uszkodzona. W takim przypadku wymiana na nową nie przynosi efektów. Mam u siebie taką bez wtyczki. Sam montowałem i wszystko działa prawidłowo.

• Zasłużeni forumowicze
Sprawdzałem w katalogu bosch i wszystko się zgadza ta bez wtyczki to zamiennik tej pierwszej pod twój silnik.Może ten mechanior montował sondy bosch z allegro za 90 zł i nic dziwnego że nie śmigały bo ja też się skusiłem i lipa,żyła jakieś 3 dni.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.