Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolejny raz zwracam się z pytaniem do mądrzejszych kolegów...

Jak już to w którymś poście opisywałam mój mechanik poodkręcał wszystkie osłony od silnika i okazało się, że jest on nieźle (jak to on sam stwierdził) zaniedbany i zalany i że trzeba go uszczelnić. Pierwsze co proponuje to uszczelnienie misy olejowej, bo podobno z niej wycieka. Za tę przyjemność wraz ze zmianą oleju i myciem silnika krzyczy sobie 500 zł ( jak dla mnie to dość dużo).

Wczoraj natomiast byłam u pana od którego kupowałam auto i powiedziałam mu, że dowiedziałam się, że silnik jest cały zalany... On przy kupnie samochodu pokazywał mi skąd był wyciek, bo była zuzyta uszczelka od zakrętki od wspomagania (nie wiem jak to się fachowo nazywa) i że jak on dostawał ciśnienia to tamtedy wyciekało. Pan (sprzedawca) stwierdził, żebym się tak nie słuchała tych mechaników, bo oni rózne cuda czasem sobie potrafią wymyślić i zaraz okaże się, że połowa rzeczy w aucie jest do wymiany.

Zważywszy na fakt, że gościu jest jak do tej pory bardzo ale to bardzo mi pomocny (zmienialiśmy umowę 3 razy, żebym mogła zapłacić mniejszy podatek, juz po zakupie auta wymieniliśmy na jego ubezpieczeniu szybę, teraz pojadę na robienie hamulców - w czym tez on mi pomaga i nic za to nie zapłacę) i raczej nie ukrywałby przede mną jakichś dzwinych rzeczy (do tego ma pieniążków duuuużo i raczej na auta nie żałuje). Stwierdził, że gdyby tam tak strasznie ciekło to przecież musiałby najpierw on a teraz ja cały czas dolewać ten olej... I dodatkowo miałby na polbruku widoczne plamy a nigdy żadnej nie było.

Poza tym tak teraz sobie myślę, że jakby było za mało oleju to kontrolka by się świeciła prawda??

No i nie wiem co robić. Może po prostu umyję ten silnik i zobaczę czy coś jeszcze będzie go tam brudziło po wymienie tej uszczelki...?

Bo jakoś do tego swojego mechanika, który skasował mnie ostatnio 800 zł a problem z którym do niego pojechałam nie ustał nie mam ochoty jechac...

Edytowane przez fidelis3
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zaczne od tego sprawdz olej jesli jest stan to ok ,tak jak mowisz wyciek z miski bylby slad pod autem i ubywalo by oleju.Zmien mechanika bo ja za wymiane oleju zaplacilem 250zl a ten twoj chce 500zl wiec cos nietak jakis cwaniaczek widzi BMW to chce zarobic wiecej niz na Fordzie za ta sama robote.Mozesz tez umyc silnik tylko zakryj elektryke altrenator komp itd. potem obserwuj czy niema wyciekow milego uzytkowania pieknego auta BMW.
Opublikowano

500 zł to jest za wymiane, mycie i uszczelnienie michy,

A co do tego czy jest wyciek widoczny na spodzie... to tak... z Tego co mi ten mechanik pokazywał to micha była usmarowana - ale czym to ja nie wiem. Podobno wyciek z miski... Ale czy to może spłynął ten plyn od wspomagania?? Jest to mozliwe??

A co do mycia silnika no to w jakiejś specjalnej myjni gdzie myja silniki to chyba wiedzą co trzeba osłonic:)?

• Członkowie klubu
Opublikowano
a w nim wyraźnie napisane, żeby nie wpisywać E46, bo to dział tylko E46... ech... (poprawiłem)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
Zanim zacznie się uszczelniać wyciek nalezy umyć silnik. Jest też szansa, że filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej jest niepierwszej młodości co powoduje wyciek bagnetem lub obudową odpowietrzacza.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Ja akurat przedwczoraj wymieniałem ten filtr (odma). Też bym radził umyć silniczek porządnie, wymienić filtr odpowietrzenia, żeby doprowadzić do normy ciśnienie i potem obserwować ewentualne wycieki. Bo tak na brudnym silniku to można gdybać.

Sam filterek to koszt ok. 100zł, z obudową 170-180. Najgorsza jest wymiana, bo jest trochę rozkręcania, a mechanikom zazwyczaj nie chce się grzebać. Ale wszystko jest do ogarnięcia.

Jakbyś wybierała się kiedyś w moje strony, to wstąp po drodze do Człuchowa (daleko nie jest) i masz wymianę gratis :D

Opublikowano
Kolego zielo..:) A tak się składa, że będę w Twoich rejonach w niedługim czasie ;p więc może skorzystam, jak się nie wycofasz ;););)
Opublikowano
Daj wcześniej znać i zaplanuj godzinkę na wymianę. Ja zapraszam. Kontakt na PW.
Opublikowano

Równiez mnie to bardzo cieszy :)

Napisałam do kolegi zielo na PW, ale wisi mi wiadomość cały czas jako 'do wysłania' a nie wysłana i nie wiem jak to zmienić?

• Członkowie klubu
Opublikowano

To dlatego, że nie została odebrana przez adresata.

Jak zielo się zaloguje, to dostanie wiadomość i wtedy u Ciebie będzie w wysłanych.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
A że zielo czyta forum raz na godzinę, to problem z wiszącą pocztą się rozwiązał :8)