Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój problem zaczą się jakies tydzien temu. Samochód zaczą dziwnie klekotac, warczec w okolicy komory silnika, dzwięk z dnia na dzien był coraz gorszy. Stwierdzilem iz nie ma co jezdzic i odstawilem samochód do mechanika. Po rozebraniu połowy silnika, mechanik stwierdzil iz uszkodzenie jest na korbowodzie. Chcialbym sie zapytac czy ktos juz mial cos takiego i w przyblizeniu jakie to sa koszty (wiem iz sam szlif walu bedzie kosztowal okolo 400zl). Mój mechanik byl dzis u 2 hurtownikow i ciezko jest o zamienniki a wiadomo jakie sa ceny orginalow. Moze ma ktos jakis dobry sklep w Warszawie gdzie nie będzie problemu z kupieniem panewek, uszczelki pod glowica itd. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam Jarek

BMW E46 318 1895ccm 118km 2001rok

Opublikowano

Ale korbowod czy obrucila sie panewka? tytaj akurat nie osczedzaj przy kupowaniu panewek nadwymiarowych bo ci to wyjdzie bokiem :D

Kaz majstrowi zalozyc nowe sruby glowicy uzywane juz tak dobrze nie trzymaja :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Korbowód, panewka sie nie obróciła. Wiem iż nie moge oszczędzac bo to nie ma sensu ale chcialbym sie tak miejwięcej przygotowac na koszty :cry2:
Opublikowano
Pewnie taniej wyjdzie kupić cały silnik na szrocie niż bawić się w naprawy
Opublikowano

Miałem taki przypadek w m43. Panewka na trzecim cylindrze się obróciła i zniszczyła korbowód.

Na poczatek posłuchalem "mądrali" i dałem wal do napawania czopu. Dawali gwarancję że będzie ok. Po zmontowaniu wszystkiego (nowe panewki) przejechałem 300 km i sytuacja się powtorzyła. W tamtych czasach (2005) kupno drugiego silnika było bardzo trudne więc kupiłem drugi używany wal korbowy razem z używanymi panewkami. Tak przygotowany zestaw przejechal 100Tkm i jeździ do dzisiaj.

Koszty

Wal z panewkami 450,- korbowód 150,- + robocizna i uszczelki.

Opublikowano
Jak panewka sie brocila na korbowodzie to bym bym szedl jednak w nowy wal (Myslalem ze panewka glowna sie obrocila Poszukaj na alledrogo czy ktos z mazowieckiego niema walu i korb Szlif walu jest ok Napawanie juz do mnie nie przemawia z racji doswiadzen jak widac nie tylko moich :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Za 1000 zł można już znaleźć silnik bez osprzętu, często z możliwością odpalenia w budzie.

Moim skromnym zdaniem taka sama pewność masz co do szlifów/napawań wału jak do używanego silnika.

A biorąc pod uwagę, że znajdziesz w miarę normalnego handlarza da Ci gwarancję rozruchową. Mając mozliwosć odpalenia silnika, mozna go sprawdzić dość dobrze. Fabryka to jednak fabryka.

Opublikowano
szwagrowi w M43 też obróciło panewkę na korbie. Nie wiem dokładnie czy wymienili czy naprawili korbę ale kosztowało niecałe 2tys. zł
Opublikowano
Czyli doradzacie kupno używanych częsci? Bo chyba nie mam innego wyjscia w intercarsie nie było korbowodu i reszty. Mozna było zamówic ale czas oczekiwania miesiac :shock: A moze jednak ktos siegnie pamiecia i ma jakis preferowany sklep w Warszawie z czesciami do BMW. A jak nie to moze jakis szrot bo wolalbym zobaczyc cześci niz przez allegro w ciemno kupowac. Ale z braku laku dobre i Allegro :roll:
Opublikowano
Koledzy maja racje mojemu znajomemu zaczęły dziać się cuda z silnikiem kopcił żarł olej nie chciał jechać pow 130 km i tez zaczął remontować tak mu zrobili ze po pół roku zaś silnik zaczyna kulać bo coś się tam znowu zaczęło dziać już wsadził 1500 a nie jeździ bmw za ta cenę mówiłem ze kupi zdrowy silnik na szrocie a mówię tutaj o oplu vectrze b. Także solidnie sie zastanów nad remontem bo jeśli bmw robi dobre silniki które naprawdę wiele znoszą i twój zaczyna już grymasić to nie masz gwarancji ze za chwile znowu coś nie wyskoczy tak jak u kolegi z vectry.