Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
KOLEDZY DO KTÓREGO ROKU SZŁY BMW E-36 Z WENTYLATOREM KLIMATYZACJI Z PRZODU PRZED CHŁODNICĄ KLIMY. JA MAM E-36 1.8 BEZYNA I CHCIAŁBYM WIEDZIEC BO WYDAJE MI SIE ŻE COS JEST NIE TAK. POMÓŻCIE Z GÓRY DZIEKI. :mad2:
Opublikowano

według mnie na realoem nie da sie tego dowiedziec :/

z informacji jakie zebralem wynika, że dla E36 z klimatyzacja wszystkie maja dodatkowy wentylator elektryczny z przodu przed chłodnicą klimatyzacji, jedynie w niektórych 4-cylindrowych (M43 i M44, nie wiem jak z dieslem) zamiast wisko i wentylatora elektrycznego przed chłodnicą, mają tylko jeden wentyalator elektryczny znajdujący się na chłodnicy wody od strony silnika. Nie udało mi się do końca zidentyfikować od czego zależy czy jest jeden elektryczny, czy wisko i elektryczny z przodu, myślalem że dotyczy to tylko compactów, ale widze ze w kombi tez tak jest wiec pewnei w niektorych sedanach tez

Opublikowano
według mnie na realoem nie da sie tego dowiedziec :/...

Da się , Tak jak pisze kolega wyżej. Po podaniu VIN , wejdź w ogrzewanie i klmiatyzacja i dowie się czy jest to u niego zainstalowane lub nie , czy też odczyta rok i miesiąc OD - DO ...

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Jeżeli wentylator silnika masz napędzany sprzęgłem wiskotycznym, to powinieneś mieć z przodu dodatkowy wentylator od klimy. Jeżeli wentylator silnika napędzany jest silnikiem elektrycznym to pełni on jednocześnie funkcję wentylatora klimatyzacji. Jeżeli brakowało by u ciebie wentylatora z przodu to powinna gdzieś wisieć trzy-pinowa okrągła wtyczka do jego zasilania.
Opublikowano
wg. mnie powinieneś mieć visco + wentylator z przodu na chłodnicy klimatyzacji

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

W sumie to musiał bym mieć VIN auta bez klimy to na 100% powiedział bym ci co i jak powinno być.

Nie jestem na 100% pewien czy po podaniu VIN, ETK wyświetla tylko wyposażenie tego danego pojazdu.

Twoj rocznik to 93 grudzień :wink:

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano
Od poczatku produkcji bylo tak ze bylo wisko a jak jest klima to dodatkowy wentylator elektryczny napewno wszystkie r6 z klima maja i wisko i elektryczny wiatrak :norty:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Tak tylko kolega nie ma R6 :|

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano
Tak tylko kolega nie ma R6 :|

Przegladalem ETK i nie widze zeby byla opcja klima bez elektrycznego wiatraka

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Czyli koledzy jezeli wisi u mnie gdzies z przodu trzy pinowa wtyczka to powinienem mieć wentylator elektryczny z przodu chłodnicy. tak. a moze ktos mi powie jak jest u niego jezeli ma 97 rok i klime he he. pomóżcie.................... :oops:
Opublikowano
Sprawa wydaje mi się prosta. Jeżeli wentylator silnika masz na wisko, to musisz mieć dodatkowy wentylator od klimy. Konstrukcja i zasada działania klimatyzacji samochodowej wymaga aby skraplacz wyposażony był w elektryczny wentylator. Ze względu na dużą wydajność układu chłodzącego dochodzi w nim do produkcji sporej ilości ciepła, a co za tym idzie wzrostu ciśnienia czynnika chłodzącego które może przekraczać nawet 30bar. W celu zabezpieczenia przed takim ciśnieniem stosuje się wentylator wymuszający obieg powietrza, bo samochód porusza się nieraz ze zbyt małymi prędkościami, albo stoi w miejscu, co nie wystarcza do wytworzenia właściwego obiegu powietrza przez skraplacz, a wentylator na wisko też nie zawsze wytwarza odpowiednio duży ciąg powietrza. Tak więc nie ma co biadolić, tylko pora wziąć się do roboty. Zdejmij osłony pod zderzakiem i przyjrzyj się kablowi który podłączony jest w dolnej części zbiornika wyrównawczego chłodnicy. Tą samą wiązką powinien być wyprowadzony przed chłodnicę kabel zasilający wentylator. Sprawdź dokładnie, bo możliwe że poprzedni właściciel go uciął żeby nie dyndał. Jeżeli go znajdziesz to trzeba będzie kupić odpowiedni wiatrak, w zależności od uchwytów na skraplaczu.
Opublikowano
Dobrze kolego zobacze co tam u mnie jest i odpisze na pewno. Dodam tylko ze na pompie wody mam miejsce na wisco czyli gwintowaną końcówke. pozdrawiam i odezwe sie jeszcze w tym poście na pewno tylko wybadam sprawe. pozdro........... :lol:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Mam pytanie elektryczny wiatrak z przodu napewno schłodzi lepiej klime niż ten elektryczny który jest z drugiej strony chłodnicy wody................Mam racje........................ :wink:
Opublikowano

Ja mam sześciocylindrówkę i mam dwa wentylatory - wisko i elektryczny.

Ten elektryczny z przodu właśnie mi padł na wakacjach w Chorwacji, nagle w korku, przy temp. zew. 34 stopnie, zaczął wyć kompresor klimy, okazało się że wentylator elektryczny nie kręci, na szczęście mam dobre wisko i być może to one uratowało moją klimę przed zbyt dużym wzrostem ciśnienia i utratą czynnika. Klima dalej działała ale kiedy jechałem wolno, czy stałem w korku to wyłączałem ją.

Mam w związku z tym przy okazji pytanie - jak najprościej wyjąć ten wentylator (domyślam się że od spodu najlepiej), czy są jakieś schody przy wyjmowaniu tego wentylatora?

Pozdrawiam

:)
Opublikowano
Czyli podsumowując jeżeli mam klime to powinien być wentylator z przodu tak. I on napewno szybciej zchłodzi czynnik w chłodnicy. Mam racje............... :lol: