Skocz do zawartości

323ci -silnik za szybko sie nagrzewa ????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam takie pytanie bo obawiam sie ze moze byc cos nie tak.. Tzn wydaje mi sie ze moj samochod e46 323 za szybko sie nagrzewa

Np teraz przy temp otoczenia 15-20stopni. Parkuje swoj samochod w garazu gdzie jest okolo 17stopni (wg kompa w samochodzie) no i zostawiam samochod na cala noc po czym rano jak jade do pracy do wskazowka do pionu wedruje juz po 2km jazdy... Dodam ze na zimym jezde max do 2500RPM. Wczesniej przed wymiana oleju i ciut zimniejszych temp to samochod potrzbowal okol 3.5km czy tam 4km w zimie. ale zeby juz po 2km a nawet 1.5km wskazowka byla w pionie ? Dodam ze plyn jest w normie, nie ma ubytkow, samochod sie nie przegrzewa(wskazowka nigdy sie poza pion nie wychyla )

Dodam ze jezde na 0w40.. czy olej ma jakis wplyw na nagrzewanie sie silnika i prosze o wypowiedzi jak jest z tym uwas w R6 . czy powinienem sie czegos obawiac? bo tak myslalem ze moze mam pompe wodu uszkodzona ale w sumie silnik sie nie przegrzewa...

Prosze o rade jak jest u was z nagrzewaniem sie bo mi wydaje sie ze cos to za szybko u mnie a wole dmuchac na zimne...

Edytowane przez relisys22
Opublikowano
Mnie tez identycznie bardzo szybko sie nagrzewa 2-2,5 km i stoi w pionie (plus okolo 3 minuty auto postoi właczone w czasie jak zamykam brame i garaz), obroty podobnie jak Ty do 2500. Mam tak od zawsze czyli od 1,5 roku. Nigdy nie przekroczyła wskazowka połowy, temp zawsze idealna nawet w najwieksze upały, wiec mysle ze tak powinno byc, w koncu R6 wydzielają dosc duzo ciepła, wiec napewno szybciej łapia temperature niz np 320D.
Opublikowano
Wskazówka w pionie nie oznacza, że silnik otworzył termostat i ma 95 stopni. Zrób test zegarów, a zobaczysz, że w pionie już stoi przy 75 stopniach.
Opublikowano
bo tak myslalem ze moze mam pompe wodu uszkodzona ale w sumie silnik sie nie przegrzewa...

Prosze o rade jak jest u was z nagrzewaniem sie bo mi wydaje sie ze cos to za szybko u mnie a wole dmuchac na zimne...

U mnie nagrzewa sie tak samo szybko, auto to rowniez 323. Nie widze w tym problemu, tym bardziej ze u kolegi w 328 nagrzewanie jest równie szybkie.

Ale stałem prawie godzine w korku ostatnio na właczonym silniku i wskazówka nie ruszyła nawet o troche z pionu, takze wnioskuje ze wszystko jest ok z chłodzeniem.

Jesli u Ciebie sie nie przegrzewa, to tez chyba nie ma czym sie martwic. Pompa wody jakby była uszkodzona, to silnik by sie przegrzewał.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Dziekuje panowie. Wlasnie chcialem uslyszec opinie od kogos kto sam uzytkuje samochod o podobnym silniku. Wiec ciesze sie ze wszystko jest ok a i jestem zaskoczyony ze tak szybko sie nagrzewa :]

Mysle ze temat wyczerpany