Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chcę kupić Auto od Niemca, który powiedział mi, że nie muszę mu oddawać tablic rejestracyjnych i potwierdzenia ubezpieczenia.

Pytania:

1. Czy mogę takim autem zarejestrowanym na obywatela Niemiec przejechać do Polski?

2. Czy muszę auto wyrejestrowywać w Niemczech czy robi to dotychczasowy właściciel?

3. Czy przy rejestracji samochodu w Polsce musze okazać dowód wyrejestrowania auta w Niemczech?

4. Czy umowy kupna sprzedaży zawarte poza granicami kraju są w jakiś sposób weryfikowane prze polskie urzędy?

Byłbym mega wdzięczny jakby ktoś mi na te pytania był w stanie odpowiedzieć.

Opublikowano
Witam,

chcę kupić Auto od Niemca, który powiedział mi, że nie muszę mu oddawać tablic rejestracyjnych i potwierdzenia ubezpieczenia.

Pytania:

1. Czy mogę takim autem zarejestrowanym na obywatela Niemiec przejechać do Polski?

2. Czy muszę auto wyrejestrowywać w Niemczech czy robi to dotychczasowy właściciel?

3. Czy przy rejestracji samochodu w Polsce musze okazać dowód wyrejestrowania auta w Niemczech?

4. Czy umowy kupna sprzedaży zawarte poza granicami kraju są w jakiś sposób weryfikowane prze polskie urzędy?

Byłbym mega wdzięczny jakby ktoś mi na te pytania był w stanie odpowiedzieć.

1.możesz tylko nie bardzo rozumiem dlaczego Niemiec chce dać ci swoje blachy i ubezpieczenie,przecież dla niego to bardzo duze ryzyko np.spowodujesz wypadek!! A przy kontroli bedziesz sie musiał długo tłumaczyć!!

2.auto powinien wyrejestrować właściciel w tym przypadku Niemiec

3.musisz mieć w brifie pieczatke ze auto jest wyrejestrowane w przeciwnym razie nie zarejestrujesz pojazdu w Polsce

4.pewnie chodzi ci o zanirzenie ceny na umowie,wiec powiem ci ze Polskie Urzedy nie mają praktucznie szans na dojscie do oryginalnej umowy,w twoim przypadku jest to niemożliwe jak podpisujesz ja z prywatnym Niemcem!!

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
No więc tak, na tablicach niemieckich nie wymeldowanych możesz mieć problemy jak Cię zatrzymają. Wiem, że niemiec może od drugiego wziąć auto na wymeldowanych tablicach i może się poruszać do północy w dniu wymeldowania. Raczej bym nie kombinował na Twoim miejscu, tylko kup żółte blachy i do kraju.
Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi. Kupiłem te żółte blachy i mam już auto w Polsce. Niemiec (a raczej Niemka) była po prostu kompletnie nie zorientowana w sytuacji i uznała, że może mi sprzedać auto z tablicami i z ubezpieczeniem. No ale dla dobra jej i swojego kupiłem żółtki.