Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Temat jest taki, wiadomo, że szyba jest klejona na karoserie, na to przychodzi podszybie, osie wycieraczek mają tulejki itd. Podszybie jest mocowane na kołki, na szybie po prostu leży. Pytanie jest takie, co się dzieje z wodą która zapewne jak przypuszczam dostaje się pod plastikowe podszybie pomiedzy szkłem, a plastikiem? Woda która spływa po górze wiadomo, albo spływa bokami albo do leja pod filtrem pyłkowym i odpływami. Ale co z tym co się może dostać pod podszybie?

Panie Admin, temat celowo mial w sobie [E46] a nie 330Ci bo dotyczy raczej wszystki E46, a nie tylko mojej ;)

Pozdro.

Opublikowano

Tak jak piszesz, woda dostaje się pod plastik podszybia. Pod plastikiem jest uszczelka, przylegająca do wyprofilowanej w coś w rodzaju rynienki blachy karoserii. Całość ma nie pozwalać wodzie dostawać się w niepowołane miejsca.

W swojej karierze naprawiałem podszybie dwa razy, ale szczerze mówiąc nigdy nie zwróciłem uwagi, gdzie dokładnie woda ma odpływy. Jak tak myślę teraz jak to tam było, to jestem skłonny twierdzić, że woda płynie na boki, do odpływów widocznych przy siłownikach maski. Ale w tej chwili głowy nie dam.

Jeśli masz jakieś problemy w tym temacie, zajrzyj do mojego wątku:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=98900

Chyba jest to naturalna przypadłość klikuletnich e46, bo w obecnej też obserwuję ten sam problem - filtr kabinowy mokry po obfitym deszczu.

Chyba, że pytasz w innym kontekście, a ja głowę filtrem zawracam :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
Panie Admin, temat celowo mial w sobie [E46] a nie 330Ci bo dotyczy raczej wszystki E46, a nie tylko mojej ;)

BaX, zasada tytułowania jest prosta. Większość tematów dotyczy "wszystkich" modeli, ale jakiś wzór przyjęliśmy i nie starajmy się na siłę robić wbrew :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

BaX, zasada tytułowania jest prosta. Większość tematów dotyczy "wszystkich" modeli, ale jakiś wzór przyjęliśmy i nie starajmy się na siłę robić wbrew :wink:

Dobra, nop. chciałem być dokładniejszy w opisie ;)

zielo: jak dobrze rozumiem na plastiku podszybia od spodu jest uszczelka która opiera się o coś innego niż szyba i nie pozwala wodzie dostać się 'gdzieś tam'? W czym rzecz, zaobserwowałem u siebie, że w jedyn miejscu gdzieś w połowie wycieraczki kierowcy krawędz podszybia opierająca się bezpośrednio na szybie leciutko odstaje na długości 2-3cm. Boje się, żeby woda się tam gdzieś nie lała mi do auta. :cry2: Nie chce też tego rozbierać bez potrzeby bo z tego co widzę w ETK podszybie jest mocowane na kołkach które jak znam życie się połamią. :duh: Z drugiej strony jakoś nie chce mi się wierzyć, że jedyną rzeczą zapobiegającą dostawaniu wody się pod ten plastik była by gumowa krawędz podszybia i nic więcej.

Opublikowano
Wymieniałem sam szybę w moim 320Ci i pamiętam, że po zdjęciu tego podszybia jest rynna z blachy przez całą szerokość auta, jedynie są otwory do ramion wycieraczek, ale one są tak zabezpieczone, że nie powinno przez nie przeciekać. Także jak dobrze pamiętam, jedynym miejscem gdzie woda ucieka po wlaniu się pod podszybie są otwory przy błotnikach przednich. Pamiętam, że sam się zastanawiałem czy nie ma możliwości żeby woda dostała się w niepowołane miejsca, i raczej jak szyba jest dobrze sklejona to nie ma możliwości żeby lało się do środka.
Opublikowano

Zgadza się, pod podszybiem jest ta właśnie rynienka. Wczoraj zmieniałem odmę i spojrzałem na ten element po zdjęciu mocowania filtra kabinowego. Jest tak, jak pisałem (i kolega po mnie) - woda uchodzi na boki. I racja, że nie ma szans, żeby woda lala się pod podszybie i potem do auta (szyba w końcu jest wklejona).

Natomiast jest spora szansa - i ja mam tak już w drugim e46 - że jeśli jest uszkodzona uszczelka między podszybiem, a rynienką, to woda może się dostawać do komory silnika lub co grosza na filtr przeciwpyłkowy. Stan uszczelki można stwierdzić podważając palcami podszybie od dołu na 1-2 cm. U mnie już drugi raz dzieje się to w tym samym miejscu, bezpośrednio pod otworem na wycieraczkę i drugie trochę dalej na lewo:

http://img340.imageshack.us/img340/3608/p1010595a.jpg