Skocz do zawartości

dziwne brzęczenie w tylnym zawieszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam problem z moją Beti. Trochę już czytałem postów, ale nie znalazłem identycznego przypadku z moim. Mianowicie od pewnego czasie w moim E36 compact słyszę donośne brżęczenie w tylnym zawieszeniu nawet na małych nierównościach np. na kamienistej drodze. Na początku myślałem, że to tablica albo ramka z tyłu tłuczą, ale nie. Dźdięk jest podobny mocno spracowanego tylnego mostu w polonezie. Zużyłem sporo WD 40 i nasmarowałem wszystkie widoczne gumowe i metalowe ruchome elementy, ale to nic nie pomogło :cry2: . Poradźcie co to może być i jak to naprawić? Z góry dziękuje :modlitwa:

Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdz gorne mocowania amortyzatorow.U mnie bylo slychac jakby

trojkat halasowal.

Troche ciezko to jest sprawdzic po bo wymontowaniu wygladaja tak

samo jak nowe ale guma juz nie tlumi.

Po rozebraniu tapicerki kolo tych mocowan poprostu przejechalem

sie na tylnim siedzeniu z glowa w bagazniku.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano
sprawdź tylny tłumik u mnie to właśnie było komora jedna się odczepiła w środku i brzęczała

Mrówa

Harce na gitarce oraz speed

Opublikowano

Tą pierwszą ewentualność dzisiaj wykluczyłem. Tego brzęczenia a raczej grzechotania przy zamkniętych szybach wcale nie słychać więc raczej nie może być to we wnętrzu. Najbardziej to słychać przy uchylonych tylnych szybach więc musi to być gdzieś z tyłu. Może być to tłumik tak jak zesugerował Mrówa. Czy mozna jakoś samemu sprawdzić czy to tłumik czy trzeba jechać do warsztatu?

Pozdrawiam[/code]

Opublikowano
wyklucz najpierw pewniki typu jakieś części luźne w bagażniku we wnęce na koło itp.tłumik sprawdzisz opukując młotkiem, jak będzie brzęczał to on.obejrzyj tylne simerbloki, mają tendencję do wybijania się a wtedy uderza metal o metal.może być mocowanie górne amortyzatorów.
czasami się mylę
Opublikowano
Sprawdz gorne mocowania amortyzatorow.U mnie bylo slychac jakby

trojkat halasowal.

Troche ciezko to jest sprawdzic po bo wymontowaniu wygladaja tak

samo jak nowe ale guma juz nie tlumi.

Po rozebraniu tapicerki kolo tych mocowan poprostu przejechalem

sie na tylnim siedzeniu z glowa w bagazniku.

Jest jeszcze podkładka między kielichem a amorem. U mnie była wytarta i też dochodził z zewnątrz auta dziwny brzęczący dzwięk.

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano

Właśnie wracam od tłumikarza. Nie stwierdził żeby coś było nie tak. Opukał cały układ wydechowy, posprawdzał wieszaki i nic. Co do wnętrza wszystko dzisiaj wymontowałem z bagażnika, łącznie z tapicerką i nadal dochodzi ten denerwujący grzechot :mad2:. Zapas mam montowany od spodu, ale sprawdzałem i jest mocno dokręcony. Wiem napewno, że dochodzi to z lewej strony. Może to rzeczywiście ta podkładka między kielichem a amorem tak jak sugeruje bmw 316, ale bujałem tyłem dość mocno i nic nie było słychać. Co radzicie jak sprawdzić tą podkładkę?

Pozdrawiam[/img]

Opublikowano
Właśnie wracam od tłumikarza. Nie stwierdził żeby coś było nie tak. Opukał cały układ wydechowy, posprawdzał wieszaki i nic. Co do wnętrza wszystko dzisiaj wymontowałem z bagażnika, łącznie z tapicerką i nadal dochodzi ten denerwujący grzechot :mad2:. Zapas mam montowany od spodu, ale sprawdzałem i jest mocno dokręcony. Wiem napewno, że dochodzi to z lewej strony. Może to rzeczywiście ta podkładka między kielichem a amorem tak jak sugeruje bmw 316, ale bujałem tyłem dość mocno i nic nie było słychać. Co radzicie jak sprawdzić tą podkładkę?Przy ręcznym bujaniu auta stuków nie słychać. Ja mam sedana więc nie wiem czy w compacie jest tak samo, ale odkręciłem (w bagażniku) dwie śruby które trzymią amora a nastepnie jedną śrubę która mocuje amora do zawieszenia. Dosłownie 15minut roboty.

Pozdrawiam[/img]

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Właśnie wracam od tłumikarza. Nie stwierdził żeby coś było nie tak. Opukał cały układ wydechowy, posprawdzał wieszaki i nic. Co do wnętrza wszystko dzisiaj wymontowałem z bagażnika, łącznie z tapicerką i nadal dochodzi ten denerwujący grzechot :mad2:. Zapas mam montowany od spodu, ale sprawdzałem i jest mocno dokręcony. Wiem napewno, że dochodzi to z lewej strony. Może to rzeczywiście ta podkładka między kielichem a amorem tak jak sugeruje bmw 316, ale bujałem tyłem dość mocno i nic nie było słychać. Co radzicie jak sprawdzić tą podkładkę?

Pozdrawiam[/img]

Dotarles do przyczyny tych stukow?

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano
Witam panowie ja tez miałem własnie taki sam problem z brzeczeniem w tylnym kole na małych nierownosciach szukałem przyczyny i w koncu znalazłem a okazało sie ze to był klocek hamulcowy poprostu ta blaszka mocujaca klocek do zacisku urwała sie i klocek zaczynał drgac i dzwonic po wymianie klockow z tyłu wszystko ucichło
Opublikowano
dokładnie jak wyżej! sprawdź klocki z tyłu lub te metalowe osłony tarczy od wewnątrz one jak pękna to potrafia chałasowac jakbyśmy jakąś puszke za soba ciągneli.... no chyba ze masz bębny to sprawdż szczęki i spręzynki ewentualnie linka od ręcznego!! jak bedzie dzwonic to podnieś lekko wajche od recznego i słuchaj....
Opublikowano

Miałem kiedyś podobną sytuacje, chciałem wymieniać już pół auta...

Zgadnijcie, co sie okazało:-) Kapsle na wszystkich alufelgach były luźne!!! Nie mogłem w to uwierzyć. Posmarowałem je na obręczach chyba silikonem, dokręciłem i brzęczenie ustąpiło. A słychać to było tylko przy małej prędkości na kostce.

Ciekawi mnie, na jakich jezdzisz kołach...

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
a i sprawdż jeszcze tą osłone termiczną która jest nad samym wydechem.... taka wielka blacha przykręcona do podłogi ona tez często lubi sie poluzować a bedzie wtedy dzwonić jak w kościele...
Opublikowano
Widzisz mam ten sam problem co ty naszukałem się wszędzie skąd dochodzą te odgłosy,słychać je podczas jazdy po kamieniach itp,natomiast jak postawiłem auto na kanał i zaczołem szukać wszędzie cisza,pewnego pięknego dnia jadąc z otworzonymi oknami po wertepach - oczywiście z tyłu brzęczenie,w jakimś momencie nacisnołem pedał hamulca i stała się żecz strasznie niemożliwa chałas znikł - poprostu cisza,odpuściłem hebel znów chałas,co się okazało zaciski mają powyrabiane mocowania,tam są chyba jakieś tulejki i podczas jazdy po wybojach drgają i chałasują.Sam musze to naprawić usiebie ale jak to jes dokładnie z tymi tulejkami to sam niewiem dopiero będe się w ten temat zagłębiał.