Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Potrzebuję jakichkolwiek informacji od osób mających doświadczenie ze zmianą felg i wpływem tego na zawieszenie. Kupiłem 320 coupe i mam 225/45/17 alusy na niej. Posiadam też 15 w domu. Bardzo ładnie wygląda na 17, ale mam bardzo kiepskie drogi u siebie i zastanawiam się, czy nie zmienić na 15, a 17 sprzedać. Czy jest ktoś, kto robił takie zmiany i jaki miało to wpływ na zawias? Chodzi mi o to czy drastycznie szybciej zużywa się zawieszenie?
Opublikowano

największy wpływ na zawias ma kierowca jeden na 10x17 i naleśniku będzie jeździł, a inny na 15stce i oponie balonie rozwali zawias w pół roku

na większej feldze na pewno masz mniejszy komfort, ale auto lepiej się prowadzi

dużo zależy od szerokości felg i et, ja mam et 0 i felgę 10x17 i jedyny objaw to szybciej padające łożyska (zasługa et)

generalnie jak omijasz doły i umiesz jeździć uważnie to zostaw 17, jeśli walisz po ulicach na oślep to lepiej załóż 15 bo moment pokrzywisz alusy

Opublikowano
No właśnie chodzi o to, że nie należę do tych, którzy katują samochód, wręcz przeciwnie. Tyle, że po prostu codziennie pokonuję odcinek ok 20 km po drodze, na której tak naprawdę asfalt przeszkadza, a raczej to co z niego zostało :mad2: Dlatego zadaję to pytanie. Efekty głupoty i brawury można wykluczyć.